Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Pią 19 Paź, 2012
Jakie argumenty przemawiają za zakupem body z wyższej półki?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012   

cybertoman, dla mnie jest.

Reklama

Sunders 

cybertoman napisał/a:
uwazam tylko, ze nie jest to az tak kategorycznie konieczne, jak twierdzicie

A ja nie jestem pewien co wg Ciebie nie jest "aż tak kategorycznie konieczne" :?:

RB 

co jest konieczne? A weźcie se wyobraźcie "Druha" z matrycą. Bo Smiena to juz był wręcz barokowy nadmiar.

dcs
[Usunięty]

Nie widzę sensu kupowania lustrzani na zapas -jak nie wie się co może być w przyszłości potrzebne.
I tak warto wymieniać sprzęt co dwa lata /aps-c i mniejszy/ jak jeszcze za posiadany można uzyskać jakieś konkretne pieniądze. Postęp jest i nie ma co kisić latami. /oczywiście kupować po początkowej górce -w około połowie jego rynkowego żywota/

ophiuchus 
Optyczny

Jakby ta matryca miała faktycznie 6x6 cm to bardzo chętnie :D

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Sunders napisał/a:
A ja nie jestem pewien co wg Ciebie nie jest "aż tak kategorycznie konieczne"
uwazam, ze zaczynajacy przygode z fotografia nie musi kupowac czegos typu D4 lub 1dx. Moze pojsc na kompromis i kupic cos prostszego. A kompromis to rzecz indywidualna. Kategoryczne stwierdzenia, ze dwie rolki to minimum interpretuje tak, ze nie da sie bez drugiej rolki robic zdjec. I z tym sie nie zgadzam.
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Nie 21 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
co jest konieczne? A weźcie se wyobraźcie "Druha" z matrycą.
Wybacz, ale Druh absolutnie nie pozwalał na swobodne fotografowanie - był zbyt ograniczony.
dcs napisał/a:
Nie widzę sensu kupowania lustrzani na zapas -jak nie wie się co może być w przyszłości potrzebne.
Nie "na zapas", tylko coś co nie przeszkadza w wygodnym fotografowaniu, zamiast okrojonego shitu EL.
dcs napisał/a:
I tak warto wymieniać sprzęt co dwa lata /aps-c i mniejszy/ jak jeszcze za posiadany można uzyskać jakieś konkretne pieniądze. Postęp jest i nie ma co kisić latami.
Moim zdaniem, warto wymieniać co trzy, co najwyżej dwie generacje korpusów, czyli w odstępie 3-5 lat i przez ten czas warto mieć korpus, z którym się nie męczymy.
cybertoman napisał/a:
uwazam, ze zaczynajacy przygode z fotografia nie musi kupowac czegos typu D4 lub 1dx.
Nie, ale coś pokroju 60D/D7000/K-5(lub tu wyjątkowo K-30) jak najbardziej.
cybertoman napisał/a:
nie da sie bez drugiej rolki robic zdjec. I z tym sie zgadzam.
Zgadzasz się, czy właśnie nie? :wink:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75, dzieki. Poprawilem.

jaad75 napisał/a:
Nie, ale coś pokroju 60D/D7000/K-5(lub tu wyjątkowo K-30) jak najbardziej.
Kompromis to tylko kompromis.

dcs
[Usunięty]

jaad75,

Wystarcza częściej wymieniać sprzęt /jak napisałem/ a nie :"co trzy, co najwyżej dwie generacje korpusów" [ :roll: 3>2 ] -jak będzie ktoś, oczywiście, miał taką potrzebę.
Na trzymaniu przez 5 lat jednego stracisz tyle ile byś stracił w sumie na 2 aparatach kolejno po dwóch latach użytkowania.

RB 

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
co jest konieczne? A weźcie se wyobraźcie "Druha" z matrycą.
Wybacz, ale Druh absolutnie nie pozwalał na swobodne fotografowanie - był zbyt ograniczony.

