Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Test B1 był dawno i chyba od tamtej pory zmieniły się powłoki, ktoś wie?
[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2016 11:57 ]
Przy okazji mam jeszcze pytanie o odblaski powodowane światłem wpadającym od strony okularów w wymienionych lornetkach.
Problem ten zaobserwowaliśmy z TS w 12x56 Prominar
http://forum.optyczne.pl/...=27861&start=60
Test B1 był dawno i chyba od tamtej pory zmieniły się powłoki, ktoś wie?
Marlut jeżeli zmienili tylko powłoki a konstrukcja optyczna dalej ta sama to może być jak z Leicą. Swojego czasu Arek o tym wspominał o ile dobrze pamiętam jak to Leica "krzyczała" o nowych powłokach a okazało się że zysk na transmisji to jakieś dwa, trzy % co jest do nie zobaczenia oczami.
Pentax też chwilę temu wprowadził nowe powłoki zmieniając równocześnie oznaczenia wszystkich serii (konstrukcje optyczne zostały bez zmian) no i co? Różnic nie widać, ja ich przynajmniej w Łochowie nie mogłem dostrzec.
Fragment z podsumowania testu:
"Meostar to niewątpliwie solidna i dobra lornetka. Cierpi jednak ona na kilka przywar częściowo związanych z przeszłością zakładu, w którym ją wyprodukowano. Chodzi tutaj o kiepskie odwzorowanie bieli. Lornetki produkowane w krajach byłego bloku wschodniego, najprawdopodobniej ze względu na powłoki antyodbiciowe, których transmisja była najwyższa w barwie żółtej, zawsze mocno zażółcały obraz. Czeska Meopta niestety nie pozbyła się tej bolączki i nadal nie potrafi wyprodukować optyki prawidłowo odwzorowującej kolory(...)"
Marlut jeżeli zmienili tylko powłoki a konstrukcja optyczna dalej ta sama to może być jak z Leicą. Swojego czasu Arek o tym wspominał o ile dobrze pamiętam jak to Leica "krzyczała" o nowych powłokach a okazało się że zysk na transmisji to jakieś dwa, trzy % co jest do nie zobaczenia oczami.
Było nawet gorzej Nowe powłoki dołożyły 3%, ale hydrofobowe zabrały ze 2%, w efekcie przybyło jakieś 1%.
Fakt, że Meopty w Łochowie (szczególnie te HD) nie wydawały się w ogóle żółte, co było bolączką modeli sprzed ładnych kilku lat. Więc maksymalna transmisja może jakoś mocno się nie zmieniła, ale kolorystyka została chyba poprawiona.
Mialem vipera 8x32 i 8x42 w tym samym czasie, kupione nowki po 1000zl. 32 zamienilem na nikona se, a 8x42 miala uszczerbiony pryzmat i poszla w inne rece.
Wtrącę kilka słów o Viperze i Meopcie Meostar B1 HD.
Pojechałem do Łochowa głównie po to by skonfrontować Vipera 10x42 z Vanguardem Endeavorem II ed. Viper wygrał, niewiele ale wygrał dla mnie z Vanguardem.
Ale...ale trafiły się Meopty Meostary. I choć w pierwszej chwili nie porwały mnie, to już pod koniec pierwszego dnia, a drugiego to juz cały dzień poświęciłem czas w zasadzie tylko im. Jakość wykonania i jakość obrazu 12x50 i 15x56 (obie HD) zaczęły mnie powalać i robić banana na twarzy . Jedyne co mnie zaniepokoiło to w miarę szybka dystorsja oraz odczucie lekko ocieplonych kolorów w stosunku do Vipera. Ale to nic, powiem tak, w tej chwili Chcę !!! AC niezauważalna, rozdzielczość wyśmienita, ostrość cudowna. I tyle w temacie. MeoPro do mnie nie przemówiły.
Dodam jeszcze, że Meostary 7x42 oraz 8x32 choć bez HD to też dwie warte uwagi i chyba polecenia lornetki.
MeoPro do mnie nie przemówiły.
Dodam jeszcze, że Meostary 7x42 oraz 8x32 choć bez HD to też dwie warte uwagi i chyba polecenia lornetki.
Tool MeoPro do mnie również nie przemówiły. Co do Meostarów to 7x42 przegapiłem ale 8x32 porównywałem bezpośrednio z Kite Lynx HD 8x30 i ta druga moim zdaniem wyraźnie lepsza i znacznie tańsza.
W serii Meostar zastanawia mnie natomiast sprawa powłok fazowych na pryzmatach. Z testowanych przez Arka :Meostar B1 10x42, Meostar B1 10x50 oraz Meostar B1 8x32 tylko przy tej ostatniej w opisie jest informacja że takowe posiadają.
Pytanie zasadnicze; czy Meostar B1 10x42 i 10x50 posiadają powłoki fazowe na pryzmatach?
Osobiście mam również wątpliwość czy Meostar B1 8x32 posiada takowe!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9