Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 17 Lip, 2008
LUMIX DMC-FZ18 - to może być to...
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008   

aces, jeśli chodzi o Raynoxa to... ćwicz dalej... głównie z GO
co do fotek z Air show - dla mnie super choć przydało by się lekkie (dosłownie) liźnięcie np. Gimpem i jakimś szumożercą (również delikatnie) ...jedynie nie podoba mi się kadrowanie (np apache mógłby byc na dole kadru nie u góry) ale raz że się czepiam a dwa że zdaję sobie sprawę że celując w szybki cel niekoniecznie się o kadrowaniu myśli... a i jeszcze fotka z "bombowcem"? (ten samolot z 4 silnikami) Ci ludzie mi przeszkadzają tzn. jak najbardziej byłoby fajnie gdyby byli cali w kadrze a nie tylko głowy i kawałek dachu samochodu ale powtarzam - CZEPIAM się a ogólnie i tak jestem na tak

Reklama

stasimon 
Nowy

Mi nie zalezy az na takich fotach, poprostu wracam do UK i tam mam fajne miejsce do robienia takich fotek. Pagorek, nizej przed soba morze na ktorym odbija sie ksiezyc albo widac super gwiazdy - to wlasnie chcialbym pstryknac co jakis czas! Ale to nie jest tylko priorytet! Dlatego jutro zamierzam nabyc lumixa i pytalem o te gwiazdy. (fotki amatora dla wlasnej satysfakcji!)

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

stasimon, wg mnie wydając ok 1000zł nie dostaniesz lepszgo aparatu... ale to jest moje zdanie

stasimon 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   

Dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie odnosnie kart pamieci. Czy 2GB SD starcza czy lepiej kupic 4GB SDHC i czy brac te najszybsze karty Ultra/Extreme? Nie chodzi mi o czas kopiowania fotek z aparatu, ale zeby karta nie spowalniala aparatu przy RAW i np. zdjeciach seryjnych!

Zdzisiek
[Usunięty]

Widzę, że jest klimat do prezentacji swoich fotek, to i ja swoje dorzucę.

Pajączek, który póki co zamieszkuję sobie okolice mojego parapetu. ( Arachnofobii można dostać od patrzenia na pająki takich rozmiarów ;) )

A co do tego robala to nie mam pojęcia co to jest. Może ma ktoś pomysł?

I na koniec bunkry :) .

Krytyka mile widziana :) .

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

uff panowie.. widzę naprawdę ładne okazy.
kilka uwag:
aces - popracuj nad GO. przysłona powinna być na f8.0 (jak masz czasy że nie dasz rady, to podnieś czułość do max400), i zooma nie musisz dawać na maksa. mając zoom w okolicach 5-10x też złapiesz owada i będzie bardziej wyraźny :)
Sam dopiero ćwiczę więc wiem :)
Co do airshow. gdyby dodać kadrowanie i podciągnąć odrobinę jasność za pomocą poziomów (levels), można wydusić naprawdę wiele. A tak widać ciemny niewyraźny helikopter na tle wyraźnych "nieciekawych" chmur. Tutaj przydatna jest ekspozycja na plus (mając obiekt na jasnym tle, dajemy na plus, mając obiekt na ciemnym tle, dajemy na minus), lub robienie zdjęć tylko w manualu "M".
Bardzo podobają mi się samochody. Nawet na miniaturkach ładnie widać że mamy do czynienia z 28mm :) Nie wiem dlaczego zdjęcia tak mi się na miniaturkach podobają. Mają dobrą perspektywę a auta w kolorze tak jaskrawym znacząco odbijają się od tła.
stasimon - jeśli chcesz wyciągnąć taki efekt lumixem to na pewno Ci się uda. potrzebny będzie z pewnością statyw i czas naświetlania około 3-4 sekund plus obróbka na kompie.
Zdzisiek - ładne robaczki. bardzo mi się podobają, choć pierwsze trochę przesycone lampą. ostatnie natomiast to już potężna fotka do jakiejkolwiek obróbki. gdybyś miał to w RAW'ie to dopiero byłaby zabawa. Masz do dyspozycji obraz, jak go umalujesz to będzie z tego naprawdę fotka na 9+/10

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Zdzisiek, tak jak edmun, napisał ostatnia fotka dla mnie też jest super :!: można zapytać gdzie to robione :?:

