Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
k200d vs. 450d
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   

Umiarkowanie to mój złoty środek. Nie lubię amatorszczyzny, ale nie cierpię też nachalności i ogłupiania.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie należy lubić wciskania kitu, a to przy sprzedaży Sony widać że hej.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Czy aby tylko przy sprzedaży Sony?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tam gdzie ja bywam to raczej tylko przy Sony.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pon 02 Cze, 2008   

A czy dobrym zagraniem marketingowym Canona nie jest przypadkiem cashback...? :wink: :mrgreen:

Jasper 
Rozmowny

Wysłany: Pią 06 Cze, 2008   

Wielkiego doświadczenia nie mam - wiadomo, że takie dyskusje budzą emocje ale to spokojne i logiczne zobrazowanie kwestii przez MM ( jak wyżej ) przekonuje, że zrobiłem dobry wybór.( m. in.) To jest jednak tak, że jeden lubi szynkę a drugi dżem
i dyskusje nad wyższością będą w nieskończoność. Ktoś kiedyś już napisał - trzeba kupić i robić tym co się ma po prostu dobre zdjęcia. Pozdr.

dr_Fell 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

Zastanawiam się nad kupnem cyfrowej lustrzanki, w tej chwili myślę właśnie o Canonie 450D i Pentaxie k200d.

Planuję fotografować w dużej mierze krajobrazy, ludzi, rośliny, zwierzęta (niekoniecznie szybko poruszające się), więc nie mam nic przeciwko korzystaniu w takich sytuacjach z manualnego ustawienia ostrości. Chociaż przyzwoity, w miarę szybko i celny AF oczywiście też jest nie do pogardzenia, ale tak naprawdę wystarczy na początek kitowy obiektyw z AF pozostałe mogą być bez. Stare obiektywy manualne wydają się mieć ogrmny potencjał – wg strony http://www.robertstech.com/vivitar.htm taki Vivitar rozdzielczością przewyższa niektóre Lki Canona... Kosztuje kilkakrotnie mniej.

Będę korzystał głównie z RAW, parametry jpeg mają dla mnie pomijalne znaczenie.
Jakość, ostrość, rozdzielczość obrazu ma dla mnie bardzo duże znaczenie. Przy założeniu że raczej nie będę z żadnym z tych aparatów korzystał z obiektywu droższego niż 1000 zł czy będzie różnica pomiędzy Canonem a Pentaxem w ilości detali ? Na dpreview Canon prezentuje się b. dobrze ale tam chyba korzystają podczas testów z obiektywów najwyższej klasy. Ja takich raczej kupował nie będę.
Zależy mi na niskiej cenie szkieł ze średniego segmentu przy ich przyzwoitej jakości. Szkła będę dokupywał rzadko, w pierwszej kolejności po kicie coś przyzwoitego do portretów (Canon 50 f1.8 ?), jakiś znośny obiektyw o zmiennej ogniskowej będący uzupełnieniem kitu.

Prawie na pewno nie będę się w przyszłości zajmował fotografią profesjonalnie, brak FF w systemie to dla mnie obecnie żaden problem.

Jako laikowi, który obejrzał setki zdjęć testowych wykonanych każdym z tych aparatów lepszy jeśli chodzi o jakość obrazu wydaje się Canon – wydaje się zachowywać największą ilość detali przy najmniejszym poziomie szumów. (Czemu jedni zaprzeczają, drudzy potwierdzają). Obrazy z Canona wydają się mniej zaszumione a kolory lepiej odwzorowane. Wydaje mi się że Canon lepiej radzi sobie z odwzorowaniem choćby czerwonego - http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM i generalnie lepiej kolory odwzorowuje.
Czy dobrze rozumiem, że stabilizacja obrazu pozwoli w takich samych warunkach wykonać zdjęcie Pentaxem w czułości ISO 800 co Canonem w czułości 1600 ? Jeśli tak to różnice w szumach można pominąć, do żadnego z systemów nie będę dokupywał obiektywów z IS.