Swobodne? A czy to konieczne? :-)
Pozwalał na rejestrację obrazów, posiadając migawke i jakis tam obiektyw oraz pojemnik na film. Można nawet prościej.

To jest - proszę SzanPaństwa - po prostu memento, ze Koleżeństwo gada o niezdefiniowanej dupie Maryni, bo termin swobodne fotografowanie jest bardzo rozmyty. To co jest nieswobodne dla jaada może być swobodne dla mnie, a może być na obyrtkę. Bijemy pianę, co zresztą na tym forum stało się od kilku ładnych lat nałogiem. Przyjemnym nałogiem, nie będę sie krygował :-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

dcs napisał/a:
"co trzy, co najwyżej dwie generacje korpusów" [ :roll: 3>2 ]
co najwyżej dwie = nie częściej niż co dwie. :roll:
dcs napisał/a:
Na trzymaniu przez 5 lat jednego stracisz tyle ile byś stracił w sumie na 2 aparatach kolejno po dwóch latach użytkowania.
Nie interesuje mnie ile "stracę" - i tak nie sprzedaję aparatów. Ważnym jest IMHO, by mieć korpus, który nie sprawia, że czujesz wiecznie potrzebę zmiany, bo coś Cię ogranicza. Poza tym, jeśli już o "traceniu" mówimy, to bardziej zaawansowane korpusy łatwiej sprzedać po latach i bo wciąż są tacy, którzy wolą kupić coś starszego, ale porządniejszego, niż najnowsze EL.

dcs
[Usunięty]

jaad75,
-warto wymieniać co trzy, co najmniej dwie generacje korpusów [o to ci chyba chodziło]

-łatwiej sprzedać, ale za g. pieniądze. Ile dziś kosztuje K20? :wink:
albo 1DII

-po co trzymać jak jest lepszy następca? -Przywiązujesz się?

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
Swobodne? A czy to konieczne? :-)
No raczej tak, zwłaszcza w przypadku kogoś, kto jeszcze nie sprecyzował swoich zainteresowań i nie zamierza skupić się na fotografii (prawie) otworkowej... :razz:
RB napisał/a:
Pozwalał na rejestrację obrazów, posiadając migawke i jakis tam obiektyw oraz pojemnik na film. Można nawet prościej.
Wiesz, miałem (nadal gdzieś mam) Druha... To był mój pierwszy własny aparat - nic się na nim nie nauczyłem, bo praktycznie na nic nie pozwalał, a ja wtedy miałem już parę razy w ręku Praktikę ojca... Do dobrego człowiek się zbyt szybko przyzwyczaja i później nie ma powrotu w dół...

[ Dodano: Nie 21 Paź, 2012 23:13 ]
dcs napisał/a:
-łatwiej sprzedać, ale za g. pieniądze. Ile dziś kosztuje K20? :wink:
Od paru lat K10D chodzi mniej więcej za tyle samo...
dcs napisał/a:
-po co trzymać jak jest lepszy następca? -Przywiązujesz się?
Nie chce mi się sprzedawać, nawet jak nie używam... Z samochodami mam to samo, ale aparaty zajmują mniej miejsca... :razz:

RB 

jaad75 napisał/a:

Wiesz, miałem (nadal gdzieś mam) Druha... To był mój pierwszy własny aparat - nic się na nim nie nauczyłem, bo praktycznie na nic nie pozwalał,

jaad... nic nie łapiesz o czym ja pisze? Nie chodzi o "konieczne do nauki", "konieczna dla jaada" itd. Po prostu to wasze bicie piany nie ma sensu.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Ważnym jest IMHO, by mieć korpus, który nie sprawia, że czujesz wiecznie potrzebę zmiany, bo coś Cię ogranicza.

I najogólniej rzecz biorąc sprawia, że focenie jest frajdą.

Odpowiedz do tematu