Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: MM
Nie 23 Lis, 2008
Ranking aparatów według DxOMark Sensor
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   

Marian napisał/a:
Hm. Myślałem że inny jest cel twoich obszernych wypowiedzi. Pomyliłem się. Dlatego niezależnie od tego jak sobie to wytłumaczysz, ja przerywam polemizowanie z tobą w sprawie szczegółowości obrazu.

Kocham Was. Jak się tłumaczy to każecie czytać ze zrozumieniem. jak się w końcu nie wytrzymuje tych zarzutów to bierzecie zabawki i wracacie do swojej piaskownicy.

Reklama

CatStevens111
Rozmowny

Marian,

Przeczytaj jak optyczni wyliczyli lpm, aby były one porównywalne do A100, to nie jest wyliczenie w stylu rozdzielczość całego obrazka z jego 24 MP jak w ISO, to jest tak jakbys wyciął 10,7 - 11 MP ze środka sensora i porównał z całym sensorem A100, faktycznie jeżeli konstrukcja sensora, zastosowany filtr a także obróbka rawa itp itd byłyby identyczne to wtedy wartości LPM powinny byc zblizone. Nawet jeżeli w takim teście A900 bedzie trochę gorsze to porównanie A100 do A900 jest troche jak w analogowych czasach porównanie aparatu małoobrazkowego do średniego formatu.

cytuję
"Dołączyliśmy również pomiary dla aparatu Sony A100, którego matryca ma także mniejszą gęstość upakowania pikseli, niż A900. Wycinając bowiem kadr APS-C z pełnej klatki Sony A900, otrzymamy zdjęcie około 11-megapikselowe. Skoro tak, to wartości MTF50 dla A900 powinny być znów większe, albo przynajmniej podobne do A100"

Marian napisał/a:
Hm. Myślałem że inny jest cel twoich obszernych wypowiedzi. Pomyliłem się. Dlatego niezależnie od tego jak sobie to wytłumaczysz

Wytłumaczyłem to sobie jednoznacznie... i to Twoja spektakularna porażka

a tutaj masz następny dowód (wybierz A900 i np A200 bo A100 nie ma)

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

zrobiłem troche roboty dla Ciebie i ściągnąłem dwa obrazki

poczytaj ten drobny tekst na tarczy, cropy 100%, ale najlepiej sobie sam otwórz na tej stronie wyżej całe fotki i porównaj, exify załączone

A100

A900

krisv740
[Usunięty]

przepraszam, ale mam pytanie do CatStevens111,
jakie są parametry prezentowanych zdjęć , zamieszczonych przez ciebie?
chodzi oczywiście o obiektyw - przesłona,ogniskowa,odległość wykonania zdjęcia

przepraszam, że zadaję to pytanie, ale chciałem odnaleść tą informację w podanym linku, ale szkoda mi czasu na powolne przekopywanie się przez teksty , a skoro ty juz tam byłeś , to znasz odpowiedź na to pytanie

CatStevens111
Rozmowny

Luke-S

Ja zadałem tylko pomysł, bazujący na fakcie, że na sigmie masz 15 mm a na zuiko 18mm. Czyli masz pewną rezerwę, której likwidacja musi służyć poprawie parametrów sigmy. Ani mi przez myśl nie przyszło, żeby to dokładnie liczyć... czy to ma być 17,5 mm czy 18,5 mm :mrgreen: Chciałem zwrócić optycznym uwagę na ten drobny szczegół w róznicy katów, mam nadzieję że im nie namieszałem ? :)

Ja też sie zastanawiałem czy Apsc ma być 10 czy 12 MP :) . I powiem ci, że sprawiedliwego rozwiązania nie ma! :)

Jeżeli by si jednak chciało nad tym pomedytować bo przyznaje ja troszeczkę czasu straciłem na tym forum już dzisiaj, to chciałem Ci zwrócić jedną uwagę, popatrz na wyniki, sensorów 10 czy 12 MP oraz formatu 4/3 i wyniki te zazwyczaj są korzystne plus 5 -10% dla APSC. teraz najważniejsze popatrz jak test iso potraktował pomiar rozdzielczości , i gdzie są znaczniki na tym resolution chart dla 2/3 a gdzie dla 4/3 to zobaczysz że test faworyzuje format 4,3. Tak jakby te boki wystające z prawaej i lewej sie w formacie 2/3 nie liczyły. Tak jakby ustawiając aparat na ten arkusz testowy fotki były dopasowane idealnie tym krótszym bokiem do siebie co powoduje, że te 11% (ja rzuciłem na oko 1MP) nie są brane pod uwagę. Czyli test ISo) porównuje tak naprawdę 10 MP przeciwko albo ok ( MO przy A200 albo 11 MPprzy A700. I pomimo tego APSC ma malutką przewagę, którą też mógłbyś przez dodatkowe cropowanie.

