Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A co za różnica dlaczego chcę mieć niższą?
Przy obecnym monitorze, żeby nie męczyć oczu i wytrzymać kilka/naście h przed monitorem mam ustawione optymalne dla mnie 1152x864.
A to wcale nie takie śmieszne. Starsze gry są dla mnie często o wiele bardziej grywalne od tych nowych. Grafika i rozdzielczość to nie wszystko.
Co do rozdzielczości to się zgadzam, więcej wcale nie znaczy lepiej / wygodniej. Ale akurat w przypadku LCDków rozdzielczość natywna oferuje najwyższą jakość.
MasterB, jeśli Ci chodzi o tekst, to wielkość czcionki jest parametrem systemowym. Nie trzeba zmniejszać rozdzielczości, żeby powiększyć tekst Chyba, że o innych powodach mówisz
MasterB, jak ech, to rzeczywiscie nie zwiększaj rozdzielczosci
Skalowaniem obrazu (DVI) zajmuje się raczej garta graficzna.
Jeśli chodzi o pracę w nocy to więcej niz 120 nitów nie radzę, oczywiście przy jakiejś lampce w tle.
SlawGaw, na razie niestety nie mam czasu na jakieś sensowne ustawienia i zabawy profilami więc wgrałem profil dołączony do sterowników i ustawiłem jasność w przedziale 20-30 i to wszystko, reszta tak jak jest w standardzie
EDIT:
zastanawia mnie tylko jedna rzecz - czemu sterownik karty z uporem maniaka przestawia mi częstotliwość monitora na 59MHz...? Też tak macie?
No to wzięliśmy dziś z hijax_pl iMaca 27'' pod lupę i muszę przyznać, że sporo poprawiono w kwestii kolorystyki i jakości obrazu w stosunku do wcześniejszych wersji W zasadzie można go uznać za gotowego do pracy (jeśli dostanie się z takimi ustawieniami, jakie były na oglądanym egzemplarzu) tylko ta glossy może się dosłownie źle odbić Bardziej wybredni i zaawansowani użytkownicy nie poszaleją za bardzo na polu kalibracji/profilowaniu ze względu na brak sprzętowego wsparcia dla tych funkcji, ale nie powinno to być uciążliwe podczas normalnego użytkowania
No to wzięliśmy dziś z hijax_pl iMaca 27'' pod lupę i muszę przyznać, że sporo poprawiono w kwestii kolorystyki i jakości obrazu
ColorConfidence prawdę Ci powie
Dla zainteresowanych kwestiami technicznymi dodam tylko, że nowe monitory iMaca mają matryce H-IPS, LUTa 8bit (czyt.: na karcie grafiki), gamut minimalnie szerszy od sRGB (w rogu niebieskim).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10