Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W sobotę stałem się szczęśliwym posiadaczem eosa 650D z obiektywem tamrona 18-270 Piza Drive, niby cacko, wszystko OK ... ale, na 500 zdjęć udało mi się zrobić kilka w miarę ostrych. SZOK! Fotki są nie dość, że niedoostrzone, ale raczej pastelowe. Beznadzieja.
Jak na taką firmę kompromitujące. Kompakt przy tym cacku to niedościgniony wzór.
Może ktoś z Was wie co może być przyczyną. Próby wykonane na sigmie (50-200 i canonie 18-55) też nie dały spodziewanych rezultatów. Dodam, że na matówce (wzjerze) ostrzy doskonale i szybko.
Jak na taką firmę kompromitujące. Kompakt przy tym cacku to niedościgniony wzór.
Którą firmę ? producent obiektywu czy body ?
adej napisał/a:
Próby wykonane na sigmie (50-200 i canonie 18-55) też nie dały spodziewanych rezultatów.
a operator umie się tym "ustrojstwem" posługiwać
Proponuję wrzucić kilka zdjęć (udanych jak również nie udanych) z exifem, wtedy można się wypowiedzieć co zawiniło.
Coś mi się zdaje, że trafiłem na forum nie dla mnie, a raczej dla super Gigantów.
Przepraszam, ale wysoko "cywilizowany" i drogi do moich celów nie jest mi potrzebny. Najczęściej ostatnio posługiwałem się zaawansowanym powiedzmy na to kompaktem, wcześniej lustrzankami analogowymi typu zenit, practika, a z cyfrówek canonem 300D i 350 D, raczej dorywczo.
I nie narzekałem, zupełnie mi to wystarczało. Dziękuję Kolegom (przepraszam jeśli za dużo powiedziane) za dobre "rady". Za wysokie progi na moje nogi. Jeszcze raz przepraszam.
Wycofuję się. BAY!
Coś mi się zdaje, że trafiłem na forum nie dla mnie, a raczej dla super Gigantów.
Bo ja wiem? Raczej tu przesiaduje grupa ludzi, która poznała dawno temu prawd kilka, którymi rządzi się współczesna fotografia cyfrowa. A jedną z nich jest fakt, że połączenie dobrego aparatu z kiepskim obiektywem (ale nie optycznie tylko mechanicznie) nie może dać dobrych rezultatów.
A skoro tak dobrze wspominasz czasy Zenita czy Practici to spróbuj przełączyć swój nowy nabytek w tryb MF...
adej, nie ma sie co tak obruszac. wybor dobrego obiektywu wcale nie musi oznaczac wydatku rzedu tysiecy. akurat gdybys oparl sie pokusie zakupu obiektywu "do wszystkiego" (co wg mnie jest bez sensu bo po to kupuje sie aparat systemowy z wymiennymi obiektywami by je wymieniac i wykorzystac potencjal sprzetu) to moglbys dostac bardzo przyjemny C 18-135 za polowe ceny tego obiektywu i jeszce moglbys sobie cos fajnego dokupic, np 50/1.8. i jeszce jedna zelazna zasada - zanim zaczniesz szukac winy w sprzecie upewnij sie, ze poprawnie go uzywasz
wybor dobrego obiektywu wcale nie musi oznaczac wydatku rzedu tysiecy. akurat gdybys oparl sie pokusie zakupu obiektywu "do wszystkiego"
I to jeszcze ten "hiper-sóper-óniwersalny" potworek kosztuje więcej niż jego brat 17-50/2.8 i to nawet w wersji VC...
moronica napisał/a:
zanim zaczniesz szukac winy w sprzecie upewnij sie, ze poprawnie go uzywasz
Już to gdzieś pisałem, ale się powtórzę - jak ktoś uderzy się młotkiem w palec nie wini młotka, jak rozbije się samochodem nie wini samochodu, ale "złe" zdjęcie to zawsze wina aparatu
Panowie, dajcie spokój.
Jak napisałem, nie mogę od was oczekiwać rozsądnych rad.
Tylko dlatego kupiłem lustrzankę z obiektywem o zmiennej ogniskowej, bo nie lubię nosić dziesięciu obiektywów i co chwilę je zmieniać, dlatego też używałem kompaktów o superzoomach. I czekałem na lustrzankę właśnie z takim obiektywem. Taki ze mnie fotograf, dinozaur, ( zaczynałem wyobraźcie sobie ... od "druha") nie piszę fotografik bo mógłbym kogoś urazić, choć teraz to określenie nie jest używane. Może nie ma fotografików? Nie obiektyw czyni mistrza a oko. Prawdziwy artysta (nie zaliczam siebie do nich) namaluje wspaniały obraz patykiem, a drugi z najlepszymi pędzlami namaluje jedynie bohomaz.
Co żaś do wady którą opisałem, to na pewno nie zależy ona od obiektywu, sprawdzałem na innych, aparat doskonale ostrzy na matówce, wynik na matrycy jest jednak za mgiełką.
Brakuje tego tzw. sznytu, wykończenia. Ale to chyba już sprawa dla fachowców z canona.
Jeszcze raz przepraszam PANÓW za zamieszanie.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
adej, nie kazde rozmycie jest wynikiem nietrafionej ostrosci. moze byc to niska rozdzielczosc zdjecia na danej kombinacji przyslony i ogniskowej (np dlugi koniec na pelnej dziurze), moze zdjecie jest poruszone, moze szum zezarl detal, moze robisz w JPG i masz wlaczone jakies agresywne odszumianie w korpusie. tak czy siak jesli nie jest to problem operatora to ja stawiam raczej na obiektyw, nie na korpus. a najlepiej by bylo gdybys po prostu wstawil tu probke
A niech się obraża! Łaskę nam robi, że pozwoli sobie rad udzielić?
Paranoja - przychodzi po radę i jeszcze strzela fochy. Ludzie są w obecnych czasach wyjątkowo bezczelni...
A prawdziwy fotograf to poradzi sobie i z jedną stałką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10