Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
"Duza " lorneta do astro i samolotow.Prosze o suge
Autor Wiadomość
_Wojtek_ 
Nowy

Wysłany: Nie 14 Gru, 2014   

Arek napisał/a:

A to w takim razie zupełnie nietrafiony pomysł jest. Jeśli są różnice to minimalne i gra nie jest warta zachodu.

W sumie to nie oczekiwałem, że Nikon będzie lepszy od Fujinona. Bardziej chodziło mi o to czy nie odstaje na minus. Bo jeżeli obie lornety są do siebie zbliżone optycznie to na plus Nikona przemawia jednak ciut większe powiększenie pozwalające wyłapać słabsze obiekty.

Reklama

Arek 
Redaktor

Zaletą Nikona jest to większe powiększenie przy zachowaniu pola widzenia takiego samego jak w Fujinonie. Zysk jest więc ewidentny. Optycznie obie lornetki są porównywalne - obie to ekstraklasa. Mechanicznie zresztą też.

kot Sylvester 
Maniak

_Wojtek_ napisał/a:
Bo jeżeli obie lornety są do siebie zbliżone optycznie to na plus Nikona przemawia jednak ciut większe powiększenie pozwalające wyłapać słabsze obiekty.

Wojtku różnica w powiększeniu pomiędzy 16x a 18x jest bez większego znaczenia, obiekt jest minimalnie większy. Wczoraj patrzyłem na przelatujące samoloty bo wreszcie po ponad dwóch tygodniach był nad Krakowem błękit i tak naprawdę to powiększenie 20x i więcej zaczyna być sensownym według mnie do tego tematu. Zwłaszcza jeśli chcesz prowadzić dłuższą obserwację na oddalanie lub zbliżanie obiektu to luneta z zoomem o powiększeniu do 50x a nawet 60x to optimum.

_Wojtek_ 
Nowy

Arek napisał/a:
Zaletą Nikona jest to większe powiększenie przy zachowaniu pola widzenia takiego samego jak w Fujinonie. Zysk jest więc ewidentny. Optycznie obie lornetki są porównywalne - obie to ekstraklasa. Mechanicznie zresztą też.

Ale z tego co czytałem w Nikonie trudniej niż w Fujinonie jest objąć całe pole widzenia. Czy możesz to potwierdzić Arku?

kot Sylvester napisał/a:
Wojtku różnica w powiększeniu pomiędzy 16x a 18x jest bez większego znaczenia, obiekt jest minimalnie większy. Wczoraj patrzyłem na przelatujące samoloty bo wreszcie po ponad dwóch tygodniach był nad Krakowem błękit i tak naprawdę to powiększenie 20x i więcej zaczyna być sensownym według mnie do tego tematu. Zwłaszcza jeśli chcesz prowadzić dłuższą obserwację na oddalanie lub zbliżanie obiektu to luneta z zoomem o powiększeniu do 50x a nawet 60x to optimum.

Kocie Sylwestrze, lornetek używam wyłącznie do astro. A tam przy słabych obiektach znaczenie ma nawet minimalnie większy zasięg lornetki. Już między 15x a 16x jest różnica. Minimalna ale jest. Sądzę, że między 16x a 18x będzie co najmniej taka sama jeżeli nie większa.

Arek 
Redaktor

_Wojtek_ napisał/a:
Ale z tego co czytałem w Nikonie trudniej niż w Fujinonie jest objąć całe pole widzenia. Czy możesz to potwierdzić Arku?

Trochę trudniej, bo pole własne większe. 64 vs 72 - różnica zauważalna. Ale jeśli w astro obejmujesz okiem okulary na poziomie 70-75 stopni to w Nikonie też nie będziesz miał problemu. To trochę cecha osobnicza.

widoczek 
Optyczny

_Wojtek_ napisał/a:

Trudniej z powodu plastikowych muszli ocznych, które nie pozwalają rozglądać się po całym polu. One są dobre do patrzenia z ręki bo można "zablokować" lornetkę w oczodołach i obraz mniej się trzęsie. Po założeniu gumowych muszli ocznych problem znika, te gumowe muszle są świetne.

