Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Sro 09 Mar, 2011
Wybór pomiędzy Nikon D3100 , Sony SLT A33 Canon 550D

Które lustro do nagrywania filmów
Nikon D3100
4%
 4%  [ 1 ]
Canon 550D
83%
 83%  [ 20 ]
Sony SLT A33
12%
 12%  [ 3 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 04 Mar, 2011   

moronica napisał/a:
komor, tak samo moze kogos mierzic deprecjonowanie wad typu cyfrowy wizjer (…) jak juz cie irytuje tego typu zachowanie to je dostrzez nie tylko u uzytkownikow jednej marki

Ależ oczywiście, dostrzegam entuzjastów wszystkich czterech kolorów pasków, które pozostały na lustrzankowym placu boju. :) Co do wizjera cyfrowego to nie mam własnego zdania, bo powiem Ci szczerze, że niestety nie mam czasu łazić po sklepach typu Miejska Macalnia i oglądać te wszystkie nowe korpusy, tym bardziej, że przeważnie są wyłączone i bez baterii. Dlatego z pewną konsternacją czytam te skrajnie różne wypowiedzi o wizjerze w soniakach A33/A55. Jedni twierdzą, że nie da się używać, inni że obraz jest duży, porównując do lustrzanych wizjerów korpusów entry-level, to samo w kwestii jakości obrazu w ciemności. Jedni chwalą, inni piszą, że porażka. :shock:

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

ketras napisał/a:
za chwilę się okaże, że lepiej kupić za 1000zł kamerę+ 2000 zł na body bez filmów czyli jakiejś za ok 1200zł + jakiś lepszy obiektyw za 800zł

to nie bylaby glupia opcja. kupowanie lustrzanki pod katem filmowania to jak kupowac kamere by nia robic zdjecia

pan.tadeusz
[Usunięty]

moronica napisał/a:
tak samo moze kogos mierzic deprecjonowanie wad typu cyfrowy wizjer (nie przypominam sobie by ktokolwiek posunal sie do przedstawiania braku srubokreta jako zalety, za to byly takie zakusy jesli chodzi o wizjer)

teraz Ty naciągasz kondoma na wizjer ;)
EVF jest alternatywą dla OVF bo oba rozwiązania mają swoje zalety które trudno znaleźć u konkurencji

oczywiście w przypadku silnika AF w body Nikona brak pewnej funkcji też jest skrajną alternatywą dla jej posiadania :mrgreen:
jeśli koniecznie tak musisz to definiować
tylko zobacz ile postów a OP dalej nie zorientował się że z planowaną 50tką nie będzie miał AFu
dlatego komor słusznie sugerował aby pisać wprost jak to wygląda w praktyce, a nie kombinować z podziałem niezbędności na mniejsze i większe zło w sytuacji gdy osoba próbująca uzyskać jakieś informacje jest początkującym amatorem
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pią 04 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

RB 
Temu Panu już podziękujemy

ketras napisał/a:
za chwilę się okaże, że lepiej kupić za 1000zł kamerę+ 2000 zł na body bez filmów czyli jakiejś za ok 1200zł + jakiś lepszy obiektyw za 800zł

IMO osobne sprzety do foto i vedeo są cakiem niegłupie. Ale z drugiej strony pamiętaj, że to zmusza Cię do noszenia siakiejś absurdalnej graciarni... albo do wybierania foto czy video. No i sorry ale body za 1200 złotych... oj, oj, oj to może jednak kup jakieś kombo co robi filmy i zdjęcia w jednym. Lepszy obiektyw za 8 stów.... a co to ma być?

pan.tadeusz
[Usunięty]

moronica napisał/a:
kupowanie lustrzanki pod katem filmowania to jak kupowac kamere by nia robic zdjecia

rozumiem, że wypowiadasz się bo filmowałaś A55, 550D lub 5DMkII i wszystkie aparaty ograniczały w zbyt znaczący sposób Twoje możliwości

http://www.optyczne.pl/28...5D_Mark_II.html
http://www.youtube.com/watch?v=ZlZPmABrLu8
http://vimeo.com/13931404
http://www.vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
ktoś słusznie zwrócił ci już uwagę, że zamiast merytorycznie dyskutować bijesz pianę łapiąc za słówka
To nie jest łapanie za słówka tylko wytykanie kosmicznych bzdur, które wypisujesz. Pamiętaj, że te posty też czyta "młodzież" i się uczy...

