Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 19 Cze, 2009
Dziwne zachowanie AF w Canonie 40D ?
Autor Wiadomość
kostek 
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Cze, 2009   Dziwne zachowanie AF w Canonie 40D ?

Witam. Zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego aparatu. Otóż czasem zdarza się (głównie w ciemych miejscach choc w jasnych również) że aparat łapie AF ale nie cyka foty pomimo że trzymam spust migawki :| Nie mam doświadczenia dużego z lustrami, ale w moim poprzednim 450d to się rzadziej zdarzało..
Używam dość słabych pod wzgledem AF szkieł 50 1.8 oraz 28 2.8.. Może to ich wina.. Czy mogę wykonać jakies testy może..
Kupiłem niedawno tą 40stke i mam wrażenie że na początku tak się nie działo.. Niedługo przychodzi do mnie sigma 50 1.4 z hsm to zobacze czy znowu tak będzie.. Może jestem przewrażliwiony, ale dziwi mnie że kontrolkiw w wizjerze zapalają się (znak złapanmia ostrości) a migawka nie srtzela, strzela dopiero do paru sekundach trzymania:|
To normalne?

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Wto 09 Cze, 2009   

a nie miga ci taka zielona kropa w wizjerze po prawej stronie? aparat nie ma do konca ustawionej ostrosci,albo nie jest gotowy,jak ci wtedy zalezy zeby jednak zrobic zdjecie to przelaczasz szybko na M na obiektywie i juz
a twoje szkla nie sa wcale takie zle :)

kostek 
Początkujący

No właśnie wiem co to tak kropka, ale ona nie miga wtedy. Ja nie mówie ze to sie czesto zdarza ale jak sie zdarza to chwile tak jest a później już normalnie śmiga.. dziwne.. moze w zle miejsca celuje no ale w tej chwili jest słońce w moim pokoju celowałemw koc i znowu: bip ma ostrość, trzymam spust i.. czekam 4 sekundy i dopiero strzela..

candy 
Maniak
óć

lol,a moze masz ustawione czasowy wyzwalacz?
(wiem ze to banalne,ale MOZE?)

kostek 
Początkujący

hehe nie;)

[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 19:55 ]
ale czy zdarza się tobie i innym czytającym ten post, ze aparat złapie ostroście, słychac sygnał "bip" (jesli ktoś ma włączony) ale foty nie cyknie..?

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

dziwna sprawa, sam bym sprawdzil, ale na razie jestem goly w obiektywy, czekam :( ale nie omieszkam sprawdzic, jak bede mial na czym. Mowisz, ze dzieje sie to w roznych warunkach swietlnych i ze faktyczna ostrosc juz lapie, podswietla sie dioda AF, slychac bip i zero reakcji po nacisnieciu spustu migawki. To opoznienie zawsze ma taki sam czas? ok 4 sek? czy raz jest krotsze, a raz dluzsze?
Ostatnio zmieniony przez ozzi_wawa Wto 09 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

kostek 
Początkujący

Wydaje mi się, że po sygnale bip czy po wybraniu punktu ostrości aparat powinien cyknąc od razu..

[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 20:01 ]
po pierwsze zdarza się to rzadko ale trwa różnie raz dwie sek potrzymam i cyknie a czasem piec i cyknie.. Ogólnie nie mam problemu z tym aparatem ale jak mi się to zdarzy to trwa przez pare zdjęć

candy 
Maniak
óć

u mnie jak nie moge zrobic fotki to tylko dlatego ze AF nie jest w pelni ustawiony(miga kropa po prawej)

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

moze cos sie zacina, a przy seryjnych probowales?

kostek 
Początkujący

Nie no przy seryjnych jak juz złapie to leci jak burza.. ogolnie jak już złapie to leci.. nie wiem, ciężko mi to opisać, może to od obiektywów zależy.. zobacze z ta sigmą jak bedzie..

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

podobny problem <----- link

rzuc okiem na to, wydaje sie, ze problem podobny

[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 20:19 ]
ps. nie doczytalem jeszcze tego tematu z linka do konca, ale z tego co pisze autor w pierwszym poscie problem wydaje sie podobny

[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 22:09 ]
cos temat przygasl, z tego co pisali na canon board, to nie sa rzadkie wypadki, czy faktycznie spust w 40 jest taki awaryjny?

kostek 
Początkujący

ozzi_wawa, miałeś racje, to spust migawki.. Wszystko już chodzi gładko z tym że musze mocniej docisnąć.. Co jak co ale spusty w canonach dwu i trzycyfrowych chowają sie do nikonów:/ Chyba pójde z tym do serwisu:/ nie bede ciągle dociskał mocniej nawet na drugim stepie:/
dziękiozzi_wawa
pozdrawiam

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

nie ma sprawy, powodzenia i nie zycze nikomu, w tym sobie:) takich niespodzianek

Z drugiej strony, dziwne, ze na jednym forum zglosila sie spora liczba uzytkownikow z takim problemem, a tutaj chyba do tej pory byla cisza w tym temacie, albo nie zauwazylem takiego watku

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

Ja mam tak samo w 30D ale u mnie po prostu spust migawki zaczyna padać tzn. jeśli nacisnę go z lekkim ruchem do przodu to jest ok a jak w inny sposób to czasem nie zadziała a czasem z opóźnieniem. Jest to irytujące więc czeka mnie wizyta na Żytniej - koszt wymiany to chyba coś koło 120 zł.

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

Paweł_G, a jaki przebieg ma twoj aparat?

Odpowiedz do tematu