Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 30 Paź, 2009 Zdjęcia aut w nocy - w jaki sposób "doświetlić? (580EX
Jestem bardzo początkujący w temacie strzelania ze światłem innym niż słoneczne. Ja potrzebuję strzelać fotki samochodom (przód, tył, silnik, bagażnik) a wszystko to w nocy.
Jako iż efekty z użyciem wbudowanej lampy są FATALNE (jak na mój gust)
zaopatrzono mnie wczoraj w 580EX II.
Nie powiem ale efekt mnie lekko rozczarował (z racji braku doświadczenia i wiedzy) o pełnym wykorzystaniu 580EX II. Nie widzę po prostu WIĘKSZEJ różnicy między strzałami z wbudowanej a 580EX w automacie.
Niestety nie ma opcji by dokupić drugą lampę. Jest opcja by kupić parasol. Pytanie tylko czy to zda egazmin? Ewentualnie w jaki inny sposób poprawić "doświetlenie" aut? Czy po prostu z jedną lampą lepiej się nie da? A może zupełnie mnie ktoś skieruje na inny tor?
Jeśli będziesz strzelał na wprost, to efekty nie będą szczególnie różnić się od tych z lampy wbudowanej... Na początek strzelaj w sufit - da Ci to dość naturalne światło zbliżone do tego z lamp podsufitowych, ale dużo jaśniejsze. Jeśli chcesz mieszać światło zastane i błyskowe, to w tym przypadku (jarzeniówki) będziesz zmuszony użyć filtrów korygujących. Na kombinowanie ze światłem poza stopką, parasolkami itp. jeszcze przyjdzie czas - jak narazie rozumiem, że przede wszystkim chodzi Ci o ostre, przyzwoicie naświetlone zdjęcia...
ja polecam zrobić tak:
aparat na statyw, lampą bijesz na wprost ale przymykasz maksymalnie przysłonę i wydłużasz czas np na 1Sekundę
doświetlone perfekto i wygląda naturalnie
Sufit jest dosyć wysoko (około 4 metrów). Co do ostrości nie jest to dla mnie najwyższym priorytetem (najważniejsze by było doświetlone). Fakt jest taki, że MASZ RACJĘ, że strzelam na wprost. Lubię spadać z wysokiego konia dlatego byłem w temacie parasolek o których pisałeś ale terminologia "shoot-through z czarnym, zdejmowanym poszyciem" nie wiele mi mówi (a gdybym miał określenie dla zielonych) z konkretnym poleconym modelem to bym mógł to kupić i pobawić się tym co na pewno by zdecydowanie mnie bardziej doświadczyło.
Idąc dalej. Efekty rozumiem o wiele bardziej interesujące będą w hali ze światłem zastanym niż wyjeżdżając autem poza halę w mroczność?
Zakładamy, że zostaniemy z opcją w hali (zima idzie), próbować odbijać od sufitu z zastanym czy całkowicie wyłączyć oświetlenie? Jeżeli z poleconą przez Ciebie parasolką będę mógł wycisnąć więcej to ja w to z chęcią wejdę (patrz wyżej). W jaki sposób mogę "poćwiczyć" w domu na innych materiałach? Może jakiś link "wspomagający?
Już w najbliższy poniedziałek będę się mógł wykazać i wykonując Wasze polecenia nabierać doświadczenie. Jestem chłonny wiedzy na ten temat ale wszelkie mankamenty techniczne/wiedza chciałbym nadrobić praktyką...
Oczekuję więc odrobinę cierpliwości i wyrozumiałości.
Edit1.
Jeżeli "Dżony" nie żartuje sobie ze mnie to tak też mogę spróbować (na razie zanotowałem jego poradę do sprawdzenia)
to się profesjonalnie zwie chyba tak:
zdjęcia z przebiegiem drugiej kurtyny.
oczywiście zależnie od efektu czy za jasne czy za ciemne kontrolujesz czas otwarcia migawki.
ps.
http://pentax.org.pl/prin...f753ac14f4cdc56
małe co nieco.
Chyba troszkę Ci się pojęcie pomyliły. Choć jest też możliwe że w ogóle Cię nie zrozumiałym
Przy tak statecznych ujęciach czy to będzie przednia czy tylnia kurtyna - nie będzie miało w zasadzie znaczenia. Generalnie chodzi o to żeby balansować światło błyskowe i zastane. Z tym ze tak jak napisał już jaad75 - trzeba będzie skorygować barwę błysku.
Hej hej ja tu wciąż jestem i z wypiekami czekam co napiszecie a Wy o kurtynach zaczynacie
Jedno już mam do sprawdzenia (od Dżonego) ale aby się nie okazało, że 580EX nie był potrzebny bo będzie to można zrobić "wbudowaną".
Wciąż mogę wypróbować techniki inne polecone no i czekam co Jaad75 skrobnie w moim temacie dotyczącym parasolek i ogólnie technicznych "jak to zrobić".
Chyba mieszkanie nie jest zbyt dobrym polem do testów porównawczych bo zgasiłem światło, posadziłem na statyw aparat i wio strzał na deskę do prasowania z wbudowaną i z 580EX. Różnicy nie widzę a jak już to nieznaczną.
Dlatego chciałbym zebrać ogólne porady i już jutro (zanim zacznę w hali strzelać) postrzelać jutro w nocy na polu auto.
Ostatnio zmieniony przez dretan Pią 30 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
dżony, no to nie rozumiem co ma to wspólnego ze zdjęciami zaprezentowanymi powyżej...
dretan, statyw, lampa w sufit i ustaw SLOW SYNC - czy jak to się u Ciebie zwie. Aparat powinien dobrać ekspozycje do zastanego - poznasz to po bardzo długim czasie. Najlepiej pstrykaj z wężyka lub samowyzwalacza - żeby nie ruszyć korpusu... Powinny wyjść zdjęcia dobrze doświetlone.
jak masz fajną lampę do użytku to używaj
po pierwsze primo jest większa i mocniejsza.
po drugie secundo co się wiąże z pierwszym primem wystaję ponad aparat
i palnik się obraca i myślę że jak błyśniesz w bok i odbijesz od ściany i jeden bok auta zostanie naświetlony bardziej niż reszta to efekty mogą być fajne
dretan, nie chodzi o synchronizację na 2. kurtynę. W Nikonie nazywa się to Slow Sync, w Canonie jest to w Custom Functions, jak piszesz dotyczy to trybu AV. Ale nie ma co się bawić tak – ustaw po prostu tryb manual, metodą prób i błędów ustaw czas taki, żeby do wybranej przysłony otrzymać dobrą ekspozycję światła zastanego, a zewnętrzną lampę (dobrze, że kupiłeś) podłącz kabelkiem PC, na statywie ze zwykłą białą parasolką, ręcznie też dobierz moc lampy i oświetl to w takim kierunku, w jakim Ci potrzeba.
Jak rozumiem chodzi tylko o zdjęcia dokumentacyjne i chodzi o to, żeby dobrze było widać szczegóły, tak?
dretan, chodzi mi o to żeby aparat nie wymuszał czasu synchronizacji błysku, ale naświetlał wg pomiaru światłomierza. Wtedy lampa błyskając dodatkowo wypełnia światłem - i to wszystko.
I wydaje mi się że parasolka to troszkę przerost formy nad treścią - jestem że odbicie w trybie TTL da wystarczające efekty
Komor brak kabelka PC (lampa kupiona dopiero wczoraj), parasolki nie mam bo jest ona dopiero w planach o ile potrzebna będzia (Jaad75) strzelił fachową nazwą parasolki więc czekam aż mnie oświeci przykładem. Co do zdjęć po prostu chcę by to jakoś wyglądało sensowniej (jaśniej) szczególnie jak to widać braki z tyłu samochodu.
Hijax_pl nie do końca jest dla mnie zrozumiałe to co napisałeś. Po swojemu to zrozumiałem by nie błyskała sobie tak jak chce tylko błysnęła odpowiednio mocniej wg. wskazania światłomierza? Wybacz "jestem zielonka".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9