Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
SRBC 6x32 i 7.5x32
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2025   

dexter77...Jak można używać coś (6x32), czego jeszcze nie ma w sprzedaży ?
Co do 8x42, to opisana jest na forum przez kol Tomka, z dnia 21.04 25.
Jak masz potwierdzone info, o dystrybucji w Europie, to napisz to wyraźnie, kto co i gdzie :grin: . Chętni na pewno skorzystają :wink: .

Reklama

dexter77 
Nowy

Jan55 napisał/a:
dexter77...Jak można używać coś (6x32), czego jeszcze nie ma w sprzedaży ?
Co do 8x42, to opisana jest na forum przez kol Tomka, z dnia 21.04 25.
Jak masz potwierdzone info, o dystrybucji w Europie, to napisz to wyraźnie, kto co i gdzie :grin: . Chętni na pewno skorzystają :wink: .

Dwie strony wcześniej masz zdjęcia od użytkownika Santre :
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=35497&postdays=0&postorder=asc&start=105

Obecnie braki magazynowe, które mają zostać uzupełnione pod koniec września. Kilka osób już posiada tą lornetkę.

To żadna tajemnica, gdzie będą dostępne, ponieważ ta informacja jest dostępna od dawna:
https://www.binomania.it/...atore-skyrover/

https://www.holgermerlitz..._APM6.5x32.html

Jan55 
Optyczny
amator

dexter77...Faktycznie, przeoczyłem ten post kol Santre. Niemniej jednak, to krótka i ogólnikowa opinia.
Dawno nie zaglądałem na "binomanię", inni zapewne też, więc nie wiedziałem, że już jest jakaś wiadomość, na temat dystrybucji w Europie. Ciekawe, czy to będzie długotrwała dystrybucja czy tylko chwilowa.
Merlitza akurat czytałem, ale dzięki :grin: .

dexter77 
Nowy

Jan55 napisał/a:
dexter77...Faktycznie, przeoczyłem ten post kol Santre. Niemniej jednak, to krótka i ogólnikowa opinia.
Dawno nie zaglądałem na "binomanię", inni zapewne też, więc nie wiedziałem, że już jest jakaś wiadomość, na temat dystrybucji w Europie. Ciekawe, czy to będzie długotrwała dystrybucja czy tylko chwilowa.
Merlitza akurat czytałem, ale dzięki :grin: .

Z tego co wiem to ma być tam też serwis, czyli pewnie wchodzą do Europy na stałe.

Na CN też jest już kilka opinii:
https://www.cloudynights....apo/?p=14285675

Chcę docelowo zamówić 8x42 albo 6x32, dlatego szukam jak najwięcej postów na ten temat :)

_Tomek_ 
Optyczny

W przyszłym tygodniu powinienem mieć 6x32 (jest w drodze), dam znać.

Andrzej_X 
Bywalec

Do mnie SRBC 6x32 doszedł dzisiaj, ale dosłownie 3 minuty może popatrzyłem na drzewa w oddali, bo mam niezbyt widokowa działkę. Pierwsze wrażenie bez efektu wow, choć nie było też nic szczególnego do czego mógłbym się od razu przyczepić.

Wieczorem spojrzę w niebo przez obie i spróbuję jakoś porównać obraz. Chociaż dla Twojej informacji dexter77, po pierwsze nocne niebo nie leży w punkcie moich zainteresowań i nie mam większego doświadczenia na co zwracać uwagę. A po drugie jak już patrzę w gwiazdy to od SRBC 8x42 zdecydowanie wolę NL Pure 8x42, który imho w tej jednej dziedzinie akurat jest zdecydowanie lepszy od chińczyka, bo nie daje spajków.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Spajkow (w rozumieniu kolca/promienia odchodzącego od punktu swietlnego), czy iskrzenia gwiazd (w rozumieniu braku poczucia obserwowania punktu, tylko nieregularnej plamki)?

dexter77 
Nowy

Andrzej_X napisał/a:
Do mnie SRBC 6x32 doszedł dzisiaj, ale dosłownie 3 minuty może popatrzyłem na drzewa w oddali, bo mam niezbyt widokowa działkę. Pierwsze wrażenie bez efektu wow, choć nie było też nic szczególnego do czego mógłbym się od razu przyczepić.

