Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lampa najlepsza do Canona
Autor Wiadomość
patronus 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   Jaka lampa najlepsza do Canona

Chcę kupić porządną lampę do swoich Canonów. Nie wiem, czy warto inwestować w Canona 580 EX II, czy może w Nissin'a. Co radzicie? Sprzęt bedzie wykorzystywany raczej amatorsko.

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   

"Jaka lampa najlepsza do Canona"
Najlepszy będzie Canon 580 EX II... :roll:
Pytanie czy możesz pójść na kompromis i kupić troche gorszą (brak hi speed sync, wyświetlacza etc) lampę, ale za to 3x tańszą.
Używałem pożyczonego Nissina di622 i do moich zastosowań amatorskich był wystarczający.

patronus 
Nowy

Potrzebuje docelowo kilku lamp wyzwalanych razem do fotografii duzych wnetrz i obiektow na wystawach. Mam watpliwosci, czy Nissin sobie poradza.

komor 
Moderator

patronus, jak masz dużo kasy i potrzebujesz mieć TTL do tego zestawu wielolampowego to weź jedno 580 EX II (przyda się jako główna lampa w wielu sytuacjach), a te dodatkowe mogą być albo słabsze 430 EX II, albo też 580 EX II, jeśli money is no object. Ewentualnie zamiast na body zakładać drogą 580 EX II i marnować go jako sterownik pozostałych lamp, można założyć kontroler, nazywa się bodaj ST-E2. To jest przypadek kiedy trzeba często zmieniać ustawienie lamp i szybko pracować, stąd najszybciej w TTL lub sterując manualnie lampami z poziomu menu aparatu (ta możliwość dostępna jest w nowszych puszkach).
W wersji bardziej rozsądnej finansowo, oraz jeśli jest czas na dłuższe ustawianie sprzętu, to zgodnie z aktualną modą można pomyśleć o starszych, używanych lampach mających możliwość manualnego ustawiania mocy. Zwyczajowo polecane są wtedy starsze modele Nikonów, często topowe ale z poprzedniej generacji (SB-24, SB-25, SB-26, SB-28) lub Canonów (540 EZ). Taki zestaw można wyzwalać tradycyjnym kablem PC, fotocelami (w warunkach poza studiem upierdliwe obydwa rozwiązania), tanim radiowym wyzwalaczem (na Allegro królują bodaj 2 odmiany urządzenia firmy Phottix) lub bardziej profi rozwiązaniami Pocket Wizard czy Cactus. Nowsze modele mają zdaje się nawet możliwość przenoszenia TTL (czyli może nawet działa sterowanie lampami z poziomu menu aparatu? Ale tego nie wiem).
Na tym forum specjalistą od wiedzy na te tematy jest kolega Jaad75, który może odpowiedzieć na bardziej szczegółowe pytania.

Pytanie jest czy i które Nissiny można sterować manualnie (moc, kąt rozsyłania błysku).

patronus 
Nowy

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

dzieki komor, kasy to nie mam chyba że kustosz mi kupi - marzenie siętej glowy
niestety musze kombinowac prywatnie; w cenie canona miałbym 3 nisiny; wtedy eksponaty bylby cacy i moglbym katalogi robic; nisiny tez maja wspólne wyzwalanie (chyba),

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Zaraz, zaraz. Chcesz fotografować statyczne obiekty? To może raczej pomyśl o softboxach. To może dać dużo lepsze rezultaty niż błyskanie lampami. Poza tym, jeśli masz dużo czasu na zrobienie fotki, to może popróbuj ze statywem...

komor 
Moderator

Tomek, nie wiem jakie duże eksponaty chce fotografować patronus, ale dwa błyskadełka plus softbox(y) i/lub parasolka(i) to już daje duże pole do popisu. Jeśli Nissin ma ręczne sterowanie to można wziąć dwie sztuki, spiąć kablem PC na przejściówce do gorącej stopki i wyzwalać sobie z aparatu.

