Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009   

Kurcze, ostre to szkielko :razz:
Gratuluje zakupu.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sob 21 Lis, 2009   

O żesz, fajne szkiełko, widzę szklarnia rośnie, na 1,4 całkiem ostro. :smile:

dr11 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Lis, 2009   

Jestem pod wrażeniem :) 85L na 1.2 dużo lepsze nie jest ;) http://forum.optyczne.pl/...p=157366#157366

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Miałem przyjemność wczoraj pobawić się tym szkiełkiem. Już wiem że na początku roku 2010 sprawię sobie właśnie Sigmę 70-200 2.8 i właśnie tego Samyanga 85 1.4 :)

komor 
Moderator

dr11 napisał/a:
85L na 1.2 dużo lepsze nie jest

No z pewnością jest lepsze o 1/3 EV oraz autofocus :)
Dziś wyprowadziłem to szkiełko na spacer razem z dziećmi i już wiem, że praca pod słońce nie jest mocną stroną tego szkła, co potwierdza obserwacje z testu. Zrobiłem zdjęcie pod ostre, niskie, zimowe słońce (godz. 14), ale bez słońca w kadrze (osłona p-słoneczna założona) i spadek kontrastu jest zauważalny. Można to wyciągać w komputerze lub wykorzystać kreatywnie, jak się to ostatnio zdarza na fotografii mody, ale oczywiście nie o to chodzi.
Kiedy nie robimy pod ostre słońce to jest OK. Wrzucam dla sampelki, pod słońce i normalnie. Widać różnicę w kolorystyce. Obydwa pliki prosto z puszki bez obróbki, a różnica w kolorach zasadnicza. Jedyny zgrzyt w metodyce jest taki, że na Ciamciangu miałem założony filtr polaryzacyjny który robił dziś za neutralny szary (nie mam jeszcze żadnego ND na 72 mm) co może ciutkę wpływać na kolorystykę, ale chyba nie na kontrast?

f/2

f/2 lub raczej f/2,8 (ach ten brak EXIF-a)

Tak jeszcze patrzę na plik zalinkowany przez dr11, to różnica jednak jest spora, biorąc pod uwagę, że butelki nie ustawił w centrum kadru. 85L może spać spokojnie, zresztą to przecież zupełnie inna liga finansowa. Ale na pewno Samyang jest ciekawą propozycją dla tych, którzy nie mają w systemie czegoś taniego w stylu 85/1,8 lub ciągnie ich jednak 2/3 EV więcej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
85/1,8 lub ciągnie ich jednak 2/3 EV więcej.

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem (w sensie szkieł) ale o ile mi dobrze wiadomo to pomiędzy f/1.8 a f/1.2 jest równo 1EV :???: (pewnie nie zrozumiałem)

Monastor 
Optyczny

hijax_pl, komorowi chodziło o porównanie F/1.8 do samyangowego F/1.4
2/3 EV zysku za mniejsze pieniądze ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No tak - tak własnie podejrzewałem, że coś mi nie poszło z czytaniem :D

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   

Posiadam do swojego Canona adapter do Nikonow z chipem, jesli teraz kupie Samyangi pod Nikona to moge uzywac ich w obu systemach z potwierdzeniem ostrosci. Czy jest tu jakas pulapka?

oranżewski 
Optyczny

jak adapter masz z potwierdzeniem ostrości (te droższe), to nie powinno być problemów. bo na adapterze masz styki i to dzięki niemu masz potwierdzenie.

mam heliosa na m42 i mam adapter eos/m42, który ma styki, potwierdzenie ostrości. nie ma najmniejszych problemów. tak też powinno być i z samyangiem, jednak nie gwarantuję, bo nie praktykowałem z samyangiem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nie ma pułapki. Obiektywnie rzecz biorąc obiektyw będzie w pełni manualny. Nikkor, Samyang, Tamron czy Tokina (no i Sigma ;) ). Jedyna pułapka to obiektywy które nie mają pierścienia przesłony - z takimi raczej się umęczysz.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

fotomaszewski, hijax_pl, Dziekuje, uff ulzylo mi, bo rzeczywiscie jest drozszy... a przed doklejaniem dandelionow czyje respekt (te dwie lewe rece) Czyli jedyna niewiadoma to jakosc mechaniczna adaptera, ktory ew. moze wszystko pokrzywic. Mierzyc MTFy czy da sie na oko oszacowac, czy adapter nie krzywi?

zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

Panowie czytając ten wątek na trafił na kolejne nie znane dla mnie obszary fotografii. O co chodzi z ta matówke i ustawianiem ostrości. Co znaczy dobra a zła matówka ? I Ostatnie czy pod D700 jest potwierdzenie ostrości ?

komor 
Moderator

zwirek210, na bazie Canona, ale informacje ogólne przydatne także dla nikonisty:
Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D.
Więcej informacji o wizjerach masz też w linku do Kena Rockwella, który podałem gdzieś w tym wątku.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zwirek210 napisał/a:
I Ostatnie czy pod D700 jest potwierdzenie ostrości ?

Jest. W D90 też jest ;)

Odpowiedz do tematu