I teraz jeszcze jedna ale ważna uwaga, mam pewien problem z formatem 4/3 bo w celu wydruku wycinałem z niego i tak później format 2/3, bo ten 2/3 bardziej mi pasował, głównie do wydruku w labach ale nie tylko, do zdjęć krajobrazowych bardziej mi pasuje taki dłuższy format z racji samej estetyki (ze slubnymi fotkam może być jednak inaczej! ale to nie moja działka). Czyli ja osobiście obcinałbym góre i dół Osympusa, żeby z niego zrobić wformat 2/3 a nie odwrotnie

Tak więc stwierdziałem, że dla moich personalnych potrzeb format 2/3 jest lepszy. Czyli tak naprawdę w testach rozdzielczośći ISO tych dwóch formatów widzimy, że uwzględniają one pomiar:

ok 11 MP (A700) lub 8,9 MP (A300) przeciwko 10 MP Olympusa ( i APSC pomimo że straciło te 11% pikseli i tak wygrywa)

tymczasem moja personalna opinia jest taka

że dla moich potrzeb to 2/3 jest docelowy więc to z Olympusa trzeba wyciąć co mu wystaje z góry i dołu, a fotki dopasować bokami dłuższymi w tym teście bo tak ja bym to robił w krajobrazie

Czyli jeżeli chodzi o rozdzielczość, to format 4/3 powinien na teście Iso dochodzić prawym i lewym bokiem do znaczników gdzie pisze 2/3, a góra i dół odpada

Wtedy mamy porównanie
ok 12 MP (A700) lub 10 MP (A300) przeciwko 8,9 MP Olympusa ( I w tym porównaniu APSC nic nie traci a to Olympus traci 11%)

Różnica pomiedzy tymi filozofiami wynosi 22 %, przy czym, w żadnym przypadku Olek nie wygrał, a moje preferencje są na tą niekorzystną filozofię (na szerokim kące) filozofię w której ja obcinam Olka. Tylko i wyłącznie do swoich własnych potrzeb.

Dołóż do tego, żę tutaj mam 15 mm a tam 18 m....

I żal du...ściska że to fenomenalne 7 - 14 jest takie drogie, niemniej jednak w czasach kiedy się zastanawiałem nad systemem olka dla siebie który bardzo lubię, nawet tego 9-18 nie było...

[ Dodano: Sob 22 Lis, 2008 16:19 ]
krisv740 napisał/a:
jakie są parametry prezentowanych zdjęć , zamieszczonych przez ciebie?

Sorry musisz sam pokopać, i przede wszystkim ściągnąć całe!!!!!! obydwa zdjecia, exify masz poniżej, ja już mam dosyć dyskusji o aparatach, chciałem początkowo sprostować tylko jedną rzecz, mianowicie bzdury popisane w internecie a jak widzisz utknąłem... wracam do swoich normalnych zajęć

ImageDescription - SONY DSC
Make - SONY
Model - DSLR-A200
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
Software - DSLR-A200 v1.00
DateTime - 2008:01:07 11:29:50
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 390
ExposureTime - 1/15 seconds
FNumber - 8.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2008:01:07 11:29:50
DateTimeDigitized - 2008:01:07 11:29:50
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 8 (bits/pixel)
BrightnessValue - 5.00
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 2.83
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 70.00 mm
UserComment -
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 785
ExifImageHeight - 588
InteroperabilityOffset - 30564
FileSource - DSC - Digital still camera
SceneType - A directly photographed image
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Manual
FocalLengthIn35mmFilm - 105 mm
SceneCaptureType - Standard
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 40294
JpegIFByteCount - 4307

ImageDescription - SONY DSC
Make - SONY
Model - DSLR-A900
Orientation - Top left
XResolution - 350
YResolution - 350
ResolutionUnit - Inch
Software - DSLR-A900 v1.00
DateTime - 2008:09:02 10:22:42
ExifOffset - 396
ExposureTime - 1/13 seconds
FNumber - 8.00
ExposureProgram - Manual control
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2008:09:02 10:22:42
DateTimeDigitized - 2008:09:02 10:22:42
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 8 (bits/pixel)
BrightnessValue - 4.75
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 2.83
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 70.00 mm
UserComment -
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 930
ExifImageHeight - 854
InteroperabilityOffset - 30724
FileSource - DSC - Digital still camera
SceneType - A directly photographed image
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Manual
White Balance - Manual
FocalLengthIn35mmFilm - 70 mm
SceneCaptureType - Standard
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 40294
JpegIFByteCount - 8846

Luke_S 
Maniak

CatStevens111 napisał/a:
...chciałem Ci zwrócić jedną uwagę, popatrz na wyniki, sensorów 10 czy 12 MP oraz formatu 4/3 i wyniki te zazwyczaj są korzystne plus 5 -10% dla APSC.

