Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM i 18-135 f/3.5-5.6 IS
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

Mnie najbardziej interesuje AC-na krótszym końcu tego obiektywu jest nieco mniejsza na pełnej dziurze niż w 17-85 i maleje po przymknięciu, ale co ciekawe na dłuższym końcu wg testu photozone.de jest prawie dwa razy większa niż w 17-85 i przymykanie nie powoduje jej istotnego spadku :???:

Reklama

as... 
Entuzjasta

czyli nowy kit 15-85 jest do kitu tak samo jak 17-85 :shock:

chciałbym zobaczyć test tego szkiełka wg. optycznych :twisted:

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Ja bym go wykorzystywał do focenia krajobrazu, architektury. Myślę, że to też ważne :)

[ Dodano: Pon 26 Paź, 2009 20:09 ]
A co sądzicie o tym

as... 
Entuzjasta

najbardziej konkowersyjne szkło w historii canon-a...
ma tyle wad optycznych, przeczytaj test i opinie..

dla mnie szkło beznadziejne denne, dla innych za 600pln warte zachodu :cool:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Strzała napisał/a:
Ja bym go wykorzystywał do focenia krajobrazu, architektury. Myślę, że to też ważne

[ Dodano: Pon 26 Paź, 2009 20:09 ]
A co sądzicie o tym

Strzała, nie zmieniaj znowu tematu. To jest wątek o nowych obiektywach Canona i tego się trzymajmy. Jeśli potrzebujesz porady w doborze obiektywu to załóż proszę nowy wątek w dziale "pomagamy w ...", albo poczytaj "co zamiast kita ..."

Misek
[Usunięty]

Co do tematu, nawet jeśli 15-85 nie będzie jakiś super-hiper to nie ma się czym martwić. Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik :wink:

as... już bez przesady. Sam testujący przyznał że troche go poniosło w wydawaniu opini końcowej.

Strzała znajdź sobie na forum, był dość obszerny wątek o tym szkle. Sam jestem nim zainteresowany i opinie są dość skrajne. W teście rzeczywiście wypadł słabo. Ja czytałem natomiast wiele opini właścicieli tego obiektywu i nie narzekali na niego zbytnio. Chyba jego najwiekszą wadą jest słabe światło, wiec dobrze by było kupić odrazu coś jasnego typu 50 mm f/1.8.

PS: Już kupujesz ten aparat chyba ze 2 miesiące, kup go wkońcu i ciesz się robieniem zdjęć. Najlepiej odpuść sobie 40/50D i kup 450/500D. Będziesz mieć na 17-85 + jasne 50 mm za te same pienądze.

Wigor
[Usunięty]

15-85 jest lepszą opcją od 17-85 ale tylko w cenie poniżej 2000zł. Bo póki co stosunek ceny do jakości jest niekorzystny. Poczekajmy do świąt, parę stów pewnie stanieje :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Misek napisał/a:
Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik

Dlatego chyba nie warto się spieszyć z jego zakupem :???:

Misek
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
Misek napisał/a:
Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik

Dlatego chyba nie warto się spieszyć z jego zakupem :???:

Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Gdybym zarabiał powiedzmy 10 tys zł miesięcznie to czemu nie, co się pobawisz nowością to twoje :lol:

A tak na poważnie to wydawanie ponad 2000 zł na szkło pod APS, bez uszczelnień, i ze słabym światłem jest troche bez sensu. Nawet gdyby optycznie stał na bardzo wysokim poziomie. Ale to tylko moje zdanie i zapewne zależy od mojego obecnego punktu siedzenia :wink:

fatman 
Optyczny

Misek napisał/a:
A tak na poważnie to wydawanie ponad 2000 zł na szkło pod APS, bez uszczelnień, i ze słabym światłem jest troche bez sensu. Nawet gdyby optycznie stał na bardzo wysokim poziomie. Ale to tylko moje zdanie i zapewne zależy od mojego obecnego punktu siedzenia :wink:

Bardzo słusznie zauważyłeś Misek... jedni bez sensu wydaja kasę na fajki inni na gorzałę a inni na obiektywy. Ale to moje zdanie i mój punkt siedzenia.
Juz nie mogę się doczekać, kiedy ten obiektyw do mnie przyjdzie żeby go stestować mo mojemu i przekonać się jak "zmarnowałem ponad 2000 zł na szkło pod APS, bez uszczelnień, i ze słabym światłem" :grin:

Misek
[Usunięty]

fatman ja sie nawet bardzo ciesze że kupiłeś taki "słaby i drogi obiektyw" :wink:

Zapewne zamieścisz jakieś sampelki, które z chęcią obejrze :wink:

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 27 Paź, 2009   

Misek napisał/a:

Ale sampelki to masz przecież kolego na photozone.
Nie obejrzałeś jeszcze? :wink:

Misek
[Usunięty]

fatman napisał/a:
Misek napisał/a:

Ale sampelki to masz przecież kolego na photozone.
Nie obejrzałeś jeszcze? :wink:

Licze że trafili na felerny egzemplarz i z twojego będą mega ostre foty :wink:

SlawGaw 
Optyczny

Nie rozumiem o co wam chodzi z tym testem 15-85 na PHOTOZONE, ocena tego obiektywu jest tam tylko o jedną gwiazdę gorsza niż CZ 16-80 i to jeszcze w jakiej kategorii.
Mimo wad, to może być całkiem udane szkło.

as... 
Entuzjasta

[quote="Misek"]Co do tematu, nawet jeśli 15-85 nie będzie jakiś super-hiper to nie ma się czym martwić. Bedzie pewnie lepszy od 17-85, a skoro nie będzie super to szybko stanieje, jak jego poprzednik :wink:

as... już bez przesady. Sam testujący przyznał że troche go poniosło w wydawaniu opini końcowej.

robiąc zdjęcia krajobrazu nie należy focić na nim drzew z zielonymi liściami, bo pojawiają się abberację.

Na pewno są ludzie dla których jest on dobry, ja do takich nie należę.
Ale nie róbmy off topica bo to wątek o 15-85 :twisted:

Odpowiedz do tematu