Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam Canon 50D + 17-85 obiektyw.
Moim zdaniem zdjecia sa nieoste, nie tak jakbym tego oczekiwala. Czy to ze wzgledu na slabej jakosci obiektyw czy maga byc inne tego powody?
ale jakis pedzel potrzebuje ten arysta, i dobry artysta ma ich duza selekcje a przynajniej rozumie, ze ma znaczenie jakiego pedzla uzywasz
i wracajac do tematu...
zdjecia wysle innym razem. Musze je pozmniejszac na ta strone i moze sfotografofac jakis tekst czy cos takiego, zeby pokazac co mam na mysli.
Jeżeli używasz ogniskowej 17mm i przysłony f/4 to cudów nie będzie a zdjęcie musi być mało ostre. Im dłuższa ogniskowa a przysłona będzie minimum f/5.6 do f/8 przy większych ogniskowych to proponuję przyczyn nieostrości zacząć szukać najpierw u siebie i w swoich umiejętnościach a potem sprawdzić czy obiektyw ostrzy w tzw. "punkt".
Izabela, to o pędzelkach mam w stopce - czymś, co jest umieszczane przy każdej mojej wypowiedzi i nie odnosi się konkretnie do Ciebie. Ale skoro już zaczęłaś o narzędziach - przyznasz chyba, że pędzel, choćby nie wiem jak cudowny, sam arcydzieła nie namaluje.
Co do nieostrych zdjęć - mój strzał jest taki, że po prostu oczekujesz ostrości, której aparat sam z siebie nie jest Ci w stanie dać. Pozostaje albo ingerencja w ustawienia jpegów w body, albo późniejsze wyostrzanie w programie graficznym.
Oczywiście będziemy w stanie powiedzieć Ci więcej po zobaczeniu zdjęć na które się uskarżasz.
wiesz ja nie mam problemu z tym ze czegos nie wiem. Moglbys mi laskawie to dokladniej wytlumaczyc. Prosze.
Przez ostatnie lata dziesiątki osób zgłaszało mi problem (na forach, na pokazach, w sklepie itd.), że jakieś szkło robi nieostre zdjęcia. Brałem ich sprzęt w łapki i zdjęcia wychodziły najczęściej... ostre...
Ja zwyczajowo w takich przypadkach proponuję zacząć szukać błędu u tego kto robi zdjęcia bo statystycznie jest to najsłabszy element systemu. Ważne jest to jak się ostrzy (najczęstrzy błąd to włączenie wszystkich punktów AF-u), jak się trzyma aparat, jak naciska spust migawki, jakich używa czasów w zależności od ogniskowej i zachowania fotografowanego obiektu. To zwyczajne podstawy fotografii. Jeżeli tutaj wszystko jest zgodnie z prawidłami to dopiero wtedy trzeba szukać wad w sprzęcie.
Sugerujecie że to jest wątek w stylu: " Mój aparat się zepsuł i nie robi zdjęć... bo od dwóch miesięcy leży w szafie" ??
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009
mnich,
raczej nie...
MM dobrze napisał i wyczerpał de facto temat, gdyż przy takim "natłoku" informacji do stwierdzenia "nieostre zdjęcia robi aparat" , w zasadzie więcej nie da się konstruktywnie napisać.....
blad w moich umiejetnoscciach to przynajmniej pozytywna odpowiedz, poniewaz mozna nad tym popracowac i naprawic. Dziekuje
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009
Izabela napisał/a:
blad w moich umiejetnoscciach to przynajmniej pozytywna odpowiedz, poniewaz mozna nad tym popracowac i naprawic. Dziekuje
koleżanko!
to wcale nie tak!
ale bez zdjęć/przykładów nie można ocenić co jest złego .....
to tak , jak stwierdzić "jest zła pogoda" siedząc od 5 lat w bunkrze i nie wiedząc jak jest na zewnątrz....
podaje się najbardziej prawdopodobną diagnozę, która nie zawsze musi byc właściwa...
nie jesteśmy dr.house'ami
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009
Izabela napisał/a:
Moim zdaniem zdjecia sa nieoste, nie tak jakbym tego oczekiwala.
przyczyna może być jeszcze bardziej trywialna niż ci się wydaje, wrzuć foty na jakiś darmowy hosting -najlepiej prosto z puszki, bo na razie można wróżyć z fusów.
Mam Canon 50D + 17-85 obiektyw.
Moim zdaniem zdjecia sa nieoste, nie tak jakbym tego oczekiwala. Czy to ze wzgledu na slabej jakosci obiektyw czy maga byc inne tego powody?
Identycznym zestawem zrobiłem wiele zdjęć i chyba znam odpowiedź, dlaczego nie jesteś zadowolona z ostrości zdjęć, gdyż sam to na początku "przerabiałem".
Obiektyw EF-S 17-85f/4-5,6 IS USM bardzo nie lubi szerokiego kąta 17-19mm i przysłon f/4. Pisał już o tym MM. Ja tylko dodam, że automatyka zestawu 50D + 17-85 w trybie P (zielonego nie sprawdzałem), ustawia domyślnie obiektyw na pełny otwór przysłony, i w zależności od ogniskowej masz przysłony w zakresie 4-5,6. Do tego dobiera czas. Dla szerokiego kąta ustawia się przysłona f/4 i efekt gotowy. Nawet całe zdjęcie może się wydawać nieostre, porównując z innymi kombinacjami ogniskowej i przysłon.
Nie wiem, czy trafiłem z diagnozą, ale taka jest moja myśl w tym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10