Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia nocna i dziwna jakość zdjęć
Autor Wiadomość
RafalD
[Usunięty]

Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009   Fotografia nocna i dziwna jakość zdjęć

Witam, mam pewien problem - od kilku dni próbowałem zrobić nocne zdjęcia gwiazd. Chciałem uzyskać efekt ich ruchu.
Ustawiłem się ze statywem w ciemnym miejscu, ustawiłem czas na bulb, iso na 100, przymknąłem przysłonę tak żeby móc długo naświetlać.
Efekt końcowy niestety zupełnie mnie załamał. Otóż po kilkudziesięciu sekundach naświetlania w górnych rogach zdjęcia powstaje jakby jaśniejsza winieta. Pomyślałem, że może jakieś światło się dostało, zrobiłem test. Zakryłem obiektyw klapką, wizjer ciemną tkaniną, naświetlałem przy iso 400 w prawie całkowitej ciemności - efekt podobny.
Nie wiem czym to może być spowodowane, jestem strasznie zawiedziony.Test robiłem na dwóch różnych obiektywach - w obu przypadkach efekt jest ten sam.

Poniżej link do przykładowych zdjęć.
http://2a.pl/~ar14023/foto

Zastanawiam mnie jeszcze czemu na zdjęciach domu pojawiły się jakieś białe kropki...

Sprzęt α200 + tamron 11-18

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009   

Spowodowane jest to tym, ze A200 ma matryce CCD, ktora szybciej sie nagrzewa przy dlugich ekspozycjach.
Masz wlaczona redukcje szumow dlugiego naswietlania w menu?

RafalD
[Usunięty]

tak, mam przy większych wartościach ISO w Alfach jakość jest tragiczna :)

MC 

Nie chodzi o redukcje szumow na wysokim iso tylko przy dlugich czasach naswietlania.
Zapytam inaczej - naswietlasz 15s. Czy po tym czasie pojawia sie od razu zdjecie czy musisz ten sam czas odczekac?

RafalD
[Usunięty]

tak, przy takich czasach muszę odczekać trochę czasu zanim będę mógł oglądać zdjęcie.
Przy bardzo długich nie - po kilku sekundach mogę je podejrzeć.

Powiedz mi czy jest możliwość pozbycia się tej "winiety" - chodzi mi o ustawienia aparatua nie np PS.

MC 

Jesli masz wlaczana redukcje szumow dlugiego naswietlania to nic wiecej nie zrobisz.
Matryce CCD nie nadaja sie do tego typu zdjec.
PS. testy dekielkow, przez niektorych wysmiewane, sie tu klaniaja.

RafalD
[Usunięty]

A jeżeli wyłączę tą redukcję to w czymś mi to pomoże przy tego typu zdjęciach ?

MC 

Bedzie gorzej. Wyslij mi ta fotke na maila. Bez zmniejszania, chce zobaczyc pelen exif.

RafalD
[Usunięty]

Nie podajesz maila :) zatem wrzuciłem na serwer - http://2a.pl/~ar14023/foto/duze/

(jeszcze się przegrywają)

Dzięki za wyjaśnienie tematu.

MC 

Mail jest w profilu.
Faktycznie, masz odszumianie wlaczone. Mozliwe, ze przy bulbie to nie dziala. Do tego typu zdjec to matryce CMOS. W aparacie juz niestety nic nie zdzialasz. Popytaj na klubkm.pl moze tam ktos na cos wpadnie.

RafalD
[Usunięty]

Dzięki raz jeszcze.

ps.
w profilu nie podajesz maila.

pozdrawiam

MC 

Fakt, przepraszam. :oops:

RafalD
[Usunięty]

Gdyby ktoś jeszcze miał ten problem to tu jest wyjaśnione skąd się to bierze - potwierdzenie słów MC :)
http://optyczne.pl/71.7-T...razu_w_RAW.html (na samym dole - rozdział darki)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 26 Kwi, 2009   

RafalD napisał/a:
Gdyby ktoś jeszcze miał ten problem to tu jest wyjaśnione skąd się to bierze - potwierdzenie słów MC :)
http://optyczne.pl/71.7-T...razu_w_RAW.html (na samym dole - rozdział darki)

No faktycznie, odkryłeś Amerykę... :smile:

RafalD
[Usunięty]

Wysłany: Nie 26 Kwi, 2009   

Tak się składa, że odkryłem bo ja wcześniej o tym nie słyszałem. Wybacz mi moją niewiedzę.

Odpowiedz do tematu