Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009 DSC-hx1/dsc-h20/dsc-h50 vs podstawowy nikon d60
Witam
od kilku już lat fotografuje sobie moim wysłużonym już kompaktem Konica-Minolta DiMAGE Z20 i moge powiedziec ze już trochę z nim przeszedłem na ogół foce krajobrazy drobne makra (tak da sie tym kompaktem to zrobic;) ) ale tez używam go jako aparatu domowego wielozadaniowego.
Cel : zakup dodatkowego aparatu posiadajacego :
- stabilizację obrazu
- dość fajną zmienną ogniskową (w przypadku nikona osobne obiektywy)
- zredukowaną i umiarkowaną produkcję szumów (główna wada minolty)
- oczywiście lepszą jasność szkiełek (nikon obiektyw osobno wiem)
- prace w raczej kiepskim świetle
- inne np cmos (hx1)
oczywiście zdaję sobie sprawę ze hx1 bije na głowę pozostałe wymienione kompakty ale czy warta jest gra świeczki jeśli d60 oferuje lustra w mniejwiecej podobnej cenie zakładając że dokupię do standardowego obiektywu 18-55 drugi 70-300 ? wiem ze kompakt to kompakt ale chodzi mi głównie o ostrość i redukcje szumów (matryca cmos w sony dsc-R1 powala mnie na kolana ) i dlatego to pytanie. pakować się w zakup Hx1 czy Nikona d60 ? a może wybrać coś mniej kosztownego jak ww. h20/h50
Moim zdaniem robiąc zdjęcia w słabych warunkach oświetleniowych to na pewno nie z kitowym obiektywem po drugie D60 nie został wyposażony w silnik wspomagający pracę autofokusa, co oznacza, że aby aparat ustawiał ostrość automatycznie musi współpracować z obiektywami posiadającymi własny silnik więc polecam minimum D80 i jakiś przyzwoity obiektyw a to znaczy że nie zmieścisz się w tej kwocie co pisałeś. Jeżeli się bardzo upierasz przy lustrzance to polecam Nikona D90 lub Canona EOS 50D,Jeżeli chodzi o kompakty to sony HX1 jest ciekawą ofertą tak samo jak Canon PowerShot SX10 IS którego posiadam i jestem z niego zadowolony napewno lepszy niż sony h20, h50
Jeżeli chodzi o kompakty to sony HX1 jest ciekawą ofertą tak samo jak Canon PowerShot SX10 IS którego posiadam i jestem z niego zadowolony napewno lepszy niż sony h20, h50
slyszalem o tym Canonie i nie wiem jak wyglada sprawa w rzeczywistosci ale wydaje mi sie ze ma brak funkcji włączania i wyłączania redukcji szumów, ktora włącza się sama dopiero przy naświetlaniu powyżej 1,2sek. nie wiem czy to prawda ze ta opcja nie jest dostepna przy normalnych trybach bez dlugiego naswietlania...ale moge sie mylic
to prawda ale częściowa ponieważ niema włączania i wyłączania funkcji redukcji szumów lecz ta funkcji włącza się automatycznie na wysokim ISO a nie powyżej jakiegoś czasu naświetlania
czyli do podsumowania tematu nie warto się pakować w lustro jeśli aparat ma być do domowego raczej użytku i z rzadka jego finezyjnego użycia? zaawansowane hybrydy podejrzewam spełnią moje skromne wymagania... swoja droga R1 to cudowne urządzenie. a czy ktoś odważyłby się porównać tego Canona z sony R1 ? ponieważ bawiłem się r1 przez 2 tyg wiec wiem na co go stać
moim zdaniem nie powinno się porównywac tych dwóch aparatów ponieważ są to dwa tak różne aparaty że ciężko by było cokolwiek powiedziec np. zoom sony x2 canon x20 matryca sony 21.4x14.4 mm CMOS canon 1/2.3 cala, CCD
[ Dodano: Wto 14 Kwi, 2009 13:38 ]
sony ma raw canon nie
tak tez myślałem Mavierk czyli mam za dużo nie myśleć i canon będzie gut tak? moja żona tez czasem chce popstrykać i w trybie auto (dla niej) wszystko mniej więcej (jak to kompakt) będzie grac i trąbić ? w sumie ostrość i niewielkość szumów to moje priorytety bo zależy mi na gładkich zdjęciach bardziej niż na jakiś zoomach wielkich. a tak jak wspomniano wyżej lustro (d80) na moje potrzeby chyba raczej nie wchodzi w grę bo wiem jak to jest z ta wielką skarbonką
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009
To zależy czego oczekujesz od aparatu - wygodnego pstrykacza na spacery z żonką - Panasonić LX3 albo Sigma DP-2
A jak chcesz mieć coś ambitniejszego, co będzie podobne zakresem do w/w sony R1 z matrycą lepszą, niż w Sony R1 to..
weź sobie
Nikona d60 + Nikkor 18-105VR - będziesz miał zakres 28-170 (w R1 jest 24-120) - spisze się jako świetny zoom na spacerki, ewentualnie możesz, żeby mieć to samo, co w R1nce:
16-85VR (wtedy masz 24-130 coś koło).
Albo... kup sobie używanego Sony R1 z allegro za te grosze, za jakie aktualnie on chodzi
heh tylko wiedząc ze ktoś sprzedaje r1 można łatwo wywnioskować ze sprzedaje go bo się zaczyna zużywać bo mało kto chce się go pozbyć ot tak ) dlatego wolałbym raczej nowy sprzęt
a wracając do "pstrykacza" to tomek76k7 przedstawił canona który wydaje się być w porządku na rożnego rodzajach testach i opiniach... jak on wypada na tle tych Panasonic LX3 lub Sigma DP-2? bo z tego co już się zdążyłem zorientować to sony h20 odpada w przedbiegach niestety choć to był mój faworyt
są jeszcze jakieś opcje inne ? wole mieć duży wybór i jasność umysłu
dobra juz spojrzałem ten panasonic i sigma to zupelnie cos innego niz canon i sony ;P
a w tej kategorii to jakie sa możliwości jeszcze?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Nie interesuję się kompaktami w ogóle, mogę tylko napisać, że 5letnia lustrzanka będzie dawała lepszą jakość zdjęć od najnowszego kompakta
Po za tym to, co pasuje mi, czy prezydentowi, nie koniecznie musi pasować Tobie - weź to pod uwagę.
kozidron [Usunięty]
outlaw, z zestawów, które wymieniłeś zdecydowanie najlepszy będzie D60 w dodatku z podpiętym 18-105VR bije resztę tych kompaktów pod każdym względem, może poza rozpiętością ogniskowych (jak np. w dsc-h50) i kompaktowymi wymiarami.
outlaw napisał/a:
- stabilizację obrazu
- dość fajną zmienną ogniskową (w przypadku nikona osobne obiektywy)
- zredukowaną i umiarkowaną produkcję szumów (główna wada minolty)
- oczywiście lepszą jasność szkiełek (nikon obiektyw osobno wiem)
- prace w raczej kiepskim świetle
w przypadku nikona stabilizacje masz w obiektywach ale do ogniskowej 100mm nie musisz się martwić o stabilizację, jeżeli chodzi o szumy żaden z kompaktów nie pokona nawet najprostszą lustrzankę o układzie auto focusa nie wspominając.
Myślę, że jeżeli masz takie wymagania to chyba powinieneś się przesiąść na lustrzankę albo przynajmniej spróbować "po przymierzać" w jakimś sklepie i zobaczyć różnicę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10