Wieczorem spojrzę w niebo przez obie i spróbuję jakoś porównać obraz. Chociaż dla Twojej informacji dexter77, po pierwsze nocne niebo nie leży w punkcie moich zainteresowań i nie mam większego doświadczenia na co zwracać uwagę. A po drugie jak już patrzę w gwiazdy to od SRBC 8x42 zdecydowanie wolę NL Pure 8x42, który imho w tej jednej dziedzinie akurat jest zdecydowanie lepszy od chińczyka, bo nie daje spajków.

Super, chętnie dowiem się czegoś nowego.

Obecnie mam Fujinona 10x50, niedawno sprzedałem Fujinona 16x70, który w mojej ocenie do astro jest totalną porażką przez dawany na gwiazdach astygmatyzm poza centrum (i tutaj APM 16x70 ED, którego miałem kilka lat po prostu go miażdzy).
O ile z Fuji 10x50 jestem bardzo zadowolony, tak pole AFOV ponad 70 stopni jest czymś, co w astronomii bardzo wciąga i uzależnia. A już dwóch znajomych zamieniło Fuji 10x50 na SRBN 12x50, niestety nie mam możliwości teraz osobiście tego sprawdzić.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2025   

dexter77 napisał/a:
Obecnie mam Fujinona 10x50

Oj, pamiętam widziane przez tą lornetke rewelacyjnie punktowe obrazy gwiazd... Niestety nie posiadam i nie mogę porównać do SRBC.

dexter77 
Nowy

_Tomek_ napisał/a:
dexter77 napisał/a:
Obecnie mam Fujinona 10x50

Oj, pamiętam widziane przez tą lornetke rewelacyjnie punktowe obrazy gwiazd... Niestety nie posiadam i nie mogę porównać do SRBC.

Sugerujesz, że w SRBC jednak nie są tak punktowe? ;)

_Tomek_ 
Optyczny

Idealnie punktowe nie są, ciut iskrzą, ale to równie dobrze może być wina mojego wzroku czy warunków. Musiałbym mieć obok lepszy sprzęt, by to stwierdzić.

Na gwiazdach w centrum wypada jak Genesis, na brzegu - wyraźniej lepiej. Właściwie całe pole jest użyteczne, mimo efektu Absam (w końcu to klon NL 8x42 :) ). Jestem niezmiernie ciekaw 6x32.

_Tomek_ 
Optyczny

Duplikat.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

_Tomek_ napisał/a:
Idealnie punktowe nie są, ciut iskrzą, ale to równie dobrze może być wina mojego wzroku czy warunków. Musiałbym mieć obok lepszy sprzęt, by to stwierdzić.

Na gwiazdach w centrum wypada jak Genesis, na brzegu - wyraźniej lepiej. Właściwie całe pole jest użyteczne, mimo efektu Absam (w końcu to klon NL 8x42 :) ). Jestem niezmiernie ciekaw 6x32.

Przy zrenicy ponad 5 mm wada astygmatyczna wzroku wplywa znacznie na odbior punktowosci gwiazd. Aktualnie analizuje to na przykladzie lornetek z 3/4/5 mm zrenica wyjsciowa, z okularami i bez. Wyniki sa jednoznaczne - im mniejsza zrenica lornetki, tym ostrzejsze gwiazdy i mniejszy wplyw na punktowosc gwiazd ma korekcja okularowa wzroku. W skrajnym przypadku, Nikona 10x70, nie jestem w stanie wyostrzyc gwiazdy bez okularow. Z okularami punktowosc gwiazd w tej lornetce jest na poziomie alfy.

Andrzej_X 
Bywalec

Małe porównanie rozmiarów. Jako ciekawostka w SRBC 6x32 pokrętło ostrości działa w drugą stronę niż u większych braci.

20250905_191426.jpg
Plik ściągnięto 227 raz(y) 69,99 KB

20250905_191101.jpg
SRBC 6x32
Plik ściągnięto 227 raz(y) 65,24 KB

20250905_190342.jpg
Plik ściągnięto 227 raz(y) 66,9 KB

20250905_190123.jpg
Plik ściągnięto 227 raz(y) 111,48 KB

20250905_185200.jpg
SRBC 6x32, Kowa 6,5x32, Vortex DB 8x32
Plik ściągnięto 227 raz(y) 118,8 KB

Jan55 
Optyczny
amator

W stosunku do Kowy, Vortexa i im podobnych, to niezły "klocek" :smile: .

Odpowiedz do tematu