Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 17 Paź, 2009
Koła samochodu
Autor Wiadomość
FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Sro 14 Paź, 2009   Koła samochodu

Rzućcie okiem na to zdjęcie:

Zdjęcie zrobione jest na szkoleniu kierowców na specjalnym torze. Nawierzchnia jest bardzo śliska (specjalna farba polana wodą). Samochód ostro hamuje. Przyjrzyjcie się kołom tego samochodu. Górna ich część jest rozmazana, jakby w ruchu, a dolna jakby się nie ruszała. Skąd takie zjawisko? Ma ktoś jakiś pomysł?

[ Dodano: Sro 14 Paź, 2009 15:48 ]
Coś się nie wkleiło.
Jeszcze raz.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sro 14 Paź, 2009   

bo góra koła się kręciła, a spód nie, to jedyne sensowne wytłumaczenie :]

palindrom 
Optyczny
inaczej

Co więcej, jest ono prawdziwe gdy przełożymy "kręcenie się" na "ruch postępowy względem jezdni".

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FotoTomek, a ja zapodam teorie taką ;)

Jak wiadomo w takich sytuacjach włącza się ABS powodujący impulsowe działanie hamulca. Migawka, a w zasadzie jej szczelina przesuwa się pionowo więc.. załapała na części zdjęcia koła podczas ruchu i podczas zatrzymania jednocześnie ;)

SlawGaw 
Optyczny

hijax_pl, mi bardziej pasuje wersja palindrom'a, czas synchronizacji w 400D to 1/200 a tu czas 1/250 więc ta szczelina to kawał szczeliny.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Po pierwsze to niemożliwe żeby koło się tak zachowywało.. nie jest przecież z gumy - ruch obrotowy jest stały w każdym punkcie.
To co napisał palindrom jest OK, ale na fotografii środek koła powinien być ostry, a im dalej od niego - tym większa nieostrość. Tutaj natomiast górne pół koła jest nieostre, dolne zaś ostre.

Po drugie, co ma wielkość szczeliny do częstotliwości pracy ABSu? Podejrzewam że robiąc serię 10 zdjęć hamującego samochodu, to... trzeba mieć trochę szczęścia żeby tak trafić - ale nie jest to niewykonalne ;)

SlawGaw 
Optyczny

hijax_pl, ten samochód to Fiat, skąd wiesz że ma ABS?
hijax_pl napisał/a:
środek koła powinien być ostry

nie koniecznie, środek koła porusza się tak samo jak klamka w drzwiach a one są tak samo nie ostre.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

SlawGaw napisał/a:
hijax_pl, ten samochód to Fiat, skąd wiesz że ma ABS?

A dlaczego mam zakładać że nie ma? ;)

SlawGaw napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
środek koła powinien być ostry

nie koniecznie, środek koła porusza się tak samo jak klamka w drzwiach a one są tak samo nie ostre.

No chyba nie do końca zrozumiałeś moją poprzednią wypowiedź ;) Nie mówiłem o TYCH kołach...

RB 

hijax_pl napisał/a:
Po pierwsze to niemożliwe żeby koło się tak zachowywało.. nie jest przecież z gumy - ruch obrotowy jest stały w każdym punkcie.
To co napisał palindrom jest OK, ale na fotografii środek koła powinien być ostry, a im dalej od niego - tym większa nieostrość. Tutaj natomiast górne pół koła jest nieostre, dolne zaś ostre.

Wybacz, ale palindrom ma zwyczajnie racje. Twoje myślenie byłoby prawdziwe gdybyś był obserwatorem poruszajacym się ruchem postępowym wraz ze środkiem koła.
Jako, że jestes obserwatorem związanym z asfaltem :-) to dla Ciebie nieruchoma jest chwilowa oś obrotu, którą jest miejsce styku koła z asfaltem. I tyle. Nic tu żadne teorie o hamowaniu impulsowym... właśnie dlatego środki kł sa nieostre. A o jakich INNYCH kołach piszesz to ja nie wiem.

Po prostu w naszym układzie odniesienia koło kręci się zawsze wokół miejsca styku z asfaltem...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB, no nie... nie mogę się nie zgodzić z Toba...

Ale mogę zapytać dlaczego pół koła jest ostre od dołu? Dlaczego dokładnie PÓŁ?

tupisac 
Rozmowny

Nie jest równo pół na pół, jest tam gradacja.

A co do teorii gradacji to może rysunek. Koła w istotnej części są nomen-omen z... gumy.

mavierk 
never knows best

przecież napisałem, a Wy mi nie wierzycie.. :mrgreen:

tupisac 
Rozmowny

Ja nie tylko wierzę ale i popieram Twoją teorię rysunkiem :)

komor 
Moderator

mavierk, dziś zostałeś moim bohaterem narodowym. Palindrom też, ale on jest zawodowiec, to się mniej liczy :)

Ja też kombinowałem o tej szczelinie migawki, ale auto w tej sytuacji porusza się zbyt wolno żeby to jakoś mi zadziałało.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

OK... Teorie rozumiem, praktykę też... choć nadal jakoś do mnie nie dochodzi że taki to da efekt na zdjęciu... No cóż - człowiek się całe życie uczy :)

Na swoje usprawiedliwienie powiem że jestem z wykształcenia specjalistą od teleinformatyki ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi