Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009 APS-C, 4:3 a głębia ostrości i perspektywa
Kolejny raz jestem zmuszony do zawracania Wam głowy, jednak wierze, że nie pogniewacie się bardzo Parę dni temu, próbowałem w markecie to posprawdzać porównując (Olympus i Sony). Jednak Pan w czerwonej koszulce z logiem dla kretynów skutecznie przeszkadzał i nie dało się zrobić dwóch taki samych kadrów (nawet podobnych się nie dało), przez co porównania głębi ostrości spełzły na niczym. Czy głębia ostrości jest istotnie, zauważalnie mniejsza dla formatu 4:3? Kolejne pytanie dotyczy zniekształceń perspektywy. Wiadomo, że wraz ze wzrostem ogniskowej (fizycznej, nie przelicznika) perspektywa się zmienia - modelki o wybujałych nochalach lepiej wyglądają sfotografowane obiektywem 200mm, niż 50mm. Tylko czy przy tak niedużych różnicach w cropie (brzydkie słowo) będzie widać różnicę? Olympus: 50mm -> 100mm, Sony: 67mm->100mm. Czy mam jakąkolwiek szanse zobaczyć różnicę tych 17mm?
w przyszłości obiecuję pisać krótsze posty
pozdrawiam
statek, w Olympusie głębia ostrości będzie 2/3 EV większa, niż w APS-C, przy zachowaniu tej samej przysłony i tego samego kąta widzenia. A perspektywa zależy od odległości od fotografowanego obiektu, a nie od ogniskowej.
Perspektywa zależy od kąta widzenia, a ten od kombinacji ogniskowa + wielkość matrycy. Dlatego zdecydowana większość producentów nawet w kompaktach podaje ekwiwalent ogniskowej dla małego obrazka (35mm).
Głębia ostrości była maglowana wielokrotnie w niejednym wątku. Zależy od: ogniskowej, odległości i przysłony, wielkość matrycy nie ma na nią bezpośrednio wpływu. Ma wpływ pośrednio, ponieważ chcąc mieć na mniejszej matrycy kąty widzenia takie jak na większej, musimy użyć krótszej ogniskowej, a co za tym idzie rośnie nam GO. Podejrzewam jednak, że używając dobrych szkieł systemu 4/3 można uzyskać bardzo podobną GO jak na APS-C, czy nawet na 35mm, a to dlatego, że szkła systemu 4/3 są często jaśniejsze od ich odpowiedników, w sensie kątów widzenia i różnica w aperturze zrekompensuje różnicę w ogniskowych. Trzeba by to policzyć Możesz skorzystać z kalkulatora GO i sprawdzić kilka kombinacji dla różnych matryc, bez problemu znajdziesz w sieci nawet kilka.
Podejrzewam jednak, że używając dobrych szkieł systemu 4/3 można uzyskać bardzo podobną GO jak na APS-C, czy nawet na 35mm, a to dlatego, że szkła systemu 4/3 są często jaśniejsze od ich odpowiedników, w sensie kątów widzenia i różnica w aperturze zrekompensuje różnicę w ogniskowych.
Aż tak jasnych szkieł w systemie 4:3 niestety nie ma... To są mniej więcej dwie działki różnicy, więc GO takiego 150mm f/2 na pelnej dziurze odpowiada temu, co daje 300mm f/4 na pełnej klatce... Żeby mieć ekwiwalent GO 300/2.8 dla 135, trzeba by zastosować szkło 150/1.4...
Perspektywa się nie zmienia przez zmianę ogniskowej.
mnich Pośrednio się zmienia, bo żeby utrzymać ten sam kąt widzenia musisz się cofnąć, zwiększyć odległość od modelki. Miałem tylko wątpliwość, czy zastosowanie mniejszej matrycy i krótszej ogniskowej (czyli potencjalnie mniejszej odległości od modelki) się znoszą, czy może jest jakieś "ale". Jeśli 50mm na Olympusie, daje taką sama perspektywę jak 100mm na małym obrazku, to ok, mi to pasuje, ciesze się.