Ja zamierzam niedługo coś podobnego sobie sprawić, z tym że jedno 580 EX II już mam, więc poluję na Allegro na jakieś Sabinki niezbyt drogie. O statywach i parasolkach z Allegro napisze może coś kolega Mnich, wczoraj podczas spotkania zeznawał coś na ich temat.

patronus 
Nowy

na wystawach mamy roznej wielkosci obiekty, od wielkosci aparatu, po wielkosci słonia w zewnetrznych namiotach; od czegos chce zaczać i sprawdzic co mozna uzyskać; jak pokazę że jest OK to w pracy moze mi coś kupią w stylu softbox; na razie musze kupić cos prywatnie i tylko jedna. Nadal nie wiem czy C, czy N.

komor 
Moderator

Popatrzyłem na Nissina Di622 i widzę, że ma ręczną regulację mocy, i choć brakuje mu funkcji zaawansowanych to ma inne zalety oraz wady :) :
- zaleta: wbudowana fotocela (może pomijać przedbłyski pomiarowe);
- wada: moc można zmniejszyć tylko do 1/32, co nie jest dużo w porównaniu do topowych lamp systemowych, które mają 1/128 mocy (i czasem to wystarczy);
- wada: nie da się ręcznie ustawić zooma, w trybie bezprzewodowym zawsze jest 35 mm.

Patrząc pod moim kątem, to jak już mam 580 EX II i potrzebuję zrobić słabego snoota to biorę lampę Canona, ręcznie ustawiam zoom i daję małą moc. Jak potrzebuję średnio silny błysk z innym modyfikatorem to biorę Nissina i też chyba zagra mają 1/32 i 35 mm? Jaad75, ratuj! :)

O Nissinie piszą też, że może robić za bezprzedowowego mastera/slave’a, ale czy dogada się z kanonowskim Speedlitem czy tylko z innym Nissinem? :???:

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

patronus napisał/a:
na wystawach mamy roznej wielkosci obiekty, od wielkosci aparatu, po wielkosci słonia w zewnetrznych namiotach; od czegos chce zaczać i sprawdzic co mozna uzyskać; jak pokazę że jest OK to w pracy moze mi coś kupią w stylu softbox; na razie musze kupić cos prywatnie i tylko jedna. Nadal nie wiem czy C, czy N.

A próbowałeś robić foty w świetle zastanym? Jakie są efekty?

patronus 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Cze, 2009   

FotoTomek, swiatło zastane to za malo niestety,
sklaniam sie do canona, raz sie żyje
duza cena ale jak mam potem zalować, to wole chyba kupić

dzieki za opinie

komor 
Moderator

patronus, jedno 580 EX II na pewno bardzo Ci się przyda do użytku na stopce oraz jako bardzo mocna i konfigurowalna lampa do użytku na statywie z kabelkiem/radiem. Ja przemyślałem sprawę, straciłem na Allegro siebernaście okazji zakupu sabinek SB-28, których cena mnie przeraża, jutro jadę do sklepu pomacać tego Nissina 622, bo lektury specyfikacji wynika, że może nada się zamiast SB-28 do użytku „zewnętrznego”?

patronus 
Nowy

komor, poczekam jeszcze,
zobacze co pomacasz w sklepie

komor 
Moderator

Lepiej poczekajmy razem co Jaad napisze. :)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor, ale co ja mam napisać, skoro tego Nissina nawet przez szybę w sklepie nie widziałem?... :smile:
35mm, to dość typowe ustawienie zooma, więc w większośći przypadków się sprawdzi... W przypadkach, kiedy się nie sprawdzi, można użyć snoota, czy grida (dla zawężenia kąta) lub choćby Omnibounce'a (w przypadkach, gdy potrzebujesz szerszego kąta). 1/32 mocy, to też nie jest wielki problem, bo mniejsze moce błysków nie są zbyt często potrzebne, a poza tym ograniczenie mocy jest prostą sprawą (wystarczy odsunąć trochę lampę lub założyć ND). Wszystko sprowadza się do różnic w cenie - o ile mniej płacisz zgadzając się na te kompromisy?...

Odpowiedz do tematu