Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 16 Cze, 2010   

Kit na 18mm przy przysłonie 3,5-4,0 aberruje mniej niż 17-85 na 4,0, powyżej 5,6 aberruje bardziej. Kit na 18mm jest nieco jaśniejszy. Poza tym są porównywalne optyczne. 17-85 ma dwie zasadnicze przewagi nad kitem: zakres 56-85mm i USM=cichszy i szybszy AF. Jak będziesz unikał kombinacji podanej przez MM, to 17-85 będzie się sprawował podobnie lub lepiej niż kit.

Reklama

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010   

Mam, mam, mam, maaaaam! W dniu dzisiejszym, moja jakże długo oczekiwana wizyta w Fotojoker zakończyła się macaniem, pstrykaniem, rozmową i zakupem C 17-85 IS USM 4-5,6.
Muszę przyznać, że mając obiekty kit 18-55 bez IS i zakładając takiego Canona 17-85 człowiek dostaje szoku! Nie mówmy tutaj o błedach na 17mm, bo to można pominąć i nie korzystać. Nie mówmy tutaj o jakimś ideale. Nie mówmy o aberracjach i winietowaniu. Porozmawiajmy o cenie. 999zł i nówka z gwarancją. Za taką cenę to nic się nie kupi rozsądnego, a dla mnie w zupełności wystarczy! Jak na takie szkło to naprawde za gówniane pieniądze. Wiem, znajdą się komentarze, że lepiej dołożyć i kupić.... Jakbym miał 1500zł to szukałbym czegoś innego, ale to 500zł więcej. Można tak iść i dokładać w nieskończoność, ale trzeba zachować zimną krew i pewien umiar :-) . Nie będę oglądać zdjęć pod mikroskopem, ani nie będę robił odbitek formatu metr na dwa. Będzie dobrze. I ma się do KITa jak niebo do ziemi! Jeszcze w przyszłości coś jasnego i stałego no i będzie dobrze!
Jestem bardzo zadowolony, a szczęście jest równie ważne :lol:
Pozdrawiam :mrgreen: :grin:

gammah 
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

BeCkS - daj znać jak spisuje Ci się ten obiektyw. Ja mam go od miesiąca (czyli też od niedawna) i jak na razie jest OK.

Itts 
Uczestnik

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   Canon 17-85 IS USM - warto?

witam
w internecie krążą bardzo rozbierzne opinie na temat tego szkła. test na optyczne bardzo surowo go ocenił, jednak w momencie jego pisania obiektyw ten kosztował ponad 2000 zł. obecnie cena krztałtuje się na poziomie 950-1000 zł. a więc - czy za takie pieniądze warto dokupić go do 50D? dodam, że byłby on używany głównie na dłuższych ogniskowych (żadko robię poniżej 30 mm, poza tym często fotografowałbym nim przedmioty- na razie budżet nie pozwala mi na odpowiednie szkło makro).
w rozsądnej cenie nic innego nie mogę znaleźć, ze względu na to że preferuję szkła systemowe w obawie przed FF/BF i zależy mi na cichym i sprawnym napędzie USM, którego brakuje np tamronowi 17-50. jasność tego obiektywu nie będzie problemem, gdyż w sytuacji z ograniczonym światłem będę używał lampy.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   

Biorąc pod uwagę to, co napisałeś - zdecydowanie warto go kupić.
Piszę to jako były i zadowolony użytkownik. :smile:

Można nim robić bardzo różne zdjęcia:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2151
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2137
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2106
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2045

Itts 
Uczestnik

wow, jestem pod wrazeniem zdjęć, szczególnie ostatniego, czy to twoje? :D
a skoro użytkowałeś ten obiektyw, jak jest w rzeczywistości z otrzymywanymi zdjęciami? wg surowych wyników testu rozdzielczość jest średnia, a aberracje i winietowanie spore. czy w codziennym użytku te cechy są mocno widoczne, czy może zdjęcia są zadowalającej jakości?

dariololek 
Nowy

B o g d a n, możesz napisać jak aparat sobie radzie z robieniem zdjęć z bliska?
Potrzebuje obiektywu do robienia zdjęć biżuterii, ale z którego będę mógł korzystać również w plenerze.
Zastanawiam się nad Tamronem 17-50 f2.8 vc kosztuje 1600 zł i mam dylemat czy dołożyć czy lepiej te 600zł zainwestować np. w lampę.
Co mi radzisz?

