Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka 3000-3500 zł, body + obiektyw
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

Shockwave napisał/a:
A ten obiektyw 17-50/2.8 to w czym lepszy jest od kitowego poza tym ,że robi jaśniejsze zdjęcia w pomieszczeniach... to lampa nie załatwi tego problemu ?

Sprawdź sobie najpierw co to jest ekspozycja, co się na nią składa i jak to wpływa na wygląd zdjęcia... A potem zacznij się śmiać z tego co napisałeś ;)

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Shockwave napisał/a:
A ten obiektyw 17-50/2.8 to w czym lepszy jest od kitowego poza tym ,że robi jaśniejsze zdjęcia w pomieszczeniach...
Nie robi "jaśniejszych" zdjęć. Pozwala użyć krótszego czasu naświetlania przy tej samej czułości (mniej poruszonych zdjęć) lub niższej czułości, przy tym samym czasie naświetlania (lepszej jakości zdjęcia). Poza tym daje możliwość operowania płytszą głębią ostrości, czyli pozwala lepiej wyodrębnić temat z całości kadru.
Shockwave napisał/a:
to lampa nie załatwi tego problemu ?
A zamierzasz dokupić zewnętrzną lampę?

Shockwave 
Nowy

widzę ,że mam kup,ę rzeczy do nadrobienia, narazie pojęcia typu "poruszone zdjęcia" " głebia ostrości" "czułość" to dla mnie hasła jak z Hogwartu ;) Pewnie za kilka miesięcy jak już się doedukuję i poczytam to co pisze teraz to popłaczę się ze śmiechu. Na chwilę obecną przepraszam wszystkich za swoją niewiedzę i amatorszczyznę. Wiem ,że to już odbiega od tematu.
Lampy zewnętrznej nie planuję (liczę że standardowa sobie poradzi) :)
czy 3700 za body D7100 to dobra cena ?

odpuścić zupełnie "kitowy" obiektyw 17-105 czy on tez się do czegoś nada. ?
P.S od jakiej lektury najlepiej zacząć wchodzić w świat fotografii cyfrowej.?
Najlepiej takiej ,która wyjaśnie podstawowe hasła Typu. Ogniskowa, ISO itp itd

lotofag 
Optyczny

Shockwave napisał/a:

Lampy zewnętrznej nie planuję (liczę że standardowa sobie poradzi)

Standardowa to znaczy jaka, wbudowana? Tak, poradzi sobie, od biedy z wyzwalaniem zewnętrznej jak korpus oferuje taką funkcjonalność ;)
Wbudowana lampa to światła tyle co kot napłakał, a nieruchomy palnik powoduje że trudno ją poważnie wykorzystywać. Chyba, że jest się amatorem błysku na wprost i efektów typu "czarny drugi plan".

Shockwave napisał/a:

odpuścić zupełnie "kitowy" obiektyw 17-105 czy on tez się do czegoś nada. ?

18-105 jeśli już. Może się nadać np. do fotografii, po prostu będzie ograniczał w pewnym zakresie zastosowań a w innym pozwoli na więcej (marne światło kontra spora rozpiętość ogniskowych)

Shockwave napisał/a:

P.S od jakiej lektury najlepiej zacząć wchodzić w świat fotografii cyfrowej.?
Najlepiej takiej ,która wyjaśnie podstawowe hasła Typu. Ogniskowa, ISO itp itd

Instrukcja obsługi aparatu ;)
Są w sieci "kursy" fotografii np. Nikona.
Niektórzy polecająpozycje książkowe, np. "Ekspozycja bez tajemnic".