Zdzisiek
[Usunięty]

edmun Nie wiem co masz na myśli z tą obróbką, ale według mnie już z samym długim czasem naświetlania powychodziły ciekawe rzeczy. Do tego jeszcze zabawa latarką i już wiem skąd się biorą paranormalne zdjęcia :D .
Fotka jako malutki przykład:

Sz@kal
Zdjęcie ( to i wiele innych :D ) robione na Międzyrzeczu, w poniemieckich bunkrach.
Wejść tam można nawet z wycieczką ( no ale wtedy takich zdjęć nie zrobisz ).
Bez osoby, która zna te tunele też lepiej nie wchodzić, bo to cholernie długie jest i lepiej wiedzieć w którym odcinku się jest. Poza tym sporo zapadni i dziur, w których można się połamać.
A możliwości z oświetlaniem tego to bajka. Ja byłem z ludźmi, gdzie było 5 aparatów i każdemu co innego powychodziło ;) .

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Zdzisiek, pozazdrościć takich miejscówek...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

też żałuję że nie mam takich miejsc wokół siebie. a o obróbkę chodzi mi że można by wyciągnąć trochę więcej światła, zmienić kolorystykę, wykadrować i podostrzyć i woila :)

Zdzisiek
[Usunięty]

Ja do Międzyrzecza mam 140 kilometrów. Także bardziej od miejscówki liczą się znajomi, którym się chce tłuc samochodem 2 godziny w jedną stronę i którym chce się targać dwie reklamówki świeczek pod ziemię :D . Pozdrawiam.

aces 
Nowy

Sz@kal, edmun - THX za rady, jak pogoda się tu poprawi to potrenuje zgodnie z zaleceniami (jak wiadomo trening czyni mistrza hehe, trochę mi to zajmie dojście do takiego poziomu jaki wy reprezentujecie).

ps Narazie będę robił czyste fotki bez obróbki (jedynie redukcja szumów), w pierwszej kolejności popracuje nad GO oraz kadrowaniem zgodnie z waszymi radami - jeszcze raz wielkie THX.

bombel1010 
Nowy
4871811

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   problem z kolorami

witam!wie ktoś może jak ustawić kolory w aparacie fz18,chodzi oto że jak robie zdjęcie np. kwiatów to wychodzą one dużo jasniejsze głównie na obrzeżach kwiatka.zdjęcia robie w auto bo ręcznie jak tam coś próbuje to jest jeszcze gorzej.wziąłem do porównania siostry aparat canon taki zwykły mały i robiłem też w auto i u niej jest ok.powidzcie co mam zrobić w poniedziałek jade na wakacje aparat kupiłem specjalnie na wyjazd a ja nie umiem robić zdjęć :sad:

NiX 
Nowy

Dla zainteresowanych moge powiedziec ze w sklepach panasonic jest juz dostawa tulejek dmw-la3, dzisiaj mi przyslali :)

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

aces, :oops: :roll: :oops: schlebiasz mi i to strasznie ale ja też dopiero się uczę... zabawę z fotografią zacząłem przy zakupie FZ18 czyli jakiś miesiąc temu :razz: także też dopiero zaczynam, uczę się na błędach oraz opiniach innych, no i cykam ile się da :smile:
bombel1010, nie do końca wiem o co Ci chodzi a jeżeli chodzi o Auto - tryb może ładnie rozbudowany ale po co brałeś taki aparat skoro miałeś tylko z Auto korzystać??? ucz się manuala a przynajmniej półautomata (S, A) ja na początek polecam tryb programowy P. Na początek jest jak znalazł a może wprowadzić do manuala bardzo ładnie. Ja jeśli chcę szybko zrobić fotkę używam właśnie P przy zabawach kiedy chcę uzyskać założony efekt używam z regóły programów priorytetu... narazie żadziej manual ale to się zmieni :) - co do kolorów spróbuj pozmieniać balans bieli bo myślę że o to chodzi, co do jasności ważny jest pomiar światła no i zawsze możesz kożystać z kompensacji ekspozycji na + bądź -
NiX, dzięki za cynk :wink: choć np ja raczej skuszę się na tulejkę z allegro i 60-70zł zostanie w kieszeni na jakiś filterek :wink:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi