Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mniej jest też chętnych na ich zakup, więc sytuacja się prawie wyrównuje.
No to jednak nie tak działa, bo jest różnica między tym jak czegoś szukasz i widzisz 5 aukcji na allegro, a tym, gdy nie widzisz żadnej. Niezależnie od tego, czy na te 5 aukcji jest 5 osób chętnych, czy 1000...
Cytat:
To nie jest prawda.
Może i nie jest - nie znam tego rynku. Wiem tylko, że jak kiedyś posiłkując się listą szkieł z optycznych sprawdzałem ich dostępność na portalach a la ceneo i allegro, to było z tym kiepsko...
I nie szukałem niczego dziwacznego.
A co z wyborem szkieł na podstawie testów? Tutaj chyba bardziej trzeba polegać na opiniach użytkowników.
Ma w tym samym zakresie, ale dostosowanym do APS-C, czyli 50-135mm (jeśli o f/2.8 pytasz), poza tym, jest 60-250/4 i Sigmy/Tamrony.
spoko ale w tym zakresie królują stałki
przesiadać się gdy w ofercie nie ma systemowego podstawowego tele 70-200/2.8?
Sigmy i Tamrony są prawie wszędzie, a deficyt czuję już u Sony.
więc jeśli po zmianie systemu mam mieć jeszcze mniejszy wybór...
no dobrze, a jakie są plusy w szklarni Pentaxa?
jaad75 napisał/a:
A ja uważam, że największym błędem Pentaksa jest wypuszczanie taniego shitu, typu DA-L i tym podobnych 35/50 - tylko psują im reputację.
to zależy od stosunku jakości do ceny.
taki plastikowy Easy Choice 35/1.8 za te ~700 zł w sonolcie jest moim zdaniem strzałem w dziesiątkę.
BAWARCZYK.pl napisał/a:
Jestem posiadaczem Pentaksa od lat ale jakoś reklamy zbytnio nie widzę, ale mnie to nie przeszkadza, może po prostu nie trafiam.
tu zgadzam się z jaadem
widziałem kilka razy w TV, a rzadko oglądam.
to był chyba euro-sport...
a reklamę K-r niezmiennie lubię za przyjemny i pozytywny muzyczny motyw
http://www.youtube.com/watch?v=g2EdYbLRLEU
knipser napisał/a:
Inna sprawa, że Sigma skutecznie ustawia szkła do pracy z puszkami P.
różnie... różnie im to wychodzi
do tego wysyłka odpłatna i wcale nie tak prędko szkło wraca
Powinni się trzymać wyłącznie solidnych metalowych konstrukcji, najlepiej made in Japan, żeby powtarzalność była odpowiednio wysoka.
Ale taką oczywistą oczywistość można napisać o każdym producencie. Niewielka skala produkcji pewnie robi swoje, w połączeniu z wysokimi kosztami pracy w Japonii.
No to jednak nie tak działa, bo jest różnica między tym jak czegoś szukasz i widzisz 5 aukcji na allegro, a tym, gdy nie widzisz żadnej. Niezależnie od tego, czy na te 5 aukcji jest 5 osób chętnych, czy 1000...
Po pierwsze, mało kto raczej pozbywa się porządnych szkieł Pentaksa na Allegro - idą do znajomych lub na forumowej giełdzie, a na Allegro ląduje najczęściej sam szajs i ewentualnie manuale. Po drugie, szkieł Pentaksa lepiej szukać na ebayu.
mozer napisał/a:
Może i nie jest - nie znam tego rynku. Wiem tylko, że jak kiedyś posiłkując się listą szkieł z optycznych sprawdzałem ich dostępność na portalach a la ceneo i allegro, to było z tym kiepsko...
I nie szukałem niczego dziwacznego.
A czego szukałeś?
mozer napisał/a:
A co z wyborem szkieł na podstawie testów? Tutaj chyba bardziej trzeba polegać na opiniach użytkowników.
A kupujesz szkła na podstawie testów? Ani jednego mojego obiektywu nie kupiłem w ten sposób...
pan.tadeusz napisał/a:
spoko ale w tym zakresie królują stałki
przesiadać się gdy w ofercie nie ma systemowego podstawowego tele 70-200/2.8?
W którym? 70-200 jest podstawowym szkłem reporterskim ale do pełnej klatki, ten sam zakres daje na APS-C 50-135 właśnie, czyli co - nie należy kupować pełnej klatki w systemach, w których nie ma obiektywu 100-300/2.8?
pan.tadeusz napisał/a:
deficyt czuję już u Sony.
więc jeśli po zmianie systemu mam mieć jeszcze mniejszy wybór...
Mniejszy? Masz DA*60-250/4, FA*80-200/2.8, ze 3 generacje Sigm i Tamronów 70-200/2.8 i DA*50-135/2.8 lub Sigmę 50-150/2.8 jeśli chcesz mieć kąty widzenia, jak 70-200 na FF... Ile szkieł musisz mieć dostępne, żeby nie czuć "ograniczenia"?
pan.tadeusz napisał/a:
no dobrze, a jakie są plusy w szklarni Pentaxa?
Bardzo solidne niewielkie szkła o nietypowych, ale przyjemnych i użytecznych ogniskowych.
pan.tadeusz napisał/a:
to zależy od stosunku jakości do ceny.
taki plastikowy Easy Choice 35/1.8 za te ~700 zł w sonolcie jest moim zdaniem strzałem w dziesiątkę.