Shockwave 
Nowy

Wysłany: Wto 19 Lis, 2013   

Obiecałem ,że sie pochwale zakupem co niniejszym czynię...
D7000 + standard 18-105
na początek dla kompletnego laika to i tak o wiele za wiele. Do nauki mi starczy. może z biegiem czasu jakiś obiektywik sobie sprawię...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Wto 19 Lis, 2013   

Shockwave napisał/a:
Obiecałem ,że sie pochwale zakupem co niniejszym czynię...
D7000 + standard 18-105
fajna puszka. od razu doradzę, by przerzucić się na RAWy , a jeśli na początek to za duże wyzwanie, to przynajmniej "zapoznawać" się z nimi i z możliwościami jakie daje ich obróbka

Shockwave 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Lis, 2013   

Jakiego programu radzicie użyć do obróbki ? czy dołączony wraz z aparatem viewNx 2 sie do tego dobrze nadaje, czy lepiej odrazu uczyc sie obslugi innego programu... ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Czw 21 Lis, 2013   

jeśli płatny, choć nie jakoś wybitnie drogi to Adobe Lightroom , od wersji 4 wzwyż ( jest w sumie 5 tylko jeszcze ;) )

z darmowych raw therapee

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 00:01 ]
Shockwave napisał/a:
cczy dołączony wraz z aparatem viewNx 2 sie do tego dobrze nadaje,
nie używałem nigdy ( siedzę w canonie) wiec mnie trudno ocenić.

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 00:05 ]
Shockwave napisał/a:
czy lepiej od razu uczyc sie obslugi innego programu... ?
z pewnością dobrze jest wyjsc poza program dostarczany na płycie od producenta. ja polecam Lightroom'a. na początku trochę męki z nim przeszedłem, ale potem z górki ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
ja polecam Lightroom'a. na początku trochę męki z nim przeszedłem
Męki z Lightroomem? Nie pamiętam, żebyś się chwalił? :wink:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Męki z Lightroomem? Nie pamiętam, żebyś się chwalił? :wink:
no jak to , a mojej walki z kolorami już nie pamiętasz? :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Właśnie sobie odświeżyłem pamięć szukajką - zapomniałem, że to Ty miałeś takie problemy i dylematy... Kurde ile to się pisało jeszcze 2-3 lata temu - nic dziwnego, że forum miało tyle postów na miesiąc... :razz: Chyba dzisiaj już by mi się nie chciało... Widzę zresztą, że hijaksowi, też ostatnio nie... :smile:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Właśnie sobie odświeżyłem pamięć szukajką - zapomniałem, że to Ty miałeś takie problemy i dylematy...
:) nie wiem, który wątek znalazłeś - jeden był ogólnie o dziwnych kolorach z Lr (...wtedy z perspektywy osoby długo trzaskającej jpg :P ) a drugi o źle działającym profilu do monitora.

jaad75 napisał/a:
Kurde ile to się pisało jeszcze 2-3 lata temu - nic dziwnego, że forum miało tyle postów na miesiąc... :razz:
fakt... część osób wtedy piszących juz opuściła forum. a nowi jakoś nie skorzy do pisania :P

jaad75 napisał/a:
Widzę zresztą, że hijaksowi, też ostatnio nie... :smile:
no też zauważyłem właśnie... kilka postów w ciągu dnia, jak dobrze pójdzie ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
nie wiem, który wątek znalazłeś - jeden był ogólnie o dziwnych kolorach z Lr (...wtedy z perspektywy osoby długo trzaskającej jpg :P ) a drugi o źle działającym profilu do monitora.
Znalazłem chyba wszystkie, również te o workflow i organizacji bazy zdjęć. :smile:
Swoją drogą, jak się skończyła sprawa profilu?
kufel napisał/a:
a nowi jakoś nie skorzy do pisania :P
Za to piszą dużo w stopkach... :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
kilka postów w ciągu dnia, jak dobrze pójdzie
Zajęty jest bardziej to i czasu mniej ;) Ale nie ucieka z foruma :D

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pią 22 Lis, 2013   

hijax_pl, no to dobrze że nie ucieksz ;-)

jaad ,później jeszcze walczylem trochę z tym tematem, ale ostatecznie nic nie wskóralem wiec odpuscilem i uzywalem systemowego profilu . czyli tak jak było wcześniej.

Poprawiłem bez czerwonego zaznaczenia :razz:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 22 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu