Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mnie najbardziej interesuje AC-na krótszym końcu tego obiektywu jest nieco mniejsza na pełnej dziurze niż w 17-85 i maleje po przymknięciu, ale co ciekawe na dłuższym końcu wg testu photozone.de jest prawie dwa razy większa niż w 17-85 i przymykanie nie powoduje jej istotnego spadku
Ja bym go wykorzystywał do focenia krajobrazu, architektury. Myślę, że to też ważne
[ Dodano: Pon 26 Paź, 2009 20:09 ]
A co sądzicie o tym
Strzała, nie zmieniaj znowu tematu. To jest wątek o nowych obiektywach Canona i tego się trzymajmy. Jeśli potrzebujesz porady w doborze obiektywu to załóż proszę nowy wątek w dziale "pomagamy w ...", albo poczytaj "co zamiast kita ..."
Misek [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Paź, 2009
Co do tematu, nawet jeśli 15-85 nie będzie jakiś super-hiper to nie ma się czym martwić. Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik
as... już bez przesady. Sam testujący przyznał że troche go poniosło w wydawaniu opini końcowej.
Strzała znajdź sobie na forum, był dość obszerny wątek o tym szkle. Sam jestem nim zainteresowany i opinie są dość skrajne. W teście rzeczywiście wypadł słabo. Ja czytałem natomiast wiele opini właścicieli tego obiektywu i nie narzekali na niego zbytnio. Chyba jego najwiekszą wadą jest słabe światło, wiec dobrze by było kupić odrazu coś jasnego typu 50 mm f/1.8.
PS: Już kupujesz ten aparat chyba ze 2 miesiące, kup go wkońcu i ciesz się robieniem zdjęć. Najlepiej odpuść sobie 40/50D i kup 450/500D. Będziesz mieć na 17-85 + jasne 50 mm za te same pienądze.
Wigor [Usunięty]
15-85 jest lepszą opcją od 17-85 ale tylko w cenie poniżej 2000zł. Bo póki co stosunek ceny do jakości jest niekorzystny. Poczekajmy do świąt, parę stów pewnie stanieje
Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik
Dlatego chyba nie warto się spieszyć z jego zakupem
Misek [Usunięty]
Sunders napisał/a:
Misek napisał/a:
Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik
Dlatego chyba nie warto się spieszyć z jego zakupem
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Gdybym zarabiał powiedzmy 10 tys zł miesięcznie to czemu nie, co się pobawisz nowością to twoje
A tak na poważnie to wydawanie ponad 2000 zł na szkło pod APS, bez uszczelnień, i ze słabym światłem jest troche bez sensu. Nawet gdyby optycznie stał na bardzo wysokim poziomie. Ale to tylko moje zdanie i zapewne zależy od mojego obecnego punktu siedzenia
A tak na poważnie to wydawanie ponad 2000 zł na szkło pod APS, bez uszczelnień, i ze słabym światłem jest troche bez sensu. Nawet gdyby optycznie stał na bardzo wysokim poziomie. Ale to tylko moje zdanie i zapewne zależy od mojego obecnego punktu siedzenia
Bardzo słusznie zauważyłeś Misek... jedni bez sensu wydaja kasę na fajki inni na gorzałę a inni na obiektywy. Ale to moje zdanie i mój punkt siedzenia.
Juz nie mogę się doczekać, kiedy ten obiektyw do mnie przyjdzie żeby go stestować mo mojemu i przekonać się jak "zmarnowałem ponad 2000 zł na szkło pod APS, bez uszczelnień, i ze słabym światłem"
Misek [Usunięty]
fatman ja sie nawet bardzo ciesze że kupiłeś taki "słaby i drogi obiektyw"
Zapewne zamieścisz jakieś sampelki, które z chęcią obejrze
Nie rozumiem o co wam chodzi z tym testem 15-85 na PHOTOZONE, ocena tego obiektywu jest tam tylko o jedną gwiazdę gorsza niż CZ 16-80 i to jeszcze w jakiej kategorii.
Mimo wad, to może być całkiem udane szkło.
[quote="Misek"]Co do tematu, nawet jeśli 15-85 nie będzie jakiś super-hiper to nie ma się czym martwić. Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik
as... już bez przesady. Sam testujący przyznał że troche go poniosło w wydawaniu opini końcowej.
robiąc zdjęcia krajobrazu nie należy focić na nim drzew z zielonymi liściami, bo pojawiają się abberację.
Na pewno są ludzie dla których jest on dobry, ja do takich nie należę.
Ale nie róbmy off topica bo to wątek o 15-85
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,73 sekundy. Zapytań do SQL: 13