Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Efekt przesunięcia gwiazd+jak to się robi??
Autor Wiadomość
Kowalencki 
Uczestnik

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   Efekt przesunięcia gwiazd+jak to się robi??

Witam serdecznie,
interesuje mnie efekt przesunięcia kołowego np. gwiazd. Nie wiem czy efekt ten ma swoją specyficzną nazwę, niestety nie udało mi się nic o nim znaleść.... .
Na II Zlocie Optycznych I miejsce zajęła praca p. Tomasza Niedźwiedźia.... i właśnie o taki efekt mi chodzi... .
II Zlot Optycznych

A więc jaki filtr zastosować do takiego zdjęcia??I o jakich czasach naświetlania mówimy??

Sorki za mało fachowe słownictwo:)
Pozdrawiam,
Michal

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pią 09 Paź, 2009   

Jeśli szprechasz w lengłydżu to sporo napisano tutaj:
http://www.danheller.com/star-trails
W skrócie możesz użyć bardzo długich czasów, albo krótkich czasów ale za to składasz zdjęcie z wielu ekspozycji.

Kowalencki 
Uczestnik

MasterB, dzięki wielkie. Zabieram się za czytanie:)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kowalencki, Ustawiasz aparat na gw polarną i robisz duuuuużo dłuuuuuugoch zdjęć. A później je skłądasz w jedno.

I to cała sztuczka.

Kowalencki 
Uczestnik

hijax_pl, to jest jedna strona medalu:)
A jeśli chciałbym to zrobić na jednym zdjęciu??. Musimy naświetlać zdjęcie przynajmniej 30minut...myślę że nawet kilka godzin... . W takim razie jak to zrobić, żeby nie prześwietlić??Jechać do lasu, 200km od cywilizacji??:).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Światło cywilizacji nie pomaga w astro. Co do jednego zdjęcia - możesz wziąć analoga i naświetlać pół nocy. Cyfrowe niestety nie pozwolą Ci tak długo naświetlać. DLatego mowiłem o składaniu :)

Takich tutoriali na necie jest na pęczki

Przykładowe fotki http://images.google.pl/i...ved=0CBMQsAQwAA

Kowalencki 
Uczestnik

Wysłany: Sob 10 Paź, 2009   

hijax_pl napisał/a:
Światło cywilizacji nie pomaga w astro.

Wspomniałem o tym wcześniej....dlatego myślałem o ucieczce :wink:
Cały czas jednak jesteśmy przy cyfrowym sprzęcie. A jaki interwał byłby odpowiedni??20-25sek.??

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kowalencki, zacznij eksperymentować :)

Iso jak najmniejsze, przesłona i czas dobrana tak, żeby jednak jakieś gwiazdy było widać. Im dłuży czasy - tym dłuższe kreski będzie widać. Nie za długie jednak żeby nie prześwietlić ziemskiego krajobrazu ;)

I nie musisz uciekać od razu. Gwiazda polarna nie jest nad horyzontem, więc nocna łuna miejska nie dyskwalifikuje robienia zdjęć z balkonu :)

[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 00:31 ]
http://www.weatherscapes....page=startrails

Arek 
Redaktor

Do takich zdjęć świetnie nadaje się najtańszy analog w stylu Zenit czy Praktica. Kupujesz dobry film klasy ISO 200-400 i walisz ekspozycje na poziomie godziny, albo i dłużej.

Kowalencki 
Uczestnik

Oki. Po wczorajszym, eksperymentacynym wieczorze mam kolejne pytania:
- przy dłuższym naświetlaniu(2-5minut) efekt był ciekawy, jednak zaszumienie było naprawdę wielkie...mimo ISO100. Przypuszczam jednak, że to efekt wyłączonych odszumiaczy..... . Jak z tym jeszcze można walczyć w momencie naświetlania 30minutowego??

- Apropo zdjęć seryjnych: Czy LR wystarczy do złożenia dużej grupy zdjęć w jedność??

Pozdrawiam

MasterB 
Maniak

Kowalencki, czym fotografujesz? Obawiam się że przy naświetleniu 30 minutowym nie wygrasz z szumem... Na sprzęcie cyfrowym mimo wszystko lepiej jest zrobić dużo zdjęć np. 30sek z przerwami kilkusekundowymi i potem nałożyć je na siebie.

Kowalencki 
Uczestnik

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009   

MasterB, tylko 450D.... . Zastanawiam się tylko jak dłużej mógłbym naświetlać np. na 40D.
System z wieloma fotkami brzmi jednak lepiej....

Monastor 
Optyczny

Kowalencki, IMHO nie ma sensu babrać się z ciągłym naświetlaniem. Po czasie rzędu pół godziny szum będzie dosyć paskudny, nawet przy niezbyt wysokich czułościach. Poza tym niemal na pewno złapiesz też jakiegoś satelitę, samolot, ktoś przejedzie obok samochodem i elegancko rozświetli wszystko długimi albo po ciemku zahaczysz o statyw i przesuniesz go psując efekt. Jak strzelasz sto zdjęć w celu połączenia to zawsze możesz się zdecydować na użycie części z nich, przy pojedynczej ekspozycji masz większe szanse na zmarnowanie godziny marznięcia na jakimś odludziu :wink:

Zdjęcie, o którym wspomniałeś w pierwszym poście składałem z wielu 30-sekundowych ekspozycji. Najprościej ustawić w trybie manualnym czułość, przysłonę i najdłuższy możliwy czas (dla 450D właśnie 30s) oraz skorzystać z wężyka z blokadą (wydatek rzędu 40 zł). Sprowadza się to do skadrowania, wklepania parametrów, zablokowania wężyka i oddalenia się na pożądaną ilość czasu. Na zlocie siedziałem sobie przy stoliku, w miłym towarzystwie i sprawdzałem co jakiś czas czy aparat jeszcze stoi ;)
Całość złożyłem potem w darmowym programie startrails: http://www.startrails.de/html/software.html

Polecam wyłączyć odszumiacz w aparacie. Jego działanie polega na wykonywaniu dwóch zdjęć za każdym razem, właściwej fotki i ciemnej klatki o tych samych parametrach ekspozycji. W tym przypadku oznacza to trzydziestosekundową przerwę w naświetlaniu po każdej klatce, czyli ślady gwiazd dziurawe jak ser szwajcarski :wink:
Nie zaszkodzi zrobić darka, ale lepiej zrobić to samemu, przed i/lub po zrobieniu serii zdjęć. Startrails umożliwia odjęcie ciemnej klatki. Ewentualnie można poświęcić wynikowemu zdjęciu chwilkę ze stemplem.

Niekoniecznie trzeba ustawiać jak najwyższą czułość, czy otwierać maksymalnie przysłonę. Na ISO 1600 i F/2.8 na zdjęciach łapie się aż za dużo gwiazd jak na mój gust. Przy zejściu o 2EV nie łapie się już tak wyraźnie drogi mlecznej i zdjęcie wychodzi bardziej graficzne, z czystymi okręgami, bez jaśniejszych, czy ciemniejszych plam.

Kowalencki 
Uczestnik

Monastor, dzięki za rady. Zrobienie kilkudziesięciu zdjęć wydaje się dużo lepszym sposobem....;). Kolejna, nieprzespana noc....;P
A co do wężyka to właśnie wczoraj zakupiłem. Jak do tej pory używałem pilota, jednak jest on poręczny, ale nie w takiej sytuacji. Nie łapie on z każdego kąta, co czasami denerwuje....

Gdybym jeszcze jakiś problem zauważył to dam znać....:). Tak czy siak, dzięki Panowie za pomoc.

P.S.Słyszałem jeszcze o wężykach z interwałem, jednak nie widziałem czegoś takiego na allegro....

MasterB 
Maniak

Faktycznie są takie - np phottixa:
http://www.phottixstore.c...mer-remote.html
Sam mam ten konkretny model na liście zakupów, ale na dalszej pozycji ;)

Odpowiedz do tematu