Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 Co oprócz kitu do Canona 450d?
Witam! Proszę was o pomoc w wyborze obiektywu. Posiadam Canona 450d i do niego obiektyw kitowy ze stabilizacją. Chciałabym teraz dokupić drugi obiektyw i tu pojawia się problem Chciałabym go wykorzystywać szczególnie do portretów i makro. Znalazłam Canon EF 50mm f/1.8 II, ale jeśli dobrze zrozumiałam z opisu miałby on zastosowanie tylko w portretach. Zastanawiam się i mam nadzieję, że mi pomożecie wybrać obiektyw, który byłby i do makro i do portretów (chodzi mi o to żeby był dosyć jasny). Do wydania mam maksymalnie 800zł i wiem, że to niewielei, więc jeżeli lepiej najpierw kupić tylko Canona EF 50mm f/1.8 II do portretów i uzbierać do kolejnego makro, to proszę zasygnalizujcie mi to. Dzięki z góry za wszelką pomoc!
Wydaje mi sie, ze przy takim nakladzie finansowym obiektyw 50 1.8 bedzie dobry, do tego potrzebujesz pierscienie posrednie aby uzyskac wieksza skale odwzorowania - czyli juz w macro mozna sie pobawic.
Naklad nie jest duzy i pozwoli na sprawdzenie, czy inwestowac w macro, czy w portret (a moze w oba).
Oczywiscie rozwiazania dedykowane (jasny obiektyw w okolicach 60 - 100mm z mozliwoscia macro 1:1) sa lepsze, ale drozsze. Trzeba wtedy pozbierac.
Mozna znalezc do 1000zl Sigme 50 f/2.8 Macro. Niestety nie mam doswiadczen w portrecie z tym obiektywem.
jasminae, polecam Ci stałkę 50, moim pierwszym obiektywem po kicie jeszcze do Sony była właśnie 50tka o podobnym świetle (1.7), i przede wszystkim da Ci ona niezłej jakości zdjęcia, pozwoli pobawić się z głębią ostrości w zdjęciach (zwłaszcza portretach). Po przesiadce na Canona był to mój pierwszy obiektyw (i jedyny!) przez pewien czas i muszę przyznać, że sprawował się rewelacyjnie. 50tka jako stałka da Ci też troche inny sposób patrzenia na posługiwanie się aparatem, kadrowanie no i przy okazji pracę w słabszym świetle niż kit. Tak więc Canon 50mm f/1.8 II zdecydowanie na tak!.
Co do makro, koledzy przede mną zasugerowali albo soczewkę (Raynoxa DCR-250) albo pierścienie pośrednie do obiektywu. Po pewnym czasie szperania doszedłem do wniosku, ze pierścienie mogą być jednak lepszym pomysłem. Dobra sprawa do eksperymentowania z makro zwłaszcza z 50tką.
Za obie rzeczy spokojnie dasz mniej niż 800 i to nówki, tak więc na poszerzenie przygody gamy obiektywów będzie to dla Ciebie idealne rozwiązanie.
Dzięki za pomoc - zdecyduję się na tego Canona 50mm/1.8. Mam jeszcze tylko pytanie co so tych pierścieni. Będzie ono banalne, jako że jestem bardzo początkująca i bezprośrednio nie miałam do czynienia z tymi pierścieniami, więc nie za bardzo wiem jaki typ mam wybrać i co one tak naprawdę robią. Proszę o wyrozumiałość i rzetelną odpowiedź
Pierscienie umieszczasz pomiedzy obiektywem i aparatem. Powoduja zmniejszenie sie minimalnej odleglosci ostrzenia - podchodzisz blizej do obiektu - uzyskujesz wieksza skale odwzorowania. Najlepiej wg. mnie zrobisz, jesli kupisz komplet z przeniesieniem automatyki, czyli ze stykami (na przyklad Delta http://fotozakupy.pl/img/...0/750x500,1.jpg , ok 250zl). Pozwoli Ci to w prosty sposob ustawiac przyslone, po prostu bedzie dzialac, jakbys uzywala golego obiektywu. Autofocus rowniez bedzie pracowal (ale uwaga, moze byc mniej dokladny, bo dokladajac pierscienie zestaw staje sie ciemniejszy niz sam obiektyw).
Sa jeszcze tansze pierscienie, bez stykow. Ostrzyc wtedy trzeba manualnie (jesli masz 450D to maly wizjier moze byc przeszkoda, ale za to masz LiveView!). Problematyczne staje sie blokowanie przyslony - trzeba stosowac trik - ustawic ja bez pierscieni, przytrzymac przycisk podgladu GO i jednoczesnie odpiac obiektyw. Potem zapiac do pierscieni i komplet do aparatu.
Widzę, że koledzy doradzili już wybrnięcie z sytuacji, ale jest jeszcze taki obiektyw jak EF-S 60 mm macro.
To sprzęt przeznaczony pod makro jednak do portretów również nada się znakomicie.
Tu jest jego test
http://www.optyczne.pl/12...Wst%C4%99p.html
Trzeba by szukać wersji używanej, bo nówka jest w granicach 1300-1400 PLN, jednak jest to sporo lepsze szkiełko niż 50/1.8.
a ja zdecydowałbym się jako uzupełnienie kita na Sigme 70-300 APO DG MACRO, będziesz miał namiastkę makro, tele i od biedy będzie można portrety porobić
A jakiś podobny obiektyw do tego EF-S 60 mm macro w moich granicach cenowych znajdę?
Nie, niestety obawiam się, że nie. Jest jeszcze opcja na 50/2.5 Compact Macro Canona, ale ona nie jest aż tak powalającym obiektywem, już go nie produkują + jednak będzie droższy. Używka 60mm Macro albo używke Tamrona 90mm macro, z obydwu od biedy można korzystać do portretu, ale zupełnie nie ten przedział cenowy.
Zgodziłbym się jeszcze co do tej Sigmy 70-300, mój znajomy kiedyś kupił ją sobie jako rozszerzenie do kita w sony i może rzeczywiście można tam uzyskać fajne odwzorowanie, ale jednak światłosiła tego obiektywu kuleje, a Ty chciałaś jasny obiektyw.
Na Twoim miejscu jednak zdecydowałbym się na 50tkę i te pierścienie. To jest niedrogie i bardzo dobre rozwiązanie, w sam raz do eksperymentów z makro i zrobienia niejednego fajnego portretu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10