Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON SE 12x50 CF - recenzja/opinia/spostrzeżenia
Autor Wiadomość
Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 21 Paź, 2015   

To bardzo głęboka, szczera i ciekawa opinia! Pozostaje mieć nadzieję, że jednak zarówno ja, jak i pozostali Koledzy będziemy jednak zadowoleni... Przypomina to oceny Fuji 10x50, który niektórych wkurza AC.

Reklama

Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Czw 22 Paź, 2015   

http://www.ecotone.com.pl...xd-prominar.htm

"Obudowa lornetki - solidna i masywna. Stopniowane plastikowe muszle. Żadnych zastrzeżeń. "

Takiego terminu w oficjalnym opisie lornetki chyba jeszcze nie używano,
no ale czasy się zmieniają... !

Dudi 
Bywalec

Obserwatorek napisał/a:
http://www.ecotone.com.pl/produkty/lornetka-kowa-genesis-44-105x44-xd-prominar.htm

"Obudowa lornetki - solidna i masywna. Stopniowane plastikowe muszle. Żadnych zastrzeżeń. "

Takiego terminu w oficjalnym opisie lornetki chyba jeszcze nie używano,
no ale czasy się zmieniają... !

Nie wiem o co chodzi. Muszle w kowie wyglądają nadal idealnie. W nikonie wyglądały po pewnym czasie jak lekko zmurszałe dętki. Czego zaczniemy się czepiać dalej?

t1o9m8e6k 
Uczestnik

Dudi! Jesteś w dużo lepszym położeniu ode mnie. Użytkowałeś nikona długi czas i w różnych warunkach. Dlatego mogłeś wyciągnąć więcej wniosków. Ja ją posiadam od kilu tygodni, a od kilkunastu dni brak warunków do obserwacji. A tak chciałbym wyjść i pooglądać. Co do samego pola to w dziesiątce było ono większe, ale czy aż tak bardzo? Nie odpowiem Ci, ponieważ pole widzenia ma dla mnie naprawdę drugorzędne znaczenie. O ile DOT 10x56 zrobiła na mnie świetne wrażenie na początku to z biegiem czasu entuzjazm zgasł. W nikonie mam na odwrót. Pierwsza obserwacja i...? No jest lepiej, ale d..y nie urywa. Dopiero na spokojnie wziąłem do ręki, poustawiałem wszystko i wtedy pojawił się efekt WOW. Czasami dochodzę do wniosku, że powinienem zmienić mój pierwszy wniosek albo go uzupełnić :mrgreen: Wspominałem, że do tej lornetki trzeba dorosnąć, a ostatnio odnoszę wrażenie, że tej lornetki trzeba się najzwyczajniej w świecie nauczyć :mrgreen: Nie twierdzę, że jest ona idealna. Volver na początku też był zachwycony Swarovskim SLC 10x56 W B, a z czasem entuzjazm osłabł o czym szczegółowo pisał w założonym przez siebie temacie. Na chwilę obecną do nikona nie mam żadnych zastrzeżeń. Być może z dwóch powodów: nie prowadzę długich i częstych obserwacji; nie przywiązuję wagi do drobnych wad :mrgreen:
Z utęsknieniem czekam na Festiwal Lornetkowy 2016. Być może w trakcie jego trwania znajdę lornetkę, która spowoduje, że nikon pójdzie w odstawkę. A najciekawsze byłoby wtedy gdyby okazało się, że to będzie dachówka... :mrgreen:

Santre 
Entuzjasta

Najlepsza jest taka której najczęściej używasz. U mnie to dwie EII 8x lub 10x.

Obserwatorek 
Rozmowny

Dudi napisał/a:
Nie wiem o co chodzi.