Ja bym wolał, żeby takich szkieł systemowych w ogóle nie było. Niech je wypuszcza Tamron, czy Samyang, a nie firma macierzysta. Podoba mi się podejście Leiki, czy Zeissa.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013
jaad75 napisał/a:
W którym? 70-200 jest podstawowym szkłem reporterskim ale do pełnej klatki, ten sam zakres daje na APS-C 50-135 właśnie, czyli co - nie należy kupować pełnej klatki w systemach, w których nie ma obiektywu 100-300/2.8?
heh
70-200/2.8 to bardzo popularny amatorski reporterski teleobiektyw na APSC.
wiem, że są Sigmy i Tamrony...
widzę, że mają też ostatnio aspiracje jakościowe bo podnoszą ceny.
zobaczymy czy idzie za tym solidność i trwałość jak z systemówek.
mimo wszystko chciałbym mieć jakąś alternatywę dla tych kundli,
którą mogę podpinać bez względu na rozmiar matrycy.
wg mnie to spory brak ale owszem, można w tą dziurę podpinać Sigmę albo Tamiego.
pozostaje jednak niedosyt bo nierzadko takim zamiennikom brakuje do oryginałów.
czyli w Pentaxie jednak brak alternatywy :/
jaad75 napisał/a:
Mniejszy? Masz DA*60-250/4, FA*80-200/2.8, ze 3 generacje Sigm i Tamronów 70-200/2.8 i DA*50-135/2.8 lub Sigmę 50-150/2.8 jeśli chcesz mieć kąty widzenia, jak 70-200 na FF... Ile szkieł musisz mieć dostępne, żeby nie czuć "ograniczenia"?
FA*80-200/2.8? przecież nie produkują i dostępność jest chyba mocno ograniczona.
tanie i łatwo dostępne jasne 35 mm i porządne 70-200/2.8 jako alternatywa dla kundli - takie dwie pozycje z mojego niezbędnika.
jaad75 napisał/a:
Bardzo solidne niewielkie szkła o nietypowych, ale przyjemnych i użytecznych ogniskowych.
a konkretnie? jest coś czego nie znajdę w innych systemach?
jaad75 napisał/a:
Ja bym wolał, żeby takich szkieł systemowych w ogóle nie było.
70-200/2.8 to bardzo popularny amatorski reporterski obiektyw na APSC.
To akurat nie jest obiektyw amatorski, a zakres absolutnie nie był tworzony z myślą o APS-C, tak jak zakres 24-70 nie jest pod APS-C, chociaż z powodzeniem można go na nim używać (i jest całkiem wygodny).
pan.tadeusz napisał/a:
FA*80-200/2.8? przecież nie produkują i dostępność jest chyba mocno ograniczona.
jaad75, no to wg Ciebie nie jest utrudnienie, że trzeba ściągać w ciemno szkła z zagranicy?
jaad75 napisał/a:
A kupujesz szkła na podstawie testów? Ani jednego mojego obiektywu nie kupiłem w ten sposób...
A znasz jakiś bardziej obiektywny sposób selekcji? Opinie na forach?
Ty pewnie masz znajomych w branży foto, ja nie, więc nie mam z kim się konsultować.
Teraz nie pamiętam czego szukałem - po prostu chciałem się rozeznać ile by mnie kosztowała cała szklarnia będąca w kręgu moich zainteresowań.
Możemy pojechać po kolei. Strzelam na szybko - np. Pentax smc FA 24 mm f/2.
dlatego od razu widzę tu spory brak choć nie znam systemu
Ja nie widzę. Co więcej, absolutnie nie brakuje mi takich obiektywów w obecnej ofercie Pentaksa.
pan.tadeusz napisał/a:
używki... sporo droższe od tych Minolty :/
do rynku wtórnego Nikona czy Canona nie ma co porównywać...
Powiedziałem, pierwsze z brzegu, nie najtańsze. Poza tym, szkła Pentaksa nie lecą aż tak z ceny, a te starsze w ogóle trzymają ją bardzo dobrze.
pan.tadeusz napisał/a:
czyli jest odpowiednik budżetowego 35/1.8 w innych systemach?
Platiczak, to DA35/2.4. Chociaż FA35/2 też jest dość plastikowy.
pan.tadeusz napisał/a:
zabija ceną i... f1.8?
Kogo zabija, tego zabija - gorzej, że teraz też je składają w Wietnamie i można trafić na kiepskie egzemplarze, ja mam akurat wyłącznie Limitedy MIJ. A że f/1.8? Błędnie przyjęło się uważać, że jak coś ma światło f/1.8, to jest automatem budżetowym obiektywem - wystarczy wziąć którykolwiek z Limitedów FA do ręki, by przestać mieć wątpliwości z czym ma się do czynienia. Nie zamieniłbym tego szkła na żadną z popularnych 35-tek f/1.4.
mozer napisał/a:
jaad75, no to wg Ciebie nie jest utrudnienie, że trzeba ściągać w ciemno szkła z zagranicy?
A co to za utrudnienie? Wybierasz aukcję/sklep, płacisz kartą/paypal, dostajesz przesyłkę. Zupełnie tak jak w PL.
mozer napisał/a:
Możemy pojechać po kolei. Strzelam na szybko - np. Pentax smc FA 24 mm f/2.
mozer, gwarancja na używki?...
A jeśli chodzi o nówki, to gwarancja Pentaksa obowiązuje (a przynajmniej obowiązywała, nie śledzę tego ostatnio) wszędzie - płacisz tylko za przesyłkę do serwisu. No i np. kupując w Stanach masz standardowo gwarancję rok...
No to wiadomo, że Pentax nie jest dla Ciebie. To niestety tak egzotyczny system w Polsce, że trzeba tak daleko szukać, że ho ho- w UK na przykład
Jeżeli sprzęt został zakupiony w granicach UE to gwarancja jest uznawana w każdym kraju wspólnoty. A z dostępnością szkieł dla Pentaxa w innych krajach nie ma problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13