komor 
Moderator

dariololek, do biżuterii raczej potrzebujesz coś z lepszym zbliżeniem, choćby Sigmę 17-70, jeśli zdarzyć się może coś wielkości pierścionka.

dariololek 
Nowy

komor, hmm a co powiesz o Sigmie 18-50 F/2.8-4.5 DC OS HSM
odnośnie Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC OS HSM możesz podesłać jakiś fotki?

komor 
Moderator

dariololek, tematów o tych obiektywach masz na forum sporo, ja Cię tylko naprowadzam na konkretne modele, bo wiem, że niełatwo szukać w gąszczu informacji. Sigmy 18-50 nie znam i chyba nie ma dobrego odwzorowania makro – sprawdź w danych technicznych, które masz zebrane choćby na tym właśnie portalu:
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM – jak widać maksymalne powiększenie tylko 1:4.1. Masz też test.
Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC OS HSM też ma gorsze makro (1:2.7) niż starszy model Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro, który ma 1:2.3. Ale być może to różnica do przeżycia przy pierścionkach, nie mam zdania, bo nie miałem tej nowszej Sigmy w rękach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dariololek, 18-50 ma o 10cm gorszą minimalna odległość ostrzenia. A to się dość mocno przekłada na uzyskiwaną skalę odwzorowania, która u Sigmy 17-70 osiąga prawie 1:2

Chcesz robić biżuterię - szukaj szkła które da najmniejszą minimalną odległość ostrzenia przy największej ogniskowej. Ostrość to sprawa wtórna - i tak przy makro przymkniesz o 2-3EV z uwagi na głębię ostrości.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pon 19 Lip, 2010   

Itts napisał/a:
wow, jestem pod wrazeniem zdjęć, szczególnie ostatniego, czy to twoje?
Na zdjęciu niestety nie ja. Ja tylko pstryknąłem. :smile:
Itts napisał/a:
wg surowych wyników testu rozdzielczość jest średnia, a aberracje i winietowanie spore. czy w codziennym użytku te cechy są mocno widoczne, czy może zdjęcia są zadowalającej jakości?
Jeśli już porównujesz tabelki, to porównuj wyniki wykonane aparatem o takiej samej rozdzielczości matrycy, a nie z 20D i 50D. Takie testy są w necie. Może się też okazać, że na 50D starszy C17-85 IS USM ma wyższe MTF'y od nowej S17-70 HSM OS. :wink:
PS. Przedstawiłeś swoje wątpliwości, na które odpowiedziałem wcześniej swoją opinią i nic więcej nie mogę zrobić. Jeśli masz jeszcze wątpliwości, pójdź do sklepu i "pomacaj". Sam ocenisz różnice i dokonasz wyboru.

dariololek napisał/a:
B o g d a n, możesz napisać jak aparat sobie radzie z robieniem zdjęć z bliska?
Potrzebuje obiektywu do robienia zdjęć biżuterii, ........
Do fotografii zbliżeniowej to się niestety nie nadaje. Minimalna odległość ostrzenia 35 cm dla ogniskowej 85mm, co daje odwzorowanie 0,20 :sad:
Lepiej kupić Sigmę, jak już napisał komor.

Itts 
Uczestnik

dzięki, rozwiałeś moje wątpliwości :) teraz jestem już zdecydowany na ten obiektyw.
a co do powiększenia, też mam zamiar fotografowac czasem niezbyt duże rzeczy, ale nie aż tak małe jak drobna biżuteria. dla sprawdzenia na innym szkle ustawiłem maksymalną wartość powiększenia jakie otrzymam z 17-85, zrobiłem kilka zdjęć testowych i na szczęscie okazało się że ta skala będzie wystarczająca :)

komor 
Moderator

B o g d a n napisał/a:
Może się też okazać, że na 50D starszy C17-85 IS USM ma wyższe MTF'y od nowej S17-70 HSM OS. :wink:

Szczególnie jak się porównuje Canona na f/4 do Sigmy na f/2,8, bo jak się porówna te same przysłony to niestety, ale już jest podobnie, ze wskazaniem na Sigmę na szerokim kącie i w środku oraz ze wskazaniem na Canona na długim końcu 85 mm kontra 70 mm. :)

sektoid 
Uczestnik
ZEISS maniak

Wysłany: Nie 25 Lis, 2012   

Odgrzeję kotleta. Zastanawia mnie, jakie wyniki miałby ten obiektyw po obróbce RAW-a przy pomocy DLO w DPP. Może warto zrobić taki eksperyment ? Porównanie wyników byłoby bardzo interesujące.

Odpowiedz do tematu