Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009 Wyposażenie studia do fotorgafowania firan, zasłon, pościeli
Witam,
Proszę o pomoc w wybraniu sprzętu do studia, w którym fotografowane będą firany, zasłony, tkaniny, pościele, ręczniki itp. Potrzebuję korpus (najlepiej z matrycą FX - pełna klatka), obiektyw, oświetlenie oraz akcesoria.
Studio ma wielkość 9 x 6 x 3 (dł. szer. wys.).
Zasięgnąłem języka i mam już pewne rozeznanie, ale jedynie u sprzedawców sprzętu. To mi jednak nie wystarczy, dlatego, że każdy chce mi sprzedać co innego, więc chciałem zapytać Was, fotografujących i używających sprzętu praktycznie codziennie.
Chodzi mi o osiągnięcie efektu jak na zdjęciach poniżej:
- zdjęcie 1
- zdjecie 2
- zdjęcie 3 Mogę udostępnić więcej zdjęć do podglądu jeśli jest taka potrzeba.
Koszt całości (korpus, obiektyw, oświetlenie, akcesoria) powinien się zamknąć w przedziale 20-25 tysięcy.
Nie wchodziłbym w pełną klatkę. Sam aparat zje Ci wtedy połowę budżetu, a do tego typu zdjęć pełna klatka nie ma żadnych zalet nad APS-C. Musisz mieć przy tym trochę pieniędzy na dobre lampy błyskowe z dużymi softboxami, wyzwalacze radiowe i inne akcesoria i przy kupnie pełnej klatki może Ci na to nie starczyć.
No może jedyna zaleta FX to brak cropa - w sumie przedmiot do sfotografowania to w zasadzie cała ściana...
I myślę że wcale nie powinieneś wybierać od aparatu, ale od oświetlenia. Bo to ono powinno być dobrze przemyślane. Aparat + obiektyw to będą mniejsze lub większe dystorsje reszta będzie naprawdę nieistotna...
No może jedyna zaleta FX to brak cropa - w sumie przedmiot do sfotografowania to w zasadzie cała ściana...
A jaka to różnica? Teraz masz taki wybór szkieł ultraszerokich na APS-C/DX, że zalety pełnej klatki, w tym konkretnym przypadku, znikają. Polecam pewnien eksperyment. Weź 5D MkII i 16-35L, ustaw na 16 mm oraz f/2.8 i zrób zdjęcie. Potem zrób to samo ujęcie 50D z Tokiną 11-16 ustawioną na 11 mm i f/2.8. Rezultat może Cię zdziwić
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Czyli jakie światło zastosować?
Lepiej światło stałe, czy błysk? Nad światłem stałym miałbym chyba większą kontrolę, ale nie mam pewności.
czekam na propozycje:)
Czym? Swoją głupotą, że do mało wymagającej matrycy kupiłem szkło za 7000 zł? I tym, że kupiłem zestaw za 15 tys. zł, który nie da lepszych efektów niż ten za 6000 zł?
Do tych zdjęć to tak naprawdę wystarczy kupić G11.
Masz obsesję na punkcie wyciskania wszystkiego co możliwe z obiektywu, epatowania się cropem i negację normalnego aparatu małoobrazkowego. Co fotografa interesuje, że matryca jest mało wymagająca skoro efekt obrazowania jest w skrócie pisząc ZAJEBISTY? Mam boleć nad mało upakowaną matrycą bo nie napiszę o niej rozprawki naukowej i nie dojdę do kresu jakiegoś wykresu? A co mnie to kurka wodna obchodzi?
Przykład z tym D700 podałem jako jakościową przeciwwagę dla super jakości z cropa. Wiem jak wygląda powiekszenie do skali cropa z małej matrycy i wiem jak to wygląda na mało upakowanym FF. Nie trzeba tak naprawdę Nikkora 14-24 po testach którego byłeś wniebowzięty. To mało praktyczny obiektyw. Wystarczy pod tego D700/starego 5D podpiąć Tamrona 17-35, domknąć i też jakość będzie zarąbista.
i voila! To jest oczywiscie zestaw minimum, ale miesci sie w budzecie. Pelna klatka ze wzgledu na koszt odpada na starcie.
[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 00:13 ]
A co do malo wymagajacych matryc, to jest to swietna rzecz - zakladam do starej piątki 85/1.8 i mam od 1.8 miód malinę. Natomiast zakaladajac 50/1.4 na 450D mam przy 1.4 - mydło i powidło Polecam sprobowac.
A co do malo wymagajacych matryc, to jest to swietna rzecz - zakladam do starej piątki 85/1.8 i mam od 1.8 miód malinę. Natomiast zakaladajac 50/1.4 na 450D mam przy 1.4 - mydło i powidło Polecam sprobowac.
Mnie tego tłumaczyć nie trzeba. Ja świetnie wiem jak to wygląda i dlatego kocham jakość FF z taką matrycą. Na koniec tak z ręką na sercu - czy więcej niż 5% ludzi nie wystarcza 12-15 MPx?
Tylko na co Ci f/1.8, czy tym bardziej 1.4 do takich zdjęć...
No do takich zdjec niepotrzebne:) To byla ogolna uwaga w niekonczacej sie dyskusji APSC vs FF. Mam chwilowo 5D i 450D ze sporym zestawem szkiel wiec troche poeksperymentowalem. 85@1.8 na FF porownuje do 50@1.4 na cropie ze wzgledu na podobny efekt zdjeciowy (glebia ostrosci nawet "płytsza" przy 85@1.8). Analogiczny efekt (przewaga FF) wystepuje przy porownaniu 135@2.8 do 85@2 czy 35@2 do 24@1.4. Pelna klatka ma wyrazna przewage w moich zastosowaniach (zakres ogniskowych do 300mm).
[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 01:52 ]
Mysle ze 12mpix wystarczy 99%. Ostatnio robilem wydruki A3+ na Epsonie R2880 - jakosc jest swietna.
[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 02:15 ]
Jeszcze jeden przyklad - ciekawe co pokaze Samyang 14/2.8 na "rzadkiej" FF, skoro nawet na D3x bylo calkiem niezle ? Ostrze sobie zeby Tu sie juz odpowiednika na cropie po prostu nie znajdzie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10