Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Nie 27 Sty, 2013
Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2011)
Autor Wiadomość
misiu610
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Paź, 2012   

Migotka napisał/a:
Dziękuję wszystkim za pomoc. Kupiłam Nikona d5100 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Teraz przede mną duuużo nauki :smile:
Czy są jakieś poradniki online, z których mogłabym się uczyć- coś polecacie?

Ja polecam "Ekspozycję bez tajemnic" Bryana Petersona. Wszystko porządnie opisana, prosty język.. aż chce się czytać ;) Mając niespełna 3k na aparat, 40zł na książkę to niewiele :D
Jeżeli jednak się nie zdecydujesz, nie trudno znaleźć książkę w PDFie.

Reklama

Zoomiasty 
Początkujący
Ciekawski

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   Pierwsza lustrzanka/zaawansowany aparat :)

Siemaneczko. Chciałbym kupić pierwszą lustrzankę.

Chciałbym wykorzystać aparat do:

ładnych widoków,
krajobrazy,
moja okolica,
zdjęcia jakby to powiedzieć "ogólne" ;) ,
zdjęcia okolicznościowe

Kompakty mi już nie wystarczają.

Chciałbym aby budżet nie był gigantyczny.

Na razie mam na myśli takie aparaty:

http://fotozakupy.pl/lust...100-body,13738s

http://fotozakupy.pl/lust...100-body,14332s

http://fotozakupy.pl/lust...0-korpus,16834s

Do tego jakiś obiektyw 18-55 bądź 18-105 - oczywiście "amatorka"

Albo myślałem nad hybrydą: Canon PowerShot SX40 HS

Co powiecie? Czekam na porady.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   

D5100 :mrgreen: i jak już musisz to tego 18-105
Z tej hybrydy to co ci się w niej podoba, że rozważasz jej zakup?
I czemu tylko Nikon z lustrzanek ciebie interesuje?

Zoomiasty 
Początkujący
Ciekawski

Wydaje mi się, że to najbardziej zaufana firma. Jeśli nie to proszę również o podanie innych modelów (z innych firm). Możecie podać konkretne modele ;) ? Chciałbym aby nie przekraczało to wszystko 2000zł. Badź troszkę więcej.

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 19:49 ]
Odświeżam.

mynameisoli 
Nowy

Rodzice zaproponowali mi aparat na święta, około 2 tysiące mogą przeznaczyć na jej zakup. BARDZO PROSZĘ O POMOC W WYBRANIU DOBREJ LUSTRZANKI! Zawsze marzyłam, by ją mieć, a szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaką wybrać.. Znalazłam się na wielu forach, ale na żadnym nie dostałam odpowiedzi:( Proszę, by ktoś kto się na tym zna polecił mi lustrzankę, która robi dobre zdjęcia, nie będzie miała profesjonalnego menu, bo takiego nie potrzebuję, ale żeby nie okazała się totalną porażką.. Fotografuje głównie ludzi:) BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ! pozdrawiam, oli

Wojmistrz 
Obserwator

mynameisoli, zobacz ile tu jest podobnych tematów. Każdy określa co potrzebuje do czego itd i stara się pod to dobrać sprzęt. Warto przeczytać już otwarte wątki.
Decyzja i tak będzie twoja, ale odpowiadając na twoje zapytanie: każda robi bardzo dobre zdjęcia, kwestia tylko jak wysokiego poziomu potrzebujesz, jeśli tylko dobrej jakości - każda jest dla ciebie. Do menu trzeba się przyzwyczaić i się go po prostu nauczyć. Większym problemem może się okazać nie sam korpus, a obiektyw. Od niego praktycznie najwięcej zależy. Dobrą opcją było by abyś poszła do sklepu i obejrzała sobie aparaty, na które mogą pozwolić sobie rodzice i zapytać o konkretny model. Warto zwrócić uwagę na Nikona D3200 ze względu na świetnie opracowany tryb nauki fotografii i obsługi.