Czy wielkość wizjera 450D pozwala na komfortową pracę z manualnym focusem ? Czy znacząco różni się w tym zakresie od k200d ? (Komfortu pracy na manualu. P.S. wiem że z kitem 450D manualnie pracować się niemal nie da :) )

I wreszcie to co najbardziej mnie martwi w wypadku Pentaxa – widziałem na forach dyskusje o problemach z jakością, dyskusje nt hot i bad pixeli. W teście na optyczne.pl jest też nisko oceniona jakość RAW, nie dające się wyłączyć odszumianie i programowe modyfikacje RAW. Jakość obrazu jest dla mnie ważna jak pisałem. Zdjęcia chcę wywoływać w formatach do A3 włącznie.

LiveView nie jest dla mnie ważny, choć zaczynam się przekonywać. Jak wynika z dyskusji przydaje się bardzo podczas ostrzenia przy portretach... :>

Dostępność sprzętu "na tu i teraz" nie ma dla mnie większego znaczenia. Znaczenie ma za to niższa cena.

Jeśli ktoś będzie miał chwilę czasu :) to proszę o jakiś komentarz do moich wątpliwości, może coś mi się rozjaśni. Jeśli są istotne różnice pomiędzy tymi dwoma aparatam io których ja nie wspomniałem i o których nie było jeszcze mowy to też proszę o komentarz.

EDIT: z drugiej strony oglądam właśnie parę ostrych jak brzytwa zdjęć zrobionych za pomocą Canona EF 50mm f/1.8 II - niezależnie od jakości wykonania optykę ma faktycznie niezłą i w połączeniu z przyzwoitą puszką jaką jest 450D za śmieszną cenę można mieć bardzo fajny komplet do portretów. Jedyne co martwi to ceny zoomów... No ale zawsze pozostaje jak to się mówi "zoom w nogach" :)

henk 
Entuzjasta

Wygląda na to że w Pentaksie widzisz same wady więc od razu możesz brac Canona. Jeśli nie zależy Ci na live view to przemyśl Canona 400D

krisv740
[Usunięty]

henk, bzdura! właśnie o pentaxsie powienien myśleć!
w takie coś to penataź ma same zalety!

kozidron
[Usunięty]

Wygląda na to, że odrobiłeś lekcje, poczytałeś forum, przeczytałeś testy, obejrzałeś foty, masz jakieś zdanie o obu puszkach...

.....tylko chcesz robic w raw-ach, interesuje cię
dr_Fell napisał/a:
Jakość, ostrość, rozdzielczość obrazu ma dla mnie bardzo duże znaczenie.

chcesz kupować szkiełka do 1k...., no może się nie udać....z tą jakością
Widać że skłaniasz sie ku 450D .......to bierz....co tu sie produkować

dr_Fell 
Nowy

henk napisał/a:
Wygląda na to że w Pentaksie widzisz same wady więc od razu możesz brac Canona. Jeśli nie zależy Ci na live view to przemyśl Canona 400D

Źle mnie zrozumiałeś albo ja nie napisałem dość wyraźnie. W Pentaxie widzę też dużo zalet - tanie manualne obiektywy (które w połączeniu nawet z nieco słabszą matrycą -jeśli faktycznie jest słabsza- może dadzą i tak lepszy obraz niż 450D + obiektywy w średniej cenie ?), stabilizacja obrazu (jeśli faktycznie pozwoli na to co pisałem w poprzednim poście to nieco wyższe szumy właściwie przestaną mieć znaczenie), nie napisałem o (chyba ?) bardziej precyzyjnej korekcie ekspozycji k200d ale mogę się mylić nie pamiętam dokładnie.

