Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Konfiguracja komputera Mac pod programy do edycji foto
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014   

certainbeing napisał/a:
Apple ma swoje własne pięcioramienne torxy, nikt takich nie ma, problem bo trzeba kupić ale
zaleta taka że jeśli dzielisz z kimś narzędzia raczej ich nie zużyje a torxy i podobne łatwo
uszkodzić jeśli nie są z tytanu :lol:

torxów jest sporo rodzai , od np. torx plus, Ts, Tp, czy jeszcze kilka jak nie kilkanaście innych, nie muszą być z tytanu, żeby mozna je było nie uszkodzić w czasie eksploatacji, wystarczy stal nierdzewna. Z czego różnych produktach makowych były różnego rodzaju śruby metryczne
..... te w apple rzeczywiście są z tytanu :lol:

Śrubokręcik do wykręcenia dysku jest w oszołamiającej cenie 8 ziko a końcówka na bit vichy 20 ziko

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 29 Wrz, 2014   

Apple miałoby swoje własne torksy?
:/

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014   

kozidron napisał/a:
torxów jest sporo rodzai ...
... i jak dotąd taki mi się nie trafił, którego bym, w razie braku stosownego bita, odpowiednio dobranym wkrętakiem płaskim nie odkręcił - a potem nie zakręcił (bez zniszczenia, ma się rozumieć). Ale trzeba przyznać, wygląda bardziej technicznie i profesjonalnie niż plebejski krzyżak ;) .

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
Piszesz o śrubkach metrycznych na końcówkę torx co najmniej w taki sposób jakby to był wynalazek apple, troszku to śmieszne.

Ja wiem, że Ty masz kompleks związany z innowacyjnością Apple :) ale ja nigdzie nie sugerowałem, że to jakiś wynalazek makowy, ani nikt mi nic nie wmówił, odkręcałem te śrubki wielokrotnie śrubokrętami z Castoramy, nie specjalnymi ze sklepu Apple. :P Po prostu ktoś, kto nie zajmuje się rozkręcaniem komputerów może nie mieć torxów T5-T6 w domu, a odkręcanie ich precyzyjnym krzyżakowym nie zawsze się udaje bez zniszczenia śruby. Końcówki na bity? Przeważnie zbyt tandetne w tak małym rozmiarze. Lepiej kupić dwa-trzy śrubokręty po 10-15 zetów, przynajmniej nie zniszczy się śrub i wygodniej pracować z takimi miniaturowymi śrubami.

certainbeing napisał/a:
Apple ma swoje własne pięcioramienne torxy

To nie torxy, które są 6-ramienne. Te 5-ramienne śrubki nazywają się pentalobe, ale ich nie ma w Mini, one się pojawiły chyba tylko w bardziej miniaturowych urządzeniach: tablet, smartfon.

certainbeing napisał/a:
komor, chyba nie było mini z power pc / g4 / h5, wtedy to był mac cube albo macintosh cube, niestety strasznie się grzały, to była wada procesorów G4 i G5.

Na G5 nie było, na G4 jak najbardziej, dwa stoją na moim biurku (i już się niestety tylko kurzą).
https://en.wikipedia.org/wiki/Mac_Mini#Mac_Mini_G4
Macintosh Cube to starszy i znacznie droższy wynalazek, sprzed ery popularnych i tanich produktów.

kozidron
[Usunięty]

maziek napisał/a:
. i jak dotąd taki mi się nie trafił, którego bym, w razie braku stosownego bita, odpowiednio dobranym wkrętakiem płaskim nie odkręcił - a potem nie zakręcił (bez zniszczenia, ma się rozumieć). Ale trzeba przyznać, wygląda bardziej technicznie i profesjonalnie niż plebejski krzyżak ;)

generalnie masz racje, tylko że Chińczycy dość szybko kopiują dobre pomysły niezależnie od tego czy coś jest opatentowane czy nie albo stosują dokładnie tą samą politykę co z fabrykami "neodymowców" w stanach więc łatwiej jest kupić chiński śrubokręt czy nawet w późniejszym czasie markowe narzędzie niż się zmagac z krzyżakiem ;)

komor napisał/a:
Ja wiem, że Ty masz kompleks związany z innowacyjnością Apple :) ale ja nigdzie nie sugerowałem, że to jakiś wynalazek makowy, ani nikt mi nic nie wmówił, odkręcałem te śrubki wielokrotnie śrubokrętami z Castoramy

akurat, że ty to traktujesz z przymrożeniem oka to ja wiem ;)

komor napisał/a:
Po prostu ktoś, kto nie zajmuje się rozkręcaniem komputerów może nie mieć torxów T5-T6 w domu, a odkręcanie ich precyzyjnym krzyżakowym nie zawsze się udaje bez zniszczenia śruby.