Ale wyniki czego?

Poza tym ja tylko pisałem o tym, jak porównać ze sobą APS-C i 4/3 przy tej samej ogniskowej. To, czy komuś bardziej pasują proporcje 3:2, czy 4:3, to już inna bajka. Ja osobiście uważam, że proporcje nie mają żadnego znaczenia - zawsze da się odpowiednio dopasować kadr. A co do krajobrazów, to ostatnio coraz częściej kadruję zdjęcia do 1:1 i jestem zachwycony tym formatem. I nikt mi nie powie, że do landszaftów nadaje się on mniej, niż 3:2 (a już tym bardziej nikt mnie nie przekona, że 4:3 jest pod jakimś względem gorsze), tak samo, jak nie przyjmuję do wiadomości, że 4:3 może być lepsze np. w portretach. Jak ktoś kadruje z głową, to osiągnie rewelacyjny efekt niezależnie od proporcji kadru.

krisv740
[Usunięty]

CatStevens111, nie chciałem i ściągnąłem, ale w związku z tym pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji.
po pierwsze , nie umieszczaj przykładów zdjęć o których nic w zasadzie nie wiesz i nie udowadniaj za ich pomocą swoich racji- to nie fair!
po drugie - jeśli podchodzisz do sprawy serio /a taka mam nadzieję/ i uczciwie /podobnie/ to podanego linka wykorzystaj i popatrz na zdjęcia z obydwu aparatów - tablice - a zobaczysz / a raczej nie/ brak wyraźnych różnic w obrazowaniu a100/a900.

zamieszczone przez ciebie zdjęcia tego nie reprezentują

więc ................................. :!: :?:

[ Dodano: Sob 22 Lis, 2008 17:07 ]
a i zapomniałem dopisać;
dla mnie temat załozony i ciągnięty bez większego sensu. wałkowanie to było tyle razy :roll:

każdy test można podważyć, uzywając "różnych" argumentów

każdy test jest obciążony błędem

każdy test jest w jakiś sposób subiektywny i trzeba sobie z tego zdawać sprawę

każdy test , to tylko jakaś ocena którą warto wziąć pod uwagę, ale nie koniecznie musi być naszą "gwiazdą przewodnią"

jeśli tego nie rozumiemy , to jesteśmy dziećmi reklamy i wieku komputerowego

a i zapomniałbym o najważniejszym :smile:

w związku z powyższym, nie będę zakładać się o xx xxx pln, nie będę sugerował czytania ze zrozumieniem, ani porównywał świadectwa ze szkoły podstawowej /możliwe, że przez ostatnie 30 lat zaginęło/

po prostu robię EOT
i radzę wszystkim podobnie , bo biorąc pod uwagę zacietrzewienie i padające argumenty ta dyskusja przypomina poprzednią, która też zakończyła się niczym.

pozdrawiam wszystkie strony serdecznie
kris

CatStevens111
Rozmowny

Luke_S napisał/a:
Ale wyniki czego?

Poza tym ja tylko pisałem o tym, jak porównać ze sobą APS-C i 4/3 przy tej samej ogniskowe

Sorry Luke

Byłem w pośpiechu, mogłem wrzucić linka do testów dpreview w którym APSC 12 MP bedzie miał wspomnianą wiekszą rozdzielczość ale zapomniałem, ale różnica bedzie tak jak wspomniałem niewielka do tego stopnia niewielka, że mi sie nie chce o tym gadać
W związku z róznym formatem, (sensory 2/3 łatwiej porównac pomiedzy sobą) powstaje problem którym bokiem ma sie je porównywać z formatem 4/3 itd

http://www.dpreview.com/r...e420/page29.asp

Natomias istotna jest ta uwaga że, test ISO ignoruje 11 % pikseli z formatu APSC a więc wynik lekko faworyzuje Olympusa., biorąc pod uwagę, żę ja potrzebuję do wydruku 30x20 to tak naprawdę muszę jeszcze tego olympusa obciąć i zostanie mi 9 MP, przeciwko całemu sensorowi APSC.

Co do formau to osobista sprawa, szkoda czasu na gadanie o gustach... i naprawde mało istotnych różnicach

[ Dodano: Sob 22 Lis, 2008 20:10 ]
krisv740 napisał/a:
CatStevens111, nie chciałem i ściągnąłem, ale w związku z tym pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji.
po pierwsze , nie umieszczaj przykładów zdjęć o których nic w zasadzie nie wiesz i nie udowadniaj za ich pomocą swoich racji- to nie fair!
po drugie - jeśli podchodzisz do sprawy serio /a taka mam nadzieję/ i uczciwie /podobnie/ to podanego linka wykorzystaj i popatrz na zdjęcia z obydwu aparatów - tablice - a zobaczysz / a raczej nie/ brak wyraźnych różnic w obrazowaniu a100/a900.

:shock:

Po pierwsze widziałeś exify?, exify są w obydwu fotkach nie zostały usuniete, wgraj sobie plugina to po kliknieciu prawym klawiszem myszy od razu je zobaczysz albo ściągni na kompa, zresztą w przeciwieństwie to mojego adversarza daję pełno linków do bibliografii, ale jak Ci sie nie chce stronki otworzyć i testu poczytać to trudno, nawet fotki Ci sie nie chciało ściągnąć, a zauważyłeś gdzie ta fotka była?,

Czy nie słyszaleś nazwiska Dave Etchells czy nazw portali imaging-resource, slrgear.com.

W społeczności miedzynarodowej jest to numer 2 w testach aparatów na świecie po Philu Askeyu.

Każdą fotkę możesz sobie ściągnąć w oryginalnej wielkości a exify przjrzeć bez ściągania

http://www.imaging-resour...900/AA900A7.HTM
http://www.imaging-resour...0/AA900THMB.HTM

Co do różnic, poczytaj tekst po Resolution chart i porównaj, dla Mariana jest oczywiste, że w A100/A200 będzie więcej szczegółow bo ma lepsze lpmm.

A co do testu rozdzielczości to co do zasady to akurat optyczni się ze mną zgadzają (poza kwestią konwersji z RAWa!) reszta moich wątpliwości dotyczy zasadniczo sposobu prezentacji wyników rozdzielczości

a to potwierdzenie że się ze mną zgadzają,
"Gdy w swojej pracy będziemy prawie zawsze wykorzystywać pełne kadry, możliwości sprzętu lepiej oddają wyniki MTF50 wyrażane w LWPH. Poziom 40 lpmm na A900 odpowiada mniej więcej 1900-2000 LWPH. Tymczasem 46-48 lpmm osiągane na A100 czy A700 daje nam co najwyżej 1500 LWPH."
Przeczytałeś LWPH !!!

zasadnicza różnica zdań jest pomiedzy Marianem a Philem Askeyem, Davem Etchellsem, wszystkimi testami na internecie jakie znam i wszystkimi osobami na świecie którzy twierdzą że A900 ma większą rozdzielczość niż aparaty 10MP APSC i to jest sedno różnicy zdań.

Oczywiście jeżeli i ty tak uważasz jak Marian , to jest was już dwóch, widze że wolałeś świadectwo zgubić... :mrgreen:

A tak na serio, naprawdę nie widzisz róznicy, w tekście

dla porównania Nikon D3

żebyś miał porównanie ile zyskujesz na rozdzielczości nad A200 jak kupisz flagowego Nikona

[ Dodano: Sob 22 Lis, 2008 20:53 ]
Sorry , oczywiście należy na tych cropach porównywać ten drobny tekst pod "PROPORTIONAL SCALE" bo, żadnego tekstu "Resolution chart" tam nie ma (za szybko ctrC CtrV :mrgreen: ) albo po prostu samemu sobie sciagnąć pliki testowe ISO,
http://www.dpreview.com/r...a900/page35.asp
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

dawid_
[Usunięty]

Straszne mydło na tym D3 :D

Na szczęście ten D3 jest lepszy od każdego APS-C pod względem pozostałych parametrów obrazu. Przecież lustrzanka nie kończy się na rozdzielczości.. Takie aptekarskie ważenie tak nieistotnych detali jak powyżej jest kompletnie bezcelowe. Nie mogę uwierzyć że może mieć to dla kogoś na tyle duże znaczenie, aby dyskutować o tym od kilku stron.

Problem polega na tym, że każdy z nas ma w domu mnie lub bardziej nowoczesny sprzęt, który pozwala na o wiele, wiele więcej niż aparaty produkowane kilka-kilkanaście lat temu.
Kłócenie się o to który jest odrobinę lepszy od drugiego nie ma sensu. To tylko narzędzia. Bardziej liczy się efekt naszej pracy.

CatStevens111
Rozmowny

dawid_ napisał/a:
Na szczęście ten D3 jest lepszy od każdego APS-C pod względem pozostałych parametrów obrazu

Ten D3, to bajka. Absolutny majstersztyk Nikona. To oczywiste, ale chciałem pokazać jak wygląda 12 MP na pełnej klatce, żeby było jakieś odniesienie.

Wobec faktu, że krisv740, nie mógł jakoś zobaczyć różnicy pomiędzy A900 a A200, przypuszczam, że jego oczekiwania były po prostu przesadzone, potrzeba była pokazania, jak subtelne są różnice w