Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kit na 18mm przy przysłonie 3,5-4,0 aberruje mniej niż 17-85 na 4,0, powyżej 5,6 aberruje bardziej. Kit na 18mm jest nieco jaśniejszy. Poza tym są porównywalne optyczne. 17-85 ma dwie zasadnicze przewagi nad kitem: zakres 56-85mm i USM=cichszy i szybszy AF. Jak będziesz unikał kombinacji podanej przez MM, to 17-85 będzie się sprawował podobnie lub lepiej niż kit.
Mam, mam, mam, maaaaam! W dniu dzisiejszym, moja jakże długo oczekiwana wizyta w Fotojoker zakończyła się macaniem, pstrykaniem, rozmową i zakupem C 17-85 IS USM 4-5,6.
Muszę przyznać, że mając obiekty kit 18-55 bez IS i zakładając takiego Canona 17-85 człowiek dostaje szoku! Nie mówmy tutaj o błedach na 17mm, bo to można pominąć i nie korzystać. Nie mówmy tutaj o jakimś ideale. Nie mówmy o aberracjach i winietowaniu. Porozmawiajmy o cenie. 999zł i nówka z gwarancją. Za taką cenę to nic się nie kupi rozsądnego, a dla mnie w zupełności wystarczy! Jak na takie szkło to naprawde za gówniane pieniądze. Wiem, znajdą się komentarze, że lepiej dołożyć i kupić.... Jakbym miał 1500zł to szukałbym czegoś innego, ale to 500zł więcej. Można tak iść i dokładać w nieskończoność, ale trzeba zachować zimną krew i pewien umiar . Nie będę oglądać zdjęć pod mikroskopem, ani nie będę robił odbitek formatu metr na dwa. Będzie dobrze. I ma się do KITa jak niebo do ziemi! Jeszcze w przyszłości coś jasnego i stałego no i będzie dobrze!
Jestem bardzo zadowolony, a szczęście jest równie ważne
Pozdrawiam
Wysłany: Nie 18 Lip, 2010 Canon 17-85 IS USM - warto?
witam
w internecie krążą bardzo rozbierzne opinie na temat tego szkła. test na optyczne bardzo surowo go ocenił, jednak w momencie jego pisania obiektyw ten kosztował ponad 2000 zł. obecnie cena krztałtuje się na poziomie 950-1000 zł. a więc - czy za takie pieniądze warto dokupić go do 50D? dodam, że byłby on używany głównie na dłuższych ogniskowych (żadko robię poniżej 30 mm, poza tym często fotografowałbym nim przedmioty- na razie budżet nie pozwala mi na odpowiednie szkło makro).
w rozsądnej cenie nic innego nie mogę znaleźć, ze względu na to że preferuję szkła systemowe w obawie przed FF/BF i zależy mi na cichym i sprawnym napędzie USM, którego brakuje np tamronowi 17-50. jasność tego obiektywu nie będzie problemem, gdyż w sytuacji z ograniczonym światłem będę używał lampy.
wow, jestem pod wrazeniem zdjęć, szczególnie ostatniego, czy to twoje?
a skoro użytkowałeś ten obiektyw, jak jest w rzeczywistości z otrzymywanymi zdjęciami? wg surowych wyników testu rozdzielczość jest średnia, a aberracje i winietowanie spore. czy w codziennym użytku te cechy są mocno widoczne, czy może zdjęcia są zadowalającej jakości?
B o g d a n, możesz napisać jak aparat sobie radzie z robieniem zdjęć z bliska?
Potrzebuje obiektywu do robienia zdjęć biżuterii, ale z którego będę mógł korzystać również w plenerze.
Zastanawiam się nad Tamronem 17-50 f2.8 vc kosztuje 1600 zł i mam dylemat czy dołożyć czy lepiej te 600zł zainwestować np. w lampę.
Co mi radzisz?
dariololek, tematów o tych obiektywach masz na forum sporo, ja Cię tylko naprowadzam na konkretne modele, bo wiem, że niełatwo szukać w gąszczu informacji. Sigmy 18-50 nie znam i chyba nie ma dobrego odwzorowania makro – sprawdź w danych technicznych, które masz zebrane choćby na tym właśnie portalu:
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM – jak widać maksymalne powiększenie tylko 1:4.1. Masz też test.
Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC OS HSM też ma gorsze makro (1:2.7) niż starszy model Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro, który ma 1:2.3. Ale być może to różnica do przeżycia przy pierścionkach, nie mam zdania, bo nie miałem tej nowszej Sigmy w rękach.
dariololek, 18-50 ma o 10cm gorszą minimalna odległość ostrzenia. A to się dość mocno przekłada na uzyskiwaną skalę odwzorowania, która u Sigmy 17-70 osiąga prawie 1:2
Chcesz robić biżuterię - szukaj szkła które da najmniejszą minimalną odległość ostrzenia przy największej ogniskowej. Ostrość to sprawa wtórna - i tak przy makro przymkniesz o 2-3EV z uwagi na głębię ostrości.
wow, jestem pod wrazeniem zdjęć, szczególnie ostatniego, czy to twoje?
Na zdjęciu niestety nie ja. Ja tylko pstryknąłem.
Itts napisał/a:
wg surowych wyników testu rozdzielczość jest średnia, a aberracje i winietowanie spore. czy w codziennym użytku te cechy są mocno widoczne, czy może zdjęcia są zadowalającej jakości?
Jeśli już porównujesz tabelki, to porównuj wyniki wykonane aparatem o takiej samej rozdzielczości matrycy, a nie z 20D i 50D. Takie testy są w necie. Może się też okazać, że na 50D starszy C17-85 IS USM ma wyższe MTF'y od nowej S17-70 HSM OS.
PS. Przedstawiłeś swoje wątpliwości, na które odpowiedziałem wcześniej swoją opinią i nic więcej nie mogę zrobić. Jeśli masz jeszcze wątpliwości, pójdź do sklepu i "pomacaj". Sam ocenisz różnice i dokonasz wyboru.
dariololek napisał/a:
B o g d a n, możesz napisać jak aparat sobie radzie z robieniem zdjęć z bliska?
Potrzebuje obiektywu do robienia zdjęć biżuterii, ........
Do fotografii zbliżeniowej to się niestety nie nadaje. Minimalna odległość ostrzenia 35 cm dla ogniskowej 85mm, co daje odwzorowanie 0,20
Lepiej kupić Sigmę, jak już napisał komor.
dzięki, rozwiałeś moje wątpliwości teraz jestem już zdecydowany na ten obiektyw.
a co do powiększenia, też mam zamiar fotografowac czasem niezbyt duże rzeczy, ale nie aż tak małe jak drobna biżuteria. dla sprawdzenia na innym szkle ustawiłem maksymalną wartość powiększenia jakie otrzymam z 17-85, zrobiłem kilka zdjęć testowych i na szczęscie okazało się że ta skala będzie wystarczająca
Może się też okazać, że na 50D starszy C17-85 IS USM ma wyższe MTF'y od nowej S17-70 HSM OS.
Szczególnie jak się porównuje Canona na f/4 do Sigmy na f/2,8, bo jak się porówna te same przysłony to niestety, ale już jest podobnie, ze wskazaniem na Sigmę na szerokim kącie i w środku oraz ze wskazaniem na Canona na długim końcu 85 mm kontra 70 mm.
Odgrzeję kotleta. Zastanawia mnie, jakie wyniki miałby ten obiektyw po obróbce RAW-a przy pomocy DLO w DPP. Może warto zrobić taki eksperyment ? Porównanie wyników byłoby bardzo interesujące.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9