Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
niskobudżetowe studio w domu
Autor Wiadomość
kundzik100 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009   niskobudżetowe studio w domu

Witam.

Jak w temacie, czyli jak zacząć aby przeobrazić pokój w studio.
Tła, uchwyty, statywy to nie problem. Mam kłopot z oświetleniem, ponieważ jestem w tym temacie zielony, a niechciałbym wydawać niepotrzebnie pieniędzy na naukę.
Jakie wybrać lampy ? Sterowane, czy stałe ? Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/ite...asol_profi.html
Czy takie lampy będą poprawnie działały, czy też potrzebne jest jakieś specjalne doświadzenie ? ( myślę tu o ETTL )

Chodzi mi po głowie użycie dodatkowej lampy błyskowej w parze z parasolką, ale jak tym wszystkim sterować ? Czy lampy też muszą pracować w E-TTL ?

Poszukuję jakiegoś prostego rozwiązania, które mnie nauczy pracy ze światłem studyjnym, a jednocześnie pozwoli na puźniejsze rozbudowanie.

Z góry dziękuję wszystkim zainteresowanym...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009   

kundzik100, te lampy mają około GN30. Do mieszkania więcej nie potrzebujesz w zasadzie. Reguluje się je w zakresie 3 przesłon, co w warunkach domowych ma dużą zaletę.

Lampy te możesz wyzwolić z przewodu sync lub też poprzez wbudowaną fotocelę. Lampa na aparacie nie może pracować w trybie TTL - żeby nie było jakiś dodatkowych przedbłysków.

Zaletą tych lampek jest też to że stosunkowo taniio dokupisz strumiennicę, filtry czy plaster miodu. A jak się wciągniesz w zabawę kupisz sobie lepsze lampy - np z kontrolą błysku ;)

Ale szybko zrozumiesz że TTL Ci w studiu do niczego nie potrzebny. W studiu się nie steruje aparatem żeby uchwycić śiwatło - w studiu się steruje światłem żeby idealnie aparat je uchwycił. ;)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

hijax_pl napisał/a:

W studiu się nie steruje aparatem żeby uchwycić śiwatło - w studiu się steruje światłem żeby idealnie aparat je uchwycił. ;)

"ot i mądrego warto posłuchać"

kundzik100 
Nowy

Hmm... czy mam przez to rozumieć, że potrzebny mi będzie jeszcze światłomierz ?

Bo jak właściwie sterować światłem błyskowym ?
A może coś pomieszałem ?

Fotografię portretową w plenerze mam jako tako opanowaną. Ale w studio, czarna magia.

A może na początek kupić jedną lampę ? Bo właściwie ile tych lamp jest niezbędnych ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kundzik100, dwie - lepiej wysterowac światełm. Zaczniesz od dwóch a po chwili dokupisz jeszcze z 2 ;)

Aparat sobie ustawiacz w tryb M, ISO najniższe, czas 1/125 do 1/200, f/8. Robisz fotę, patrzysz w histogram. Jak prześwietlone możesz skręcić lampy, jak niedoświetlone możesz wydłużyć czas lub zejśc z przesłona do f/5.6

Albo kupujesz światomierz do pomiaru błysku. Tylko że on ci poda warunki optymalnej ekspozycji. A przecież możesz tylko światłem kontur oddać, tło rozświetlić itp... Zacznij bez światłomierza. Pobaw się. Po jakimś czasie będziesz sam przewidywał na jakich ustawieniach będzie ok.

A światłem błyskowym sterujesz poprzez odsuwanie lub zmiejszanie mocy.

kundzik100 
Nowy

No proszę... Chyba zastosuję się do Twoich rad, bo to wszystko nieźle brzmi.

A jak w tym zestawie ulokować moją lampę 430 EX ? Czy ma ona być zamontowana w aparacie, czy może umieścić ją wraz z parasolką na statywie ?

dr11 
Optyczny

Jesli lampy beda dzialaly na fotocelach, 430EX w manualu mozesz uzyc do ich wyzwalania. Wbudowana lampa nie bedzie sie do tego nadawac, bo emituje przedblysk (chyba, ze uzyjesz fotoceli, ktore maja mozliwosc wylaczenia reakcji na przedblysk).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kundzik100, te lampy mają wbudowaną fotocelę i światło modelujące. Wbrew pozorom do zabawy w studio są zupełnie wystarczające ;)

A lampę systemową ustaw w tryb M, zjedź z mocą do samego końca (1/64 czy 1/128), odchyl palnik do tyłu żeby nie doświetlał.

dr11, te lampy co kundzik100 pokazał mają wbudowaną fotocelę reagującą na pierwszy błysk. Jeśli mamy jakieś przedbłyski od których nie uciekniemy - wtedy można tę fotocelę wyłączyć i wyzwalać kabelkiem PC.

Cytat:
A światłem błyskowym sterujesz poprzez odsuwanie lub zmiejszanie mocy.

Chodziło mi o podstawową zasadę pracy z lampami (czyli zależność między GN, odległością a przesłoną)

W studiu nieraz istotne jest to jak ustawiasz lampę, czy światło jest celowo płaskie, miejscowe, mniej lub bardziej rozproszone. To Ty nim sterujesz więc lampa z możliwością regulacji błysku jest po prostu - wygodniejsza i bardziej elastyczna ;)

dr11 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
dr11, te lampy co kundzik100 pokazał mają wbudowaną fotocelę reagującą na pierwszy błysk. Jeśli mamy jakieś przedbłyski od których nie uciekniemy - wtedy można tę fotocelę wyłączyć i wyzwalać kabelkiem PC.

Tez mozna, ale wtedy skazany jestes na kabelki, a te lubia sie platac ;)
No i potrzebna kostka na sanki z wyjsciem PC.
Dlatego na pierwszym miejscu postawilbym na sterowanie lampa systemowa w M :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11, i słusznie :)

Są transmittery radiowe, ale koszt będzie porównywalny z tym zestawem ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Jak prześwietlone możesz skręcić lampy, jak niedoświetlone możesz wydłużyć czas lub zejśc z przesłona do f/5.6
A od kiedy to w klasycznej fotografii błyskowej czas naświetlania wpływa na ekspozycję?... :wink:

dr11 
Optyczny

Jak bedzie za krotki, zrobi sie tylko fragment zdjecia ;) :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75, nie wpływa ;)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

jaad75 napisał/a:
A od kiedy to w klasycznej fotografii błyskowej czas naświetlania wpływa na ekspozycję?...

No ja bym to interpretował tak, że jak nie mam czasu na naświetlanie ( i w ogóle zabawe w fotografię), to nawet najlepsza lampa błyskowa nie pomoże.

pepto 
Uczestnik

Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009   

Mam podobny problem, tylko że ja przymierzam się do tego zestawu.
http://www.e-cyfrowe.pl/q...01-p-13349.html
jeszcze do tego bede chcial dokupic nadajnik i odbiornik radiowy, tło i statyw do tła.

Dobrze myśle ?

Odpowiedz do tematu