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
ponad połowa osób w tym watku nie musiałaby cię prostować, co więcej nawet autor wątku cie prostuje :razz:

kozidron napisał/a:
pan.tadeusz, mimo wszystko wybacz nam, ze traktujemy Cie odrobine niepoważnie, gdyż wszyscy pamiętamy twoja wypowiedź o tym co ci jest potrzebne w wizjerze (jakie informacje) i na co zwracasz uwagę dopierając ekspozycję :razz:

rozumiem, że z braku merytorycznych argumentów szukasz emocjonalnych sojuszy i lubisz wypowiadać się w imieniu takiej domniemanej grupy
zgodnie z sugestią postaram się nie odnosić do Twoich komentarzy

[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 11:46 ]
hijax_pl napisał/a:
To nie jest łapanie za słówka tylko wytykanie kosmicznych bzdur, które wypisujesz. Pamiętaj, że te posty też czyta "młodzież" i się uczy...

kosmiczne są tu tylko Twoje ozdobniki aby podtrzymać zacietrzewiony ton dyskusji :zalamany:
z mojej strony pass...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
rozumiem, że z braku merytorycznych argumentów
A ja myślę, że po prostu masz jakiś problem ze "zrozumieniem" merytorycznych argumentów. :razz:
Bo jak inaczej można traktować Twoje uwagi o czepialstwie czy ozdobnikach? :roll:

ketras 
Bywalec

RB napisał/a:
No i sorry ale body za 1200 złotych... oj, oj, oj to może jednak kup jakieś kombo co robi filmy i zdjęcia w jednym. Lepszy obiektyw za 8 stów.... a co to ma być?

Tak rzuciłem ogół. Chodzi mi o to, że mam dwa podejścia:

1.Lustrzanka do foto i dodatek filmowy gdzie tu wygrywa A33 (no chyba, że są inne jeszcze poza tą trójką aparaty z dobrym video do 2400zł - cena A33)
2. Kamera HD za około 1000zł + lustro bez funkcji video + lepszy obiektyw o ile taka rzecz istnieje. Tzn czysto teoretycznie oceniłbym pod względem jakości zdjęc w skali od 1 do 15 to tak (jako ehh amator):
MODEL: ocena:
DMC- LZ8 -> 3
FF s1700 -> 5.5
HS10 -> 7
jakiejś lustro z kitem za 1350zł - -> 9
D3100+kit -> 10.5
A33/ 550D + kit -> 12

Można to tak plus minus określić?

Co do A33 ma stabilizację w korpusie, więc kupując stałkę do niej jeden problem z głowy?
A portrety z małą głębią ostrości i tak ręcznie sterowałbym ostrością więc AF nie przydatny czyż nie? Pod wieczór doczytam poradniki by według was z czym się zgadzać głupich pytań nie zadawać.

Pytam o A33 z tego względu, że cena przystępna jakość filmów mi pasuje (o ile zrobię te efekty z ostrością jak na filmach z YT) a wstyd się przyznać (trzeba być obiektywnym) większe jest prawdopodobieństwo, że będę robił zdjęcia na kicie 18-55 i na pewno dokupił stałkę do portretów i na tym poprzestał, aniżeli po jakimś czasie kupował lepszą stałkę + lepszy obiektyw + tele konkretnych marek.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ketras napisał/a:
A portrety z małą głębią ostrości i tak ręcznie sterowałbym ostrością więc AF nie przydatny czyż nie?
Poczytaj o podstawach...

komor 
Moderator

Dobra, wystarczy panowie. Merytorycznie temat wyczerpany. Jeśli autor wątku ma jeszcze jakieś pytania to proszę o informację na PW, za jakiś czas możemy otworzyć, jak ostygnie.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 06 Mar, 2011   

