Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
można i tak, jeżeli ma się fotografować w miarę tanim kosztem landszafty to pentax jest świetnym wyborem, moim zdaniem dla amatora jak znalazł. Tanie, solidne body z dużymi możliwościami, no i szklarnia też przyzwoita pod taki temat.
jasne, temu nie przeczę. zawsze lepiej jest mieć puszkę z lepszym DR niż gorszym.
nie mowie ze pentax jest zly. ale czytając niektóre posty mam wrażenie, że canonem w zasadzie nie da się zdjęć robić...
ale czytając niektóre posty mam wrażenie, że canonem w zasadzie nie da się zdjęć robić...
nie ma co ukrywać, lekko nie jest ale jeżeli czytasz to z pod klawikordu kogoś kto canona widział tylko na wystawie to pozostaje się tylko z tego śmiać.
Moim zdaniem trudniej jest robić pentaxem, wymaga on większej wprawy, doswiadczenia i cierpliwości szczególnie jeżeli chodzi o af podczepianych kundli, do tego to się wiecznie rozkalibrowuje a często kupujesz już coś co z automatu nadaje się do kalibracji, limitedy robione są w Korei a człowiek płaci za to tyle co za eLki.
Jednym słowem nigdzie nie jest różowo, w nikonie odklejają się gumy z puszki i z flagowego zuma reporterskiego(o wtopach z af-em nie wspomne), w canonie jest słaba matryca a sony potrafi zaskoczyć wycofaniem z produkcji jednego z lepszych zumów w systemie, do tego wkładają tam EFV.
ale życie amatora jest ciężkie , ponarzeka sobie na forumie i już mu lepiej
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Sie, 2013
kozidron napisał/a:
ale życie amatora jest ciężkie , ponarzeka sobie na forumie i już mu lepiej
a inny użyszkodnik C czy N poczyta tych narzekań i albo będzie szałał ze zmianami systemu co pół roku, albo rzuci to ścierwo w kąt i zacznie jeździć na ryby.
a jednak!!!
ktoś chce jakieś graty canona? oddam za darmo.
kozidron napisał/a:
Jednym słowem nigdzie nie jest różowo, w nikonie odklejają się gumy z puszki i z flagowego zuma reporterskiego(o wtopach z af-em nie wspomne), w canonie jest słaba matryca a sony potrafi zaskoczyć wycofaniem z produkcji jednego z lepszych zumów w systemie, do tego wkładają tam EFV.
no i słuszna konkluzja.
muzyk napisał/a:
Canon służy do fotografowania, a nie do robienia zdjęć.
Mogę przyjąć - zrobi się jakąś licytację na cele "przelewowe"...
AndrzejM.Makuch, wykazałbyś jakieś bardziej altruistyczne pobudki
...z drugiej strony kto Ci to kupi jak zdjęć tym za cholerę nie zrobisz...
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 30 Sie, 2013
lotofag napisał/a:
Andrzej rzeczywiście mocno przesadza z wciskaniem wszędzie Pentaksa. I potem się dziwić, że się mówi o "pentalibanie"... Choć ten wątek to akurat całkiem ładny przykład "canotalibanu"
Z tym Pentaxem - to w pewnym momencie ponioslo mnie przez przekorę - bo jak co chwilę czytam jakieś "niedoważone" argumenty za c - to korci żeby napisać na odwrót. A argumeny bywały tego typu - bo kolega ma czy inne "vox populi" - nijak nie związane ze stanem techniki czy potrzebami. Ale niemal równie często proponowałem Nikona - choć niektórym kolegom się tak zakodowało ze widzieli tylko Pentax. Ot i cała prawda "pentalibanu". A mnie nbaprawde jest obojętne czym fotografuję , byle obrazek był sensowny. Czy to Ricoh czy Nikon, Hasselblad, Mamiya - bez różnicy.
[ Dodano: Pią 30 Sie, 2013 15:55 ]
kufel napisał/a:
kto Ci to kupi jak zdjęć tym za cholerę nie zrobisz...
Może trafi się jakiś wariat co fotografuje... a resztę może jakoś do Pentaxa się przerobi...:razz:
Z tym Pentaxem - to w pewnym momencie ponioslo mnie przez przekorę - bo jak co chwilę czytam jakieś "niedoważone" argumenty za c - to korci żeby napisać na odwrót.
Niedoważone argumenty za C??? To chyba archiwum listy czytasz. Od co najmniej roku wszędzie tu są argumenty za N i P. Ewentualnie kłótnie o S.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 30 Sie, 2013
komor napisał/a:
Od co najmniej roku wszędzie tu są argumenty za N i P.
Zgadza się - i to mnie cieszy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 31 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Zgadza się - i to mnie cieszy.
z tego co widzę to żaden ze starych userów nie poleca canona na tym forumie od dłuższego czasu (pewnie są jakieś małe wyjatki ale to w szczególnych wypadkach) no może poza Sundersem i Bogdanem.
a tak przy okazji, wypadałoby jak się do czegoś odnosisz wziąć to chociaż do ręki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 13