Cytat:
Perspektywa zależy od kąta widzenia, a ten od kombinacji ogniskowa + wielkość matrycy
Kocur bezbłędnie wyraził moje myśli. O to mi chodziło czy na pewno odpowiednia kombinacja ogniskowej i rozmiaru matrycy pozwala zachować tą samą perspektywę.
jaad75 Głębia ostrości będzie się różnić aż o 2 działki przysłony?
[ Dodano: Pon 09 Mar, 2009 02:26 ] jaad75 już sprawdziłem, jak w mordę strzelił: cała działeczka przysłony. Gdyby jeszcze Sigma robiła takie portretowe zoomy ze światełkiem 2.0 jak Zuiko w nowej lepszej cenie ...
O to mi chodziło czy na pewno odpowiednia kombinacja ogniskowej i rozmiaru matrycy pozwala zachować tą samą perspektywę.
Tak, bo jak wspomniał mnich, perspektywa zależy wyłącznie od odległości od przedmiotu - jeśli więc odległość będzie ta sama i użyjemy obiektywu o takim samym kącie widzenia, to otrzymamy taki sam kadr z identyczną perspektywą.
statek napisał/a:
jaad75 już sprawdziłem, jak w mordę strzelił: cała działeczka przysłony.
W stosunku do formatu 135, to są w przybliżeniu 2 działki GO, przy tym samym kącie widzenia. W stosuku do APS-C około jednej.
Jeśli 50mm na Olympusie, daje taką sama perspektywę jak 100mm na małym obrazku, to ok, mi to pasuje, ciesze się.
Nie daje Ci takiej samej perspektywy, bo jak już napisali koledzy powyżej: perspektywa zależy od odległości od obiektu, a nie od ogniskowej. 50 mm na Olku da Ci takie same kąty widzenia jak 100 mm na małym obrazku, jeśli więc trzymając w ręku Olka odpowiednio zbliżysz się z aparatem do modelki to dostaniesz duży nos. Ale skoro 50 mm daje Ci na Olku mniejszy kąt widzenia niż na małej klatce, to nie musisz się zbliżać do modelki, tylko się odsuniesz, dzięki czemu zachowasz perspektywę taką, jakbyś miał 100 mm na małej klatce.
Bies [Usunięty]
Wysłany: Sro 11 Mar, 2009
statek napisał/a:
Cytat:
Perspektywa zależy od kąta widzenia, a ten od kombinacji ogniskowa + wielkość matrycy
Kocur bezbłędnie wyraził moje myśli. O to mi chodziło czy na pewno odpowiednia kombinacja ogniskowej i rozmiaru matrycy pozwala zachować tą samą perspektywę.
Tak jak ktoś już napisał, wielkość matrycy nie ma znaczenia. Chodzi bowiem o kąt widzenia samego obiektywu, a nie układu obiektyw-matryca. Przy tym samym obiektywie i tej samej odległości od przedmiotu perspektywa będzie taka sama. Nie ma bowiem czegoś takiego jak "ekwiwalent perspektywy". Obiektyw rzutuje taki sam obraz niezależnie od wielkości matrycy, a jaki kawałek tortu wykroi sobie matryca to już inna sprawa.
Tak jak ktoś już napisał, wielkość matrycy nie ma znaczenia. Chodzi bowiem o kąt widzenia samego obiektywu, a nie układu obiektyw-matryca. (...)
Nie no, ale takich rzeczy nie wolno pisać. Pole widzenia jest określone właśnie ogniskową i rozmiarem matrycy. Z resztą nie będę się powtarzał...
http://forum.optyczne.pl/...&start=15#85699
palindrom, a jak zrobisz zdjęcie a potem je skadrujesz (wycinek z centrum) to według Ciebie zmieni się perspektywa?
A skąd to twierdzenie? Przecież ja wyraźnie piszę o polu widzenia, a ono do perspektywy nic nie ma. Perspektywa to umiejętność bycia w odpowiednim miejscu z aparatem*
---
* Moja definicja, proszę się nie czepiać
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13