Ponieważ autor wątku nadal ma wątpliwości, a przez wasze przepychanki, szanowni koledzy, nie zrozumiał jednak do końca zawiłości związanych AF, stabilizacją itd., otwieram ponownie wątek, przeklejając jego dalsze pytania, które wysłał mi na PW. Pomińmy już animozje i przepychanki personalne i podsumujmy istotne wiadomości.

ketras:
Tak sobie myślałem, że z racji tego iż aparat biorę na raty do 2500zł max z racji tego, że chciałbym móc nagrywać wideo w HD i bawić się ostrością na manualu, to teoretycznie w cenie jest D3100 ale razi mnie do niego brak stabilizacji w korpusie i silnika AF w body. w kicie jest VR I AF ale to mnie martwi.

Już wyjaśniam otóż, tak sobie sprawę przemyślałem i mam jeszcze jedną opcję kupić lustro za około 1300 zł (używka z gwarancją lub nowy) bez video. a Kamerę osobno. Kamerą HD będę miał chyba możliwość takiej zabawy jak na filmikach które podałem z bawieniem się z ostrością jak kolega z forum w D7000?

Wtedy za te 1300 zł kupiłbym lustro na start + kit+stałkę i uczył się. Dopuszczam myśl, że jak sporo ludzi i ja kupię lustro z kitem i będę tylko na nim bazować ze względu na ceny obiektów. Normalnie kupiłbym HS10/FZ100 ale chcę koniecznie móc zrobić portret z zamazanym tłem np. w pomieszczeniu (a nie szukać odległego tła i zumoować) a to da mi lustro i stałka 50mm/F1.8.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale jakbym kupił za 1300zł na kicie zdjęcie zrobie lepsze/takie samo jak z hs10 ale zyskam z stałką portrety.

Chciałbym body z stabilizacja w korpusie i silnikiem AF bo oglądałem allegro to ludzie do sony a330 podpinają na przejsciówce stałkę zenita za 69zł!! to jest różnica cenowa.

gdyby D3100 miał ten silnik i stabilizacje brałbym go z miejsca a tak stoje na rozdrożu, bo nie zapewni mi stabilizacji jakbym podpiął taki stary obiektyw zenita chociażby. Chyba, że ja już bzdury piszę.

Jeżeli zawracam tyłek to sorki. Pogubiłem się po prostu, D3100 nie ma tego silnika i stabilizacji a myślałem w ten sposób by kupić na początek coś za 1300zł np. z kitem + stałką właśnie za te około 100zł, i uczyć się, wtedy być tym jednym w wielu co kupują lustro+ kit i tak zostają. JAkbym widział, że to mnie kręci itp wtedy bym sprzęt zamienił na coś konkretnego tak jak piszecie np. D90 może to jest wyjście. Choć jest też takie, że zamiast 1300, można znaleść coś droższego, za te około 2000zł, co da możliwość współpracy z starszymi obiektywami, by koszta nie były ogromne, ale mógłbym zdjęcie zrobić a nie, że mógłbym sprawdzić w domu na pc jak zdjęcia wyszły a tam wszystko zamazane poruszone itp, wtedy jakby szło zbudować pierszy tani zestaw z czasem kupowałbym coś konkretnego (w myśl, nie od razu rzymu zbudowano).

A teraz parę słów ode mnie, podsumowujących dotychczasowe dyskusje:
Brak stabilizacji w aparacie: stabilizowaną matrycę mają tylko korpusy Sony, Pentaksa i Olympusa (jeśli rozmawiamy o lustrzankach). Canon i Nikon miewają tę funkcję tylko w obiektywach. Ponieważ w D3100 dostajesz obiektywy ze stabilizacją, to nie martwiłbym się specjalnie jej brakiem w korpusie. Ja też wolałbym, żeby mój Canon miał stabilizowaną matrycę, ale faktem jest, że nie ma, ja nie mam też żadnego stabilizowanego obiektywu i jakoś z tym żyję. Używanie jasnej stałki bez stabilizacji też nie jest w dużej części przypadków utrudnieniem, o czym możesz przeczytać w poprzednich postach, gdzie było to dokładniej dyskutowane. W skrócie: stabilizacja nie zamrozi ruchu, więc pomaga tylko w utrzymaniu nieporuszonych zdjęć obiektów nieruchomych.

Co do problemu braku silnika AF w najtańszych korpusach Nikona, to jest to pewna wada, na pewno nie zaleta, i moim zdaniem nie należy jej pomijać, jak to niektórzy sugerują. Ale czy to jest duży problem czy mały to już zależy od opinii poszczególnych osób, a tak obiektywnie to zależy od tego czy zamierzamy używać tych paru problemowych obiektywów, które mogą przyjść do głowy początkującemu amatorowi kupującemu swój pierwszy korpus. Niektórzy radzą, że zamiast problematycznej pięćdziesiątki (50 mm, f/1,8 - najtańsza stałka, brak AF z korpusami D3x00, D5x00) warto kupić szerszy obiektyw 35G (35 mm, f/1,8, nieco droższy ale AF działa z wszystkimi korpusami). Takie posunięcie ma sens, co prawda wymaga wysupłania nieco większej kasy, ale wiele osób obiektyw 30–35 mm uważa za uniwersalniejszy na matrycy APS-C, niż klasyczne 50 mm. Inni z kolei podkreślają, że 50 mm jest dobrym kompromisem między szkłem uniwersalnym a portretowym, dodatkowo podpierając to argumentem, że 50/1,8 jest na tyle tanie, że i tak „trzeba” kupić.
Dyskusji na ten temat było sporo, ostatnia podobna jest wydzielona do osobnego wątku tutaj: Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?. Niektórzy podkreślają, że te tańsze korpusy Nikona bez silnika uniemożliwiają podpięcie także wielu innych używanych, starszych obiektywów Nikkora, ale „powaga” tego problemu jest niewielka, zdaniem większości, bo początkujący i tak zanim „dorośnie i dojrzeje” do takich szkieł, to być może wymieni już korpus na lepszy, który nie będzie miał problemu z obsługą AF takich starszych szkieł. Moim zdaniem, kopie kruszymy tylko o dwa szkła, które mają niemałe prawdopodobieństwo znalezienia się w kręgu zainteresowań wielu użytkowników, mianowicie 50/1,8 oraz 85/1,8. Jak zwrócili uwagę niektórzy, zawsze można wysupłać większą kasę na jaśniejszą wersję 50/1,4, która posiada już własny silnik AF (a że zyskujemy przy okazji lepszą budowę, większą jasność i jakość obrazowania, to jest tak czy owak zysk). Trochę gorzej z zastępstwem 85 mm, bo jaśniejsza wersja f/1,4 kosztuje już naprawdę spore pieniądze. Tutaj najlepszym rozwiązaniem jest wybranie korpusu z wyższej półeczki, co i tak niesie za sobą dodatkowe zalety i korzyści (chociażby lepszy wizjer i ergonomia).

Podsumowując nie przejmowałbym się tak bardzo tym brakiem stabilizacji w kontekście filmowania. A już brakiem AF z dwoma szkłami – tym bardziej (choć w kontekście fotograficznym to już byłby dla mnie spory problem). Możliwość podpięcia tanich obiektywów M42 (jak wymieniony przez Ciebie Helios) jest oczywiście zaletą, ale to musi być wybór ze świadomością wad tego rozwiązania. W skrócie: konieczność wyszukania szkieł, które usatysfakcjonują nas ostrością, pracą pod światło, swoim stanem technicznym (grzybki, zdarte powłoki, stan pierścieni i opór przy kręceniu ostrością). Ponadto akurat Nikon najgorzej z wszystkich systemów nadaje się do zabawy z M42, ze względu na problem braku ostrzenia na nieskończoność, kiedy stosujemy tanią przejściówkę bez optyki. Decydując się na zabawę obiektywami M42 lepiej wybrać inny system, ale nie myśl, że sensowne szkła M42 dostaniesz za naprawdę drobne pieniądze. Co lepsze modele i sztuki kosztują swoje – sprawdź ofertę na Allegro. Oczywiście ostrość ustawiasz wtedy tylko manualnie (w każdym z systemów) a słaby wizjer taniego korpusu wcale Ci tego nie ułatwi.

