Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009 Canon Speedlite 580EX II vs Metz 58 AF-1
Obecnie używam 400D, z opcją rychłej przesiadki na 50D.
Czy ktoś ma doświadczenie z pracy z tymi lampami? Kwestia ceny jest istotna, ale nie decydująca, z resztą według moich informacji ceny obydwu są zbliżone.
Będę wdzięczny za Wasze opinie.
[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 01:07 ]
Trochę pogrzebałem i sam sobie znalazłem częściową odpowiedź na pytanie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=43551
Dalej jednak czekam na wasze opinie.
Mam canon 580EX II i jest naprawdę super;D Mocne błyski, duża możliwość regulacji no i dobrze wykonana (plastik gumy itp) ja bym jednak na canona stawiał
Dzięki Marekf za odpowiedź. Znowu troszkę pogrzebałem, bo to nie jest dla mnie łatwy wybór. Za Metzem mocno przemawia kukułka. I jako wychowany na analogach zawsze będę miał dla firmy Metz ogromny szacunek. Zaintrygowała mnie jednak jedna informacja. O ile dobrze zrozumiałem, C 580EX II przesyła (lub potrafi przesłać) do body informację o temperaturze barwowej błysku. Czy to znaczy, że jest ona w 580 tak bardzo niestabilna, że body musi korygować WB? Czy ma to zastosowanie w innych, ekstremalnych sytuacjach?
czy ktoś sprawdzał to w praktyce?
Każda lampa z ciętym błyskiem ma zmienną temperaturę barwową, w zależności od jego mocy. Im błysk jest krótszy (czyli lampa bardziej skręcona), tym większe przesunięcie w kierunku niebieskiego, błyski 1/1 mają zdecydowanie wyraźniejszy udział czerwieni. Nie są to różnice bardzo duże, ale jeśli mogą być kompensowane przez aparat, to dlaczego nie...
, dzięki jaad. Czyli 5600 zarówno w lampce C jak i M to raczej teoria? Sprawdziłem na stronkach producentów i Metz podaje: "ca 5600", a Canon w ogóle się z tą informacją za bardzo nie pcha.
No to rzeczywiście mam nowy orzeszek do pogryzienia
Czy te różnice w temperaturze są wyraźne, rzucają się w oczy; czy też trzeba nosić szarą kartkę, żeby je dostrzec?
Kamień z serca. Częściowo. Wcześniej szala przechylała się na stronę Metza, poźniej zadziałał stereotyp "Canon to Canon", a teraz ponownie skłaniam się ku Metzowi.
Dodam jeszcze, że 580 EX II z korpusami 40/50D i wyższymi będzie miał uszczelnioną stopkę. Oglądałem jakiś czas temu tego metza i canon jest jak dla mnie lepiej wykonany. Niestety nie miałem okazji pobawić się metzem na korpusie i nie wypowiem się jak pracuje się z kukułką.
Możesz sobie szczelną puchę w hmm.... wsadzić jeżeli będziesz robił foto na deszczu z lampą i połączenie z body będzie nieuszczelnione. Napięcie, wilgoć itd. i sprzęt piorun dużo szybciej strzeli pomimo dziesiątek uszczelek w korpusie
To uszczelnienie jest w zasadzie logiczne... Połączenie puszki z lampą, pod napięciem, wydaje się być najbardziej newralgicznym elementem systemu.
Dzięki za kolejnych kilka wskazówek.
Czy spotkaliście się może z opinią, że Metzowi zdarza się niedokładnie naświetlenie w zupełnie prostych sytuacjach?
swoją drogą - znasz kogoś to w ten sposób załatwił sobie sprzęt?
Osobiscie nie, ale slyszalem kiedys od prowadzacych na warsztatach fotografii, ze w ich zyciu spotkali sie z sytuacjami moze nie pioruna, ale kiedy w deszczu, wlasnie pod napieciem spalila sie cala pucha...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10