Komorze złoty, nawet toya w swoich zestawach daje takie końcówki, tyle że nazewnictwo t6 nie jest precyzyjne w szczególności do tego rodzaju torxa, jak wcześniej wspomniałem, jest ich kilkanaście rodzajów a 6 oznacza tylko rozmiar.
komor, znasz firmę vichy, proxxon, festool? To są dośc przyzwoici producenci końcówek na bity, jest troszke różnica między nimi a badziewnymi bitami berner'a czy stanley'ja

Szczerze powiem ja nawet nie wiem, czy apple akurat tego torxa opatentowało, z tym że pewny jestem na 100% że są one ogólnie dostepne w róznych przekrojach metrycznych szpilek w sprzedaży.
Ja bardziej pije do tego, że certainbeing nie ma racji, pisząc:

certainbeing napisał/a:
nikt takich nie ma

bez wzgledu na to czy apple to opatentowało czy nie.

komor 
Moderator

Kozi, oczywiście że masz rację, że torxy czy imbusy są dość popularne, tylko czyjaś fobia związana z Apple może powodować, że pomyśli, albo uwierzy, że to wynalazek czy opatentowane rozwiązanie Apple. No chyba, że ktoś oprócz komputerów składanych w garażu pana Ziutka nie widział też nigdy w życiu jakiegokolwiek nowszego i mniejszego Della czy HP, nie wspominając o jakimkolwiek innym sprzęcie elektronicznym czy nawet samochodzie, gdzie też specjalne nietypowe śruby nie są niczym nowym.
Dawno nie oglądałem jak wygląda zwykły składak PC, więc nie wiem, może i tam dotarły takie zaawansowane rozwiązania jak śrubki imbus czy torx.

Co do końcówek na bity to nie mam dużego rozeznania, ale jak oglądałem w Castoramie te zestawy, to brakowało takich precyzyjnych i w cenie wskazującej na to, że nie są z plasteliny. Ostatecznie zdecydowałem się na osobne śrubokręciki, są wygodniejsze niż wielkie bity zakładane na jeszcze większą oprawkę. W końcu mówimy o miniaturowych śrubkach.

Co do śrub pentalobe, tych 5-ramiennych, to według Wiki jest to akurat (diabelski) wynalazek Apple:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentalobe_screw
Ale czy ktoś inny to jeszcze stosuje – tego nie wiem.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Dawno nie oglądałem jak wygląda zwykły składak PC, więc nie wiem, może i tam dotarły takie zaawansowane rozwiązania jak śrubki imbus czy torx.

się niewiele zmienił ;) natomiast spore zmiany zaszły w sprzęcie audio czy rtv, dajmy na to mocowanie plyt krzemowych nie wyglada juz tak jak kiedyś.

komor napisał/a:
Co do śrub pentalobe, tych 5-ramiennych, to według Wiki jest to akurat (diabelski) wynalazek Apple:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentalobe_screw
Ale czy ktoś inny to jeszcze stosuje – tego nie wiem.

pewnie tak, tylko niestety te rozwiazania są kopiowane, nie mowię już nawet o fabryce yupa, tylko nawet o rynku europejskim. O ile tu przy odprawie takie rzeczy jak nielegalnie skopiowane chińskie "kostki rubika" są wyłapywane, o tyle wyroby hutnicze to już zupełnie inna para kaloszy.

komor 
Moderator

Zresztą co ja o dinozaurach HP czy Dell, przecież te nowsze marki, np. Asus, też na pewno w środku mają torxy lub imbusy? Kozi, Ty na pewno rozbierałeś jakiś laptop Asusa.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Kozi, Ty na pewno rozbierałeś jakiś laptop Asusa.

wstyd się przyznać, bo mnie zlinczują ale od 2008 roku nie kupiłem niczego asusa, doswiadczenia z tamtego okresu nauczyły mnie, ze to jedna z gorszych firm a ich suport przypomina nasz NFZ. Oczywiscie od tego czasu sporo wody upłyneło ;)

Za to rozbierałem lenovo, delle, hpki i są tam różne rozwiązania, tyle ze uczciwie powiem, nie przywiazuje uwagi do tego jakie, bo mam zestaw proxona i nie zdazyło się żeby mi jakiejś końcówki zabrakło. Przeważnie to ph, pz, rzadziej torx czy imbus, raz miałem problem ale to w urządzeniu agd wyprodukowanym na rynek kanadyjski, tam był "kwadracik".

Odpowiedz do tematu