I ostatnia rzecz: kupno za 1300 zł lustra z kitem i stałką nie wydaje mi się prawdopodobne. Zabawa z ostrością przy pomocy kamery HD – jeśli tania kamera to też tego pewnie nie umożliwi, przynajmniej w sposób wygodny. Tanie kamery nie mają osobnego pierścienia ostrości, a i o dedykowane przyciski ostrości też raczej trudno. W ramach podanego budżetu trudno spełnić sensownie wszystkie Twoje wymagania filmowe i fotograficzne.

Uff, koniec. A teraz prostujcie błędy w mojej wypowiedzi. Tylko bez wojen i przytyków. Konkrety, fakty oraz własne opinie, podane jako opinie, a nie fakty. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Konkrety, fakty

Z ciekawości porównałem sobie ceny (stan na dziś)
Nikon D3100 + AF-S 50/1.4G 2940zł
Nikon D90 + AF 50/1.8D 2898zł
komor napisał/a:
własne opinie, podane jako opinie
Moim zdaniem do formatu APS-C bardziej pasuje 35mm. A 50mm do pełnej klatki. I tak też teraz mam podłączone w swoich korpusach. Co oczywiście nie oznacza, że 50mm nie nadaje się do portretów - oczywiście, że się nadaje, o ile przez portret rozumiemy popiersie ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

wobec powyższego jednak jestem zdania, że najlepszym wyborem będzie A33 lub A55. możliwości foto takie same lub nawet większe niż sprzęt na pułapie 1300 zł (zauważ że A55 korzysta z tej samej matrycy co topowe w swojej klasie D7000 i K-5). tak samo możesz podpinać stałki i masz wśród nich spory wybór bo oprócz Sony i pozasystemówek (np Sigm, Tamronów) dochodzą pancerne szkła minolty z rynku wtórnego i nie masz dylematów czy AF lub stabilizacja będzie w którymś działać (bo masz to w body). do tego zabawa z manualami na m42 jest w tych konstrukcjach wyjątkowo efektywna bo masz i potwierdzenie ostrości oraz pomiar światła, stabilizację(!), a dzięki elektronicznemu wizjerowi - obrazowanie zmian które wprowadzasz w ustawieniach :)

natomiast jeśli chodzi o video to w A33/A55 masz ten plus w stosunku do różnego sprzętu VR, że możesz zmieniać optykę i korzystać z jej zalet. nie wiem o jakiej kamerze video mówisz ale za porównywalne możliwości będziesz musiał troszkę zapłacić i pewnie budować do takich efektów osobną szklarnię - czyli dodatkowe koszty. ludzie bawią się w filmowanie lustrzankami nie dla tego, że tak taniej ale właśnie z uwagi na możliwość wykorzystania szkieł które już posiadają i ich osobliwych własności w połączeniu z konstrukcją lustrzanki, co w efekcie daje właśnie takie rozmycia i przejścia na planach jakie bardzo Cię urzekły.
demonizowaną w tych Sonikach cechą jest elektroniczny wizjer. zerknij sobie gdzieś w sklepie jak się z nim pracuje a później przyłóż do oka tańsze lustrzanki z wizjerami optycznymi - zobaczysz na czym polega różnica bo to co tu określane jest wadą może okazać się bardzo wygodne.

i jeszcze jedno o czym wspominał już tutaj chyba RB
kupujesz A33/A55 i w małym zgrabnym body masz zamkniętą lustrzankę i kamerę o nieprzeciętnych możliwościach.
jeśli jednak wolisz obwieszać się sprzętem i budować dwie szklarnie :roll: co kto woli ;)

aha A33/A55 możesz nakręcić nawet do 29 min w HD, co wielokrotnie było tu na forum podważane i obśmiewane przez kolegę hijax_pl jako niemożliwe :mrgreen:

myślę, że to spokojnie wystarczy na potrzeby nawet wymagającego amatora :)

miłych zakupów i zadowolenia z wybranego sprzętu :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
co wielokrotnie było tu na forum podważane i obśmiewane przez kolegę hijax_pl jako niemożliwe
Widzisz - nie zrozumiałeś tego co napisałem.. Ech... :zalamany:

Odpowiedz do tematu