O nowy parametr techniczny pt. żadnych zastrzeżeń

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 29 Paź, 2015   

Volver, jak się czuje recenzja Nikona? Naobiecywałeś a zamiast pisać latach po salonach samochodowych;)

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 29 Paź, 2015   

Marlutku, mój Drogi!
Piszę do Ciebie ze słonecznego Krakowa, który jednakże, wieczorem zasnuty jest mgłami i wszelkimi podłymi wyziewami ludzkiej cywilizacji... Za dnia-wyśmienicie! Ostrość wybitna w centrum, na poziomie chyba Steinera NH 8x30, ładnie, troche zimne kolorki-zawsze SE wydawały mi się zimne w barwach-a także doskonała praca na granicy pola-trochę dystrosji nie zakłóca obrazu, a nieostrość brzegowa jest na poziomie Swarka SLC 10x56-co zresztą potwierdza teorię, że to będzie dla niego doskonały konkurent. Gorzej jednak z AC-tu widać w centrum średnią, a na brzegach już większą przy nieosiowym patrzeniu-ale dramatu nie ma. Transmisja zauważalnie topowa, a po odwinięciu muszli pole widzenia dużo fajniejsze, niż z nimi-jednak ograniczają je nieco.
Ze sporadycznych obserwacji w nocy:
Koma korygowana bardzo dobrze-występuje od ok 80% niewielka, od 90% dalej mała-Swarek może jej bić bravo! Astygmatyzmu nie zauważyłem, a ponieważ nad głową widać aż z 5 gwiazd, to ogólnie na dokładne wnioski muszę poczekać. Nie mam czasu na wypady poza miasto i czekam na stabilizację atmosfery, bo jesień nie służy. A co do latania, to cóż-Nikon EII zastąpił Vortexa Vipera, Nikon SE-zastąpił BA 8 15x70, to nadal mam stan posiadania sprzed zamieszania urodzinowego.
Zatem szatański pomysł-jako zaległy prezent na 45 urodziny - Mustang GT V8... :mrgreen:

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pią 30 Paź, 2015   

Mustang GT V8 - koniecznie, nie możesz zostać bez prezentu.

goornik 
Optyczny

Volver napisał/a:

Zatem szatański pomysł-jako zaległy prezent na 45 urodziny - Mustang GT V8

Grubo! - a tam cylindry są układzie porro czy dachowym? :)

Marlut 
Optyczny

Tam jest stare dobre amerykańskie porro.

Swoją drogą to doskonały samochód na kryzys, kryzys wieku średniego;)
Wybacz Volver, nie mogłem się powstrzymać.
Sam sobie takiego życzę za 4 lata.

goornik 
Optyczny

Jeśli stare amerykańskie porro, to trzeba jeszcze podyskutować o wyższości "cross-plane crakshaft" nad "flat-plane crankshaft"....

Volver 
Entuzjasta

Kryzys raczej nie, nie mam powodów do rozmyślania i melancholii.... Cieszę się życiem, pracą i niezłym zdrowiem. Ma 8 cylindrów w układzie Maksutowa! :lol:
Koła asferyczne, a oszklenie Swarovskiego Ed i HD poprawia obraz Świata! Będzie na Mikołaja, goornik zapraszam tymczasem. Poupalamy te 435 KM.
Co do Nikona SE to za dnia baaardzo dobry sprzęt, lekki i poręczny, kapitalna optyka z minimalnymi, na granicy malkontenctwa, wadami. Czekam i czekam na nocne niebo, na razie złapałem Księżyc blisko pełni- brak ghostów, odblasków, nieco obwódek żółtych i zielonych na jego tarczy, ale obraz aż wypalał oczy jasnością, podobnie jak przy BA8 15x70, miałem identyczne odczucia, a tu mam 1/3 jej wagi i tylko 50 mm, zatem sprzęt za doskonałe pieniądze przy jego jakości! Przyłączam się do jego miłośników... :-)

Marlut 
Optyczny

Kupiliśmy ostatnio zbyt wiele lornetek i to się zemściło brakiem warunków do nocnych obserwacji. Zawsze tak jest ;)

Mój skromny mariner 7x50 także wypalił mi wczoraj oczy;)
Następnym razem wkręcę filtry szare.

Volver 
Entuzjasta

Mam wciąż ochotę na 7x50. Jedynie ostatnio beznadziejne niebo mnie hamuje dość skutecznie...

Odpowiedz do tematu