Arek, patrzyłeś przez Nikona 18x70 na gwiazdki? Ile procent pola ma prawie idealnie ostre bez żadnej komy i innych wad? Fujinon 16x70 z twojego testu ma 85-90% ostrego pola tylko nie wiem czy czasem koma się szybciej nie pojawia bo w teście nie było napisane. Ciekawe jak Nikon
Ostatnio zmieniony przez widoczek Nie 14 Gru, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kot Sylvester 
Maniak

Wojtek jeśli powiększenie jest dla Ciebie tak ważne to może od razu coś takiego;
http://www.astroshop.pl/o...ab_bar_2_select

_Wojtek_ 
Nowy

Przede wszystkim zależy mi na wysokiej jakości. Dlatego korci mnie Nikon 18x70 ponieważ nie odstaje raczej jakością od Fujinona a teoretycznie daje ciut lepszy zasięg. Piszę teoretycznie ponieważ nie wiem jak wygląda sprawa warstw w Nikonie (być może Fujinon nadrabia zasięg warstwami mimo mniejszego powiększenia).

Co do podlinkowanego Omegona. Miałem 28x110 tej firmy i raczej na długo wyleczyłem się z chińskich wynalazków. Oprócz Fujinona i Nikona rozważam jeszcze Miyauchi 20x77 ale to raczej wyłącznie używaną (raz, że już ich nie robią a dwa, że strasznie drogie).

Arek 
Redaktor

A jakiś Steiner 20x80 chodzi Ci po głowie?

_Wojtek_ 
Nowy

Przyznam, że nie brałem go pod uwagę. O tej marce jest jakoś cicho w temacie zastosowań astro. Przynajmniej ja nie trafiłem na żadne informacje.

W sumie mam 16x70 i jestem z niej bardzo zadowolony. Właśnie wróciłem z obserwacji i lorneta po raz kolejny dała mi masę frajdy. Więc ta zamiana wcale nie jest konieczna (i nawet nie wiem czy byłaby sensowna). Po prostu trafiła się okazja zakupu Nikona 18x70 i zacząłem się zastanawiać czy byłoby warto. Ale chyba zaczynam się skłaniać ku Twojej opinii, że gra nie jest warta zachodu.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014   

Steiner wciąż robi duże lornety ale na zamówienia wojskowe/policyjne albo na rynek USA:

http://www.steiner.de/mil...itary-15x80.php
http://www.steiner.de/mil...itary-20x80.php

Jeśli chodzi o mechanikę, to lornetki pancerne i nie do zajechania. Nie są tak dobre optycznie jak Fujinon i Nikon, ale
wypadają też lepiej niż chińszczyzna w stylu wymienianego tutaj Omegona.

Nawet na Allegro jest jedna do wzięcia:
http://allegro.pl/lornetk...4880394979.html

widoczek 
Optyczny

Ale Rallye to stara wersja i mało udana optycznie. Najnowsza wersja (Military) jest podobno lepsza optycznie ale nie ma zbyt dużo informacji na Internecie

_Wojtek_ 
Nowy

Arek napisał/a:

Jeśli chodzi o mechanikę, to lornetki pancerne i nie do zajechania. Nie są tak dobre optycznie jak Fujinon i Nikon, ale
wypadają też lepiej niż chińszczyzna w stylu wymienianego tutaj Omegona.

Na "pancerności" aż tak mi nie zależy ;) Bardziej na właściwościach optycznych a tu jak piszesz miałbym krok wstecz w stosunku do Fuji. Chyba jednak nie będę kombinował i zostanę przy 16x70. Ewentualnie będę się spokojnie rozglądał za jakąś Miyauchi 20x77.

Co nie zmienia faktu, że bardzo chętnie bym przeczytał test Nikona 18x70 :) Mam nadzieję, że trafi kiedyś na Twój warsztat.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Wto 16 Gru, 2014   

Wojtek jeśli szukasz Miyauchi 20 x 77 night otus to jest tu;
http://www.ebay.co.uk/itm...=item19f7d6e14a
trzeba tylko zapytać o wysyłkę do Polski i można klikać.

_Wojtek_ 
Nowy

Wysłany: Wto 16 Gru, 2014   

Właśnie o tę lornetkę chodzi :) Tylko, że na Miyauchi będę musiał jeszcze trochę pozbierać. Tak czy inaczej dzięki za link.

Odpowiedz do tematu