moronica 

Pomogła: 106 razy

mynameisoli, to nie lustrzanka robi dobre zdjecia, te wykonuje czlowiek. lustrzanka moze co najwyzej robic mniej lub bardziej poprawne zdjecia. jesli pytalas juz na tylu innych forach i nie otrzymalas odpowiedzi to w czym byl problem? czemu nadal nie masz pojecia, na czym ci tak naprawde zalezy? nikt decyzji za ciebie nie podejmie i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie tak wiec poczytaj watki na forum, testy i komentarze na glownej stronie optycznych, przejdz sie do sklepu i sprawdz czy korpusy mieszczace sie w twoim budzecie dobrze leza ci w dloni. wybor sprzetu potrafi byc bardzo subiektywna kwestia oraz, tak jak i sama fotografia, wymaga sporej dawki samodzielnosci

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Przypiąć ostatni wpis moronici i ustawić jako autoresponder :!:

mozer 
bo Pentax

mynameisoli napisał/a:
Fotografuje głównie ludzi:)

Grupy 100 osób, 10, pojedyncze osoby, od stóp, od pasa, z jakich odległości, pozowane, z ukrycia, w plenerze, w studio, w swietle naturalnym, z lampą?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

mozer, Ty jak zwykle delikatny :P Od razu posyłasz na dechy ...
Niemniej dobrze ;)

mozer 
bo Pentax

pioroon, jeszcze mógłbym dodać, te dwie cechy:

mynameisoli napisał/a:
nie będzie miała profesjonalnego menu (...) ale żeby nie okazała się totalną porażką..

się dla mnie wykluczają ;P

Tutejszyn 
Optyczny

pioroon napisał/a:
Przypiąć ostatni wpis moronici i ustawić jako autoresponder :!:
ja tylko słówko jeszcze..
Mam wrażenie, że zapominamy o jednym. To znaczy wiem, że nikt o tym nie zapomina.. ale.. kurcze, chyba zaczynam motać..
Jeszcze raz.. Sprawy techniczne związane z fotografią, to zawsze był proces negatywowy i potem odwrócenie tego na pozytyw. Na początku każdy fotograf zajmował się oboma procesami. Z biegiem czasu proces pozytywowy coraz częściej zlecano wyspecjalizowanym laboratoriom. Potem w dobie cyfry wszystko stało się jakby prostsze, ale to nie oznacza, że procesu "pozytywowego" nie ma. Myślę, ze lustrzankę kupuje się z całym inwentarzem, czyli aparat i potem konieczność postprocesu. Inaczej zakup lustrzanki nie do końca ma sens.

mozer 
bo Pentax

Tutejszyn, no ludzie myślą, że kupią lustrzankę i będą mieli super zdjęcia od razu z puszki. A tymczasem w zasadzie jedyny namacalny plus względem kompaktu, to taki, że będą mniejsze szumy. Jednak ciężko wyplenić takie przekonanie...

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Tutejszyn, prawda. I to jest szczerze mówiąc moja bolączka, którą sukcesywnie poprawiam.
W świecie analogów było ... hmm nie nazwałbym tego prościej, ale inaczej. Bardziej myślało się o nastawach sprzętu, a przede wszystkim o kompozycji. Teraz można sporo wyciągnąć programowo, poza tym można małym kosztem (jedynie amortyzacja sprzętu) zrobić kilka takich samych ujęć z różnymi nastawami i kompozycją.

Tutejszyn 
Optyczny

(dodano do poprzedniego postu..) Nie chodzi mi też o wołanie RAWów. Chodzi ogólnie o postproces. Niech to będzie obróbka JPGów. Tak jak w ciemni. Nie nad każdym zdjęciem trzeba było się mordować, ale każdemu zdjęciu trzeba było poświęcić chwilę na kadrowanie, wymaskowanie obszarów zbyt mocno naświetlonych i tak dalej. Kolorem się nie bawiłem.. nie było wtedy suwaków :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi