Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 29 Paź, 2008
Jaki obiektyw na śluby - wersja kitowa
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Wto 21 Paź, 2008   

MC napisał/a:
fotodarek, kup sobie ksiazke o fotografii. Oszczedzisz dzieki temu sporo pieniedzy.

a także niepotrzebnych wizyt w sklepach, uszkodzenia gwintu filtrowego w obiektywie, 100 pudełek od filtrów w torbie i choroby "klawiszowej palców" od niepotrzebnych postów :smile:

Reklama

fotodarek 
Bywalec

MC napisał/a:
fotodarek, kup sobie ksiazke o fotografii. Oszczedzisz dzieki temu sporo pieniedzy.

spoko, dzięki za rade

ty nie używasz filtra ?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

UV - nie
CPL - tak
Polowkowego neutralnego - tak

RB 

krisv740 napisał/a:
fotodarek, a czy zastanawiałeś się dlaczego większośc poleca coś innego niż obiektyw podstawowy sprzedawany z aparatem?
co ty chcesz kolego udowodnić w tej chwili? że "kit" jest gorszy?
my to wiemy! a ty dopiero sie dowiadujesz , więc raz jeszcze, co chcesz udowodnić? :???: :shock:

Hmm, jak oba domknie na f11? Tak bardzo widoczne? Czy to widoczne sa testy oraz 1300 PLN... Tak jak kolega Darek widzi testy filtrów i już widzi, że to badziewie...
A tak BTW on miał 18-55 IS czy bez IS?

krisv740
[Usunięty]

RB, a czy tylko wykresy z testów są ważne? :mrgreen:

jakieś dwa miesiące temu podpiąłem "kita" do swojej 30 i byłem zaskoczony brakiem zmiany wagi aparatu. tak mi się głupio zrobiło, że aż zastanawiałem się "jak tym robić zdjęcia". chcąc nie chcąc musiałem, ale czym prędzej zmieniłem na 28-135 i jakoś normalniej trzymało mi się sprzęt w ręce :razz:

btw, a co za różnica? pewnie z is.
wiem,wiem. tym też mozna robić zdjęcia. i zawsze to piszę, jeśli jednak rozmawiamy o "jakości" obiektywów , to niestety to szkło w czołówce nigdy się nie znajdzie :???: :shock: :mrgreen:

fotodarek 
Bywalec

dwa zdjęcia

które lepsze
z kita , czy z tamrona
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=jEIbgOYY
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=IPOh9by4

hmmmmm

krisv740
[Usunięty]

tak z ciekawości :mrgreen: , a jak TY oceniasz? :shock:
bo ja to z tych plików wyciągam jeden wniosek - osoba która te zdjęcia robiła nie wiedziała jak naświetlić prawidłowo zdjęcie - tzn. ustawić parametry ekspozycji :mrgreen:
daj se siana kolego :cool:

fotodarek 
Bywalec

krisv740 napisał/a:

nic z tego , zapomnij
nie jadam siana kolego :lol:

nie podciągałem ekspozycji, bo zdjęcie było z ręki
migawka 1/25 sek , przesłona 3.5

krisv740
[Usunięty]

fotodarek napisał/a:
krisv740 napisał/a:

nic z tego , zapomnij
nie jadam siana kolego :lol:

up to you :cool:
z mojej strony eot
niektórzy sa po prostu nierefomowalni :mrgreen:
a ja za stary na to jestem i za nauke nikt mi nie płaci :lol:

RB 

fotodarek napisał/a:

Ooo, juz sam przesłone ustawiasz. Na 3.5 to całkiem inna gadka niż na 11 :-) A jak testy to rób ze statywu.

Krisv740...
Nie chodzi o wykresy. Pamiętam, jak w 'moim' systemie ktoś wrzucił w sieć zdjęcia z 'grzechotki' i z kita z pytaniem z czego które... wiekszość sie pomyliła...

krisv740
[Usunięty]

RB napisał/a:
Pamiętam, jak w 'moim' systemie ktoś wrzucił w sieć zdjęcia z 'grzechotki' i z kita z pytaniem z czego które... wiekszość sie pomyliła...

ale to i tak przeciez o niczym nie świadczy :razz:

kwestia zdjęcia w dobrych warunkach - no cóż - każdym obiektywem można zrobić - prawda? :smile:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 22 Paź, 2008   

fotodarek napisał/a:
dwa zdjęcia

które lepsze
z kita , czy z tamrona
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=jEIbgOYY
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=IPOh9by4

hmmmmm

obydwa są do d..y. Jak tak robisz zdjęcia to szkoda było tych 1300 zł.

RB 

krisv740 napisał/a:

ale to i tak przeciez o niczym nie świadczy :razz:

kwestia zdjęcia w dobrych warunkach - no cóż - każdym obiektywem można zrobić - prawda? :smile:

Oczywiście. Ale tutaj kwestia jest inna - zdjęcie z Tamrona (na 17mm!!!) jest ewidentnie poruszone... nie wiem jak fotodarek widzi jego 'lepsiejszość', gdy 'ostrzej' (niby) wyszedł Canon (na 18mm). Facet wyrzucił 1300 PLN, robienie zdjęć bez IS mu nie wychodzi i podnieca się, że ma 'lepsze' szkło, gdy nie potrafi nim zrobić foty nie tyle nawet poprawnie naświetlonej ile nieporuszonej...
Rozwijając - każdym szkłem można zrobic dowolnie złe zdjęcie...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

RB napisał/a:
Rozwijając - każdym szkłem można zrobic dowolnie złe zdjęcie...

hahaha! :twisted:

Trochę potrenuje to udowodnię wam jutro że Nokia N95 robi lepsze zdjęcia niż D300...
Żal.pl

kozidron
[Usunięty]

fotodarek, kurde mola....przychylam się do tego co napisali koledzy, że jakaś książka Ci się przyda....
Myślę, że zaoszczędzi Ci ona wiele kłopotów i mimo wszystko wyjdziesz na tym dobrze finansowo, jeżeli boisz się papieru to może jakiś multimedialny samouczek ...albo pojedyncze artykuły o GO, naświetleniu etc.
Całkiem sporo tego jest na fotopolis i nawet sensownie i jasno opisane......

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi