Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
co jest konieczne? A weźcie se wyobraźcie "Druha" z matrycą. Bo Smiena to juz był wręcz barokowy nadmiar.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012
Nie widzę sensu kupowania lustrzani na zapas -jak nie wie się co może być w przyszłości potrzebne.
I tak warto wymieniać sprzęt co dwa lata /aps-c i mniejszy/ jak jeszcze za posiadany można uzyskać jakieś konkretne pieniądze. Postęp jest i nie ma co kisić latami. /oczywiście kupować po początkowej górce -w około połowie jego rynkowego żywota/
A ja nie jestem pewien co wg Ciebie nie jest "aż tak kategorycznie konieczne"
uwazam, ze zaczynajacy przygode z fotografia nie musi kupowac czegos typu D4 lub 1dx. Moze pojsc na kompromis i kupic cos prostszego. A kompromis to rzecz indywidualna. Kategoryczne stwierdzenia, ze dwie rolki to minimum interpretuje tak, ze nie da sie bez drugiej rolki robic zdjec. I z tym sie nie zgadzam.
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Nie 21 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz
co jest konieczne? A weźcie se wyobraźcie "Druha" z matrycą.
Wybacz, ale Druh absolutnie nie pozwalał na swobodne fotografowanie - był zbyt ograniczony.
dcs napisał/a:
Nie widzę sensu kupowania lustrzani na zapas -jak nie wie się co może być w przyszłości potrzebne.
Nie "na zapas", tylko coś co nie przeszkadza w wygodnym fotografowaniu, zamiast okrojonego shitu EL.
dcs napisał/a:
I tak warto wymieniać sprzęt co dwa lata /aps-c i mniejszy/ jak jeszcze za posiadany można uzyskać jakieś konkretne pieniądze. Postęp jest i nie ma co kisić latami.
Moim zdaniem, warto wymieniać co trzy, co najwyżej dwie generacje korpusów, czyli w odstępie 3-5 lat i przez ten czas warto mieć korpus, z którym się nie męczymy.
cybertoman napisał/a:
uwazam, ze zaczynajacy przygode z fotografia nie musi kupowac czegos typu D4 lub 1dx.
Nie, ale coś pokroju 60D/D7000/K-5(lub tu wyjątkowo K-30) jak najbardziej.
cybertoman napisał/a:
nie da sie bez drugiej rolki robic zdjec. I z tym sie zgadzam.
Nie, ale coś pokroju 60D/D7000/K-5(lub tu wyjątkowo K-30) jak najbardziej.
Kompromis to tylko kompromis.
dcs [Usunięty]
jaad75,
Wystarcza częściej wymieniać sprzęt /jak napisałem/ a nie :"co trzy, co najwyżej dwie generacje korpusów" [ 3>2 ] -jak będzie ktoś, oczywiście, miał taką potrzebę.
Na trzymaniu przez 5 lat jednego stracisz tyle ile byś stracił w sumie na 2 aparatach kolejno po dwóch latach użytkowania.
co jest konieczne? A weźcie se wyobraźcie "Druha" z matrycą.
Wybacz, ale Druh absolutnie nie pozwalał na swobodne fotografowanie - był zbyt ograniczony.
Swobodne? A czy to konieczne?
Pozwalał na rejestrację obrazów, posiadając migawke i jakis tam obiektyw oraz pojemnik na film. Można nawet prościej.
To jest - proszę SzanPaństwa - po prostu memento, ze Koleżeństwo gada o niezdefiniowanej dupie Maryni, bo termin swobodne fotografowanie jest bardzo rozmyty. To co jest nieswobodne dla jaada może być swobodne dla mnie, a może być na obyrtkę. Bijemy pianę, co zresztą na tym forum stało się od kilku ładnych lat nałogiem. Przyjemnym nałogiem, nie będę sie krygował
"co trzy, co najwyżej dwie generacje korpusów" [ 3>2 ]
co najwyżej dwie = nie częściej niż co dwie.
dcs napisał/a:
Na trzymaniu przez 5 lat jednego stracisz tyle ile byś stracił w sumie na 2 aparatach kolejno po dwóch latach użytkowania.
Nie interesuje mnie ile "stracę" - i tak nie sprzedaję aparatów. Ważnym jest IMHO, by mieć korpus, który nie sprawia, że czujesz wiecznie potrzebę zmiany, bo coś Cię ogranicza. Poza tym, jeśli już o "traceniu" mówimy, to bardziej zaawansowane korpusy łatwiej sprzedać po latach i bo wciąż są tacy, którzy wolą kupić coś starszego, ale porządniejszego, niż najnowsze EL.
dcs [Usunięty]
jaad75,
-warto wymieniać co trzy, co najmniej dwie generacje korpusów [o to ci chyba chodziło]
-łatwiej sprzedać, ale za g. pieniądze. Ile dziś kosztuje K20?
albo 1DII
-po co trzymać jak jest lepszy następca? -Przywiązujesz się?
No raczej tak, zwłaszcza w przypadku kogoś, kto jeszcze nie sprecyzował swoich zainteresowań i nie zamierza skupić się na fotografii (prawie) otworkowej...
RB napisał/a:
Pozwalał na rejestrację obrazów, posiadając migawke i jakis tam obiektyw oraz pojemnik na film. Można nawet prościej.
Wiesz, miałem (nadal gdzieś mam) Druha... To był mój pierwszy własny aparat - nic się na nim nie nauczyłem, bo praktycznie na nic nie pozwalał, a ja wtedy miałem już parę razy w ręku Praktikę ojca... Do dobrego człowiek się zbyt szybko przyzwyczaja i później nie ma powrotu w dół...
[ Dodano: Nie 21 Paź, 2012 23:13 ]
dcs napisał/a:
-łatwiej sprzedać, ale za g. pieniądze. Ile dziś kosztuje K20?
Od paru lat K10D chodzi mniej więcej za tyle samo...
dcs napisał/a:
-po co trzymać jak jest lepszy następca? -Przywiązujesz się?
Nie chce mi się sprzedawać, nawet jak nie używam... Z samochodami mam to samo, ale aparaty zajmują mniej miejsca...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10