Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Slc 10x42 czy el 10x32 ?
Autor Wiadomość
michallomarzec 
Uczestnik

Wysłany: Sob 02 Cze, 2018   

Arku, a planowany jest test sv 10x32? Bardzo jestem ciekawy jak wypadnie. Pozdrawiam

Reklama

dizba 
Uczestnik

Wysłany: Czw 07 Cze, 2018   

michallomarzec napisał/a:
Po zamontowaniu tych nakladek flary i odblaski, ktore pojawialy sie przy obserwacji bocznej do slonca zniknely.

Rewelacja. Mnie dopasowały się idealnie.

michallomarzec 
Uczestnik

Wysłany: Czw 07 Cze, 2018   

dizba, moje tez idealnie:)

3mnich 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 11 Cze, 2018   

michallomarzec napisał/a:
Nie ma sprawy, ciesze się, ze moglem pomóc; )

raz jeszcze dziękuję, teraz doskonałe jest jeszcze lepsze... :cool:

P1030292.JPG
Plik ściągnięto 4973 raz(y) 367,9 KB

mzksiak 
Bywalec

Wysłany: Sob 08 Lut, 2020   

Cześć. Dołączylem do grona posiadaczy EL 10x32.
W dużym skrócie(lornetkę mam od paru dni)
Kompaktowe rozmiary,które przy mojej CL 8x30 jednak bledną
Ostrość wiadomo,absolutna żyleta.
Mega dobrze sie ostrzy obraz. Pokrętło mimo że plastikowe ,ma fajne przerwy (dobre na rękawiczki)
Gustowna obudowa ,choć antracytowa CL wg mnie jeszcze bardziej cieszy oko.
Rolling Ball -potwierdzam! Bardziej widoczne patrząc z gory na dół,do przeżycia efekt choć po porzednim vortexie viper który tego nie mial myślałem ze będzie gorzej,a mi to specjalnie nie przeszkadza.
Dystorsja niewielka, aberracja na samym brzegu delikatna,nie przeszkadz mi zupełnie,w CL jest o wiele bardziej widoczna i w niektórych warunkach daje popalić.
Świetne pole widzenia EL ! Tu vortexa vipera po prostu miażdży na starcie.
I największa niedogodność tej lornetki,odblaski. Są dość wyraźne przy bocznym sloncu i przy świecących latarniach ale zatrzymując obraz nawet w flarami dookola kolory ptaszka i kontrast bardzo dobry.
Podsumowujac. Wspaniała lornetka o której kiedyś moglem tylko pomarzyć i tak jak poprzednicy pisali,póki nie wypuszcza nic lepszego to mam problem z glowy.
Teraz jeszcze tylko w planach lornetka z dużą mocą(zapewne Meopta 15x56 Hd która widzialem i jest przezajebista) i mam lornetki które mi dają pełną radość.
Ps z racji że CL będzie nieużywana sprzedam ją,stan idealny ale piszącym że za 2 tys. kupią dziękuję😊
Pozdrowka

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Nie 09 Lut, 2020   

Ponieważ nikt Ci jeszcze nie pogratulował zakupu Świętego Graala wśród lornetek , pozwól że wyrażę swą radość słowami ... życie jest za krótkie na byle jakość . A Meopta 15x56 HD , nie tylko na Tobie zrobiła duże wrażenie .

3mnich 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 10 Lut, 2020   

Szczerze podziwiam tych, którym wystarczy jedna lornetka...
Jako mnich mógłbym się od nich sporo nauczyć. Ale gdzie ich szukać ?
A tak serio, 10x32 SV nie jest doskonała technicznie, ale chyba najlepsza na rynku w tej klasie.
Trzeba trochę czasu spędzić z produktem, żeby go bardziej docenić.
Czasem widzę ogłoszenia ( niedawno na OLX ) o sprzedaży tego modelu.
Jak widać, nie wszystkim odpowiada ten standard. Z mojego doświadczenia, oprócz takiej SV, trzeba mieć jeszcze kilka innych kalibrów, żeby nie myśleć o jej sprzedaży - jako jedynej w posiadaniu. 68 procent pozornego pola, w całości ostrego, wciąż robi wrażenie.
Aczkolwiek pamiętam czasy, kiedy było człowieka stać tylko na jedną lornetkę i nie był to EL...