Co do 400D - 450 jest lepiej wykonany (poprzednicy słynęli z fatalnej obudowy), ma punktowy pomiar światła (albo "bardziej punktowy" :D niż 400D), liveview jest pierdółką faktycznie ale jest a różnica w cenie to 100-150 zł. Gdy różnica w cenie była większa można się było zastanawiać nad 400D obecnie nie widzę sensu szczególnie biorąc pod uwagę dużo lepszy obiektyw kitowy i chyba też usprawniony AF.

EDIT: ma też chyba (450) tańsze karty pamięci które dodatkowo redukują różnicę ceny

Trochę chyba się skłaniam ku Canonowi faktycznie, chociaż przerażają mnie ceny przyzwoitych obiektywów ze zmienną ogniskową - wolałbym mieć porządnego manuala niż średniego z AF. Tymczasem jeszcze pogrzebię a może tu jeszcze się jakieś opinie pojawią, za dotychczasowe - dzięki :)
Ostatnio zmieniony przez dr_Fell Sro 06 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

dr_Fell, kolego , w stosunku do c xxxd , pentax k10/20 to prawie "1"
matryca jest ok. i do normalnych zastosowań nadaje się jak rzadko która. masz możliwość stabilizacji, pomiaru światła i ostrości ze starymi szkłami.
chcesz się bawić manualami i myslisz o "niskim" canonie? :twisted:
a popatrzyłeś na wielkośc matówki i komfort ustawiania ostrości w pentaxie w stosunku do canona? :twisted:
zastanów się o czym piszesz :cool:

dr_Fell 
Nowy

krisv740 napisał/a:
dr_Fell, kolego , w stosunku do c xxxd , pentax k10/20 to prawie "1"
matryca jest ok. i do normalnych zastosowań nadaje się jak rzadko która. masz możliwość stabilizacji, pomiaru światła i ostrości ze starymi szkłami.
chcesz się bawić manualami i myslisz o "niskim" canonie? :twisted:

Jak będę miał Canona to pewnie nie będę się bawił z szukaniem starych manualnych szkieł bo canon gorzej z nimi współpracuje prawda ? Co nie zmienia tego że pewnie chciałbym się nawet z nowymi manualnie pobawić czasem :)
krisv740 napisał/a:

a popatrzyłeś na wielkośc matówki i komfort ustawiania ostrości w pentaxie w stosunku do canona? :twisted:
zastanów się o czym piszesz :cool:

Właśnie to też jest dla mnie ważne na ile powiększony wizjer Canona nadaje się do pracy bez AF w porównaniu z k200d. K20d niestety nie biorę pod uwagę - kilkaset zł. robi jednak różnicę dla mnie. Gdyby mnie było stać na k20d pewnie bym nawet nie zakładał tego wątku widziałem próbki zdjęć z k20d :)

kozidron
[Usunięty]

krisv740, .....kolega dr_Fell nie wspominał o K10 tce a tam rzeczywiście jest wiekszy wizjer niż w CxxD.
dr_Fell, wiesz co mi się zawsze podobało w pentaxie kolegi z pracy( w K10), poza wizjerem, fajnie wyprofilowanym gripem, pomiarem punktowym z prawdziwego zdarzenia i solidnej konstrukcji(uszczelninia), krzyzykiem w środku(punktem krzyzowym) - to fakt, że za 850 ziko kupił sobie tele, które całkiem fajnie chodziło(może gorzej wykonane), af pracował wysmienicie a do 250mm było całkiem znosnie na krańcach.... Niestety to samo tele pod eosem to tragedia af....a w takim momencie to juz się nie chce sprawdzać jak wyglada obraz na 250mm kiedy co 3 fota nie trafiona

henk 
Entuzjasta

Ja bym brał Canona. Najkrócej mówiąc jest nowocześniejszy i bardziej uniwersalny. Daje też większe możliwości rozbudowy systemu. Kupując pierwszą lustrzankę tak naprawdę nie wiesz co będziesz fotografował, to się okaże po fakcie. Pentax jest chyba solidniej zbudowany - lepsze materiały ale jeśli dbasz o sprzęt to nie ma znaczenia

Odpowiedz do tematu