Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON SE 12x50 CF - recenzja/opinia/spostrzeżenia
Autor Wiadomość
Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pią 30 Paź, 2015   

To jest także świetna lornetka dzienna, poważnie. U mnie stoi zawsze pod ręką, dziś przy porannej kawie oglądałem ptaki w ogrodzie. Gigantyczna głębia ostrości pozwala na brak focusowania więc można trzymać ją jedną ręką. Ułatwia to także źrenica 7,1mm niewrażliwa na dokładność ustawienia.

Poproś Forda o dodatkowe 2700zł rabatu na zakup Fuji.

Reklama

goornik 
Optyczny

Chłopaki - apeluję do Was: przyjedźcie do Łochowa w kwietniu. Ponasycamy się dobrymi lornetkami i sobą na wzajem! :)

Volver 
Entuzjasta

Postaram się być, trochę daleko, ale szybko objadę! :twisted: Marlut, popracuję trochę i dam radę... Ale niebo mam do kitu od miesiąca...uff..

Santre 
Entuzjasta

Też mam zamiar przyjechać. Volver Ja mam dalej nie narzekaj :wink: a Mustangiem będziesz za chwile

Marlut 
Optyczny

U mnie warunki podobne, mam EXPSa od 2 tygodni i nawet raz nie sprawdziłem jak działa na gwiazdach.
W dzień natomiast bardzo przyjemny, 12x50 to idealne parametry na ptaki.

[ Dodano: Sob 31 Paź, 2015 00:00 ]
Volver napisał/a:

Co do Nikona SE to ... Księżyc blisko pełni- brak ghostów, odblasków, nieco obwódek żółtych i zielonych na jego tarczy...

Mam nadzieję, że to przy krawędzi, chyba nie w centrum kadru?

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 31 Paź, 2015   

Wokoło tarczy naszego satelity właśnie, ale była mgła, więc to do potwierdzenia...

Marlut 
Optyczny

Testowałem właśnie Olympusa na Łysym i w centrum jest idealnie, bielusieńko. Dopiero przy samej krawędzi pola widzenia pojawia się cienka żółta obwódka.
Warunki są słabe, wilgoć skrapla się na wszystkim, widać niewiele gwiazd.

widoczek 
Optyczny

Ja przez SE nie widzę w centrum żadnej AC na Księżycu czy Słońcu (Słońce przez filtr!). Postaraj się dobrać idealnie rozstaw na oczy.

Volver 
Entuzjasta

Dzisiaj pomimo cholernych mgieł próbowałem poobserwować i jednak trochę AC przy nieosiowym patrzeniu jest, na pewno więcej niż w EII, ale przy właściwym, jest w porządku. Ocenę tej lornetki zostawiam na czas jakiejkolwiek pogody w nocy... ale milutka jest!
Marlut-Mustanga kupuje się bez rabatu! Na Fuji jeszcze mi coś zostało, ale poczeka-j.w.

SebaK 
Początkujący

Mam amatorskie pytanie.

Czy można tak po prostu oglądać księżyc przez lornetkę (E II 8x30), bez żadnych filtrów? Mam wrażenie, że trochę oczy mnie bolą.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Lis, 2015   

SebaK, można ale ostrożnie i niezbyt długo, zwłaszcza w okolicach pełni. Najpierw popatrz trochę bez lornetki aby źrenice się zwęziły i oczy przyzwyczaiły się do dużej jasności. Nigdy nie kieruj nagle lornetki z ciemnego obszaru w jasne światło - oczy nie odrastają ;)

Gdybyś chciał zerknąć w słońce, musisz założyć na obiektywy folię Baadera ND5. Ja tak uzbrajałem 15x70 do obserwacji zaćmienia.

[ Dodano: Nie 01 Lis, 2015 00:06 ]
Volver, nie dają nawet symbolicznych paru kzł rabatu? Fakt, że cena bardzo dobra, zwłaszcza za V8.

U mnie warunki trochę lepsze od beznadziejnych, na początek przewietrzyłem EII, potem już z grubej (70mm) rury.

Volver 
Entuzjasta

Marlut, a skąd nadajesz, tak z ciekawości? U mnie się cudownie przejaśniło i świeci Słońce, jakkolwiek wieczorem pewnie znowu mgły i szczątki Łabędzia plus Lutni na niebie -mam z tym problem, bo mieszkam na obrzeżach miasta i się tak zawsze dzieje w listopadzie i w grudniu, nie ma mrozów, za to dużo wilgoci-to wyklucza jakiekolwiek obserwacje do Świąt Bożego Narodzenia-z praktyki. SE sprawdza się fajnie za dnia-nawet sroki zaprzyjaźnione złapałem nim na pobliskich drzewach! Dlatego też na tę chwilę 7x50 musi poczekać, nie ma sensu. Księżyc przez 15x70 i SE podobnie bił po źrenicach-tu widać lepszą transmisję kompensującą aperturę-nie do końca, ale w dużym stopniu. Natomiast ostrość w centrum pola w SE jest genialna!

Nie dają rabatów, bo też i nie mają tych samochodów-na ten rok zostało kilka w Polsce. Coś może mi dołożą w gadgetach dla zasady, ale nie oczekuję tego nawet-i tak jest w fajnej, jak na osiągi, styl i wyposażenie oraz jak na nasze realia - cenie. Wiem, że mają na tym fatalne marże, bez bonusów kwartalnych a dostosowanie punktu dealeskiego pod standard Ford Store to ok 1 mln zł w pełnym wydaniu-kiedy to się zwróci?? Inna sprawa, to brak kompetencji u większości ich handlowców (znalazłem też i pasjonata), no ale to na forum Mustanga! :lol:
.

Marlut 
Optyczny

Nadaję z przedmieść Warszawy czyli mam te same problemy.

Winyl 
Uczestnik

Wysłany: Wto 03 Lis, 2015   

Melduje się w klubie posiadaczy SE 12x50 CF :cool:
i od razu pytanie montaż do statyw BAB90004 dostępny jest w jakimś sklepie w Polsce?

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Lis, 2015   

Tak http://www.fotoplus.pl/lo...tek-na-statywie

Ja ściągałem go z Japonii i z przesyłką zapłaciłem mniej niż połowa tego co chcą w Polsce :cool:

Odpowiedz do tematu