Jest taka sympatyczna stronka, gdzie jest opisanych trochę ciekawych lornetek
https://www.bestbinocular...ovision-116.htm

:cool:

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Wto 11 Lut, 2020   

Nie mogę zrozumieć dlaczego ktoś sprzedaje EL 10x32 :( . Nie znam innej lornetki która przy tak kompaktowych rozmiarach , daje tak fantastyczny obraz i komfort obserwacji . Skoro Zeiss nie pokazał jeszcze modelu SF 10x32 , to oznacza że Swarovski poprzeczkę ustawił bardzo wysoko .

mzksiak 
Bywalec

Wysłany: Sro 12 Lut, 2020   

Zapewne bywają przypadki kiedy pasja idzie na dalekie miejsce albo np potrzebna jest nagle gotówka. Ładnie to ująłes Wiking,to jest naprawdę całkiem mała lornetka z pieknym obrazem. Co ważne dla mnie,bez obaw można z nią cały dzien na szyi maszerowac.kto może niech nawet sie nie zastanawia z zakupem,bo warto

ppv 
Rozmowny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2020   

3mnich napisał/a:
10x32 SV nie jest doskonała technicznie, ale chyba najlepsza na rynku w tej klasie.

Arek nie testuje tego rozmiaru, ani jednej lornetki 10x32 w bazie testów optycznych, zrozumiałe bo nie da sie testować wszystkiego, a w kategorii 8x32 "nowy" swarek EL SV nie był testowany, zaś w czołówce 8x32 bryluje EDG a zanim Zeiss FL, być może SV wskoczył by na czoło, patrząc na wyniki testu 10x42 EL SV vs W B, SV uzyskało wyraźnie lepszą ocenę

Wiking69 napisał/a:
ktoś sprzedaje EL 10x32 :( . Nie znam innej lornetki która przy tak kompaktowych rozmiarach , daje tak fantastyczny obraz i komfort obserwacji . Skoro Zeiss nie pokazał jeszcze modelu SF 10x32 , to oznacza że Swarovski poprzeczkę ustawił bardzo wysoko .

na birdforum jest ranking lubianych formatów lornetek, i tam widać że 10x32 nie jest najpoularniejsze, ale jednak też nie jest zupełnie niszowe...

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2020   

Gdybym miał wybrać dwie najlepsze i najbardziej uniwersalne lornetki , byłyby to ... Swarovski EL 8,5x42 oraz Zeiss Victory SF 8x42 . Każda z tych lornetek jest popisem kunsztu i mistrzostwa współczesnej optyki . Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 14 Lut, 2020   

Ale gdybym miał nosić przez cały dzień na szyi lornetkę . Wybrałbym Nikona 8x32 EDG lub Swarka EL 10x32 . Dobrze mieć wybór :)

mzksiak 
Bywalec

Wysłany: Nie 16 Lut, 2020   

Mogłem już pochodzić z ELką w mocno pochmurne dni... Ptaki nawet w taki dzień wyglądają przepięknie. Rewelacyjny kontrast tej lorneteczki,oddanie barw mistrzowskie. Nie żałuję żadnej złotowki wydanej na ten sprzęcior. Mam lornetkę z górnej półki i w końcu nie myślę o innych😀

adaher 
Maniak

"Nie myślę o innych"
Wielu tak nie myślało, w tym ja... :mrgreen:
To się niestety nie kończy na jednej, nawet Takiej Jednej.. :mrgreen:

Ale szczerze życzę Ci żeby tak było!

Gratuluję!!!

Wiking69 
Optyczny

EL 10x32 może być tą jedną jedyną :) . Pod warunkiem że wyłączysz internet i nie pojedziesz na festiwal lornetkowy do Łochowa :( . Trzeba powiedzieć szczerze , forum lornetkowe nakręca pasjonatów , oczywiście pozytywnie .
Ostatnio zmieniony przez Wiking69 Nie 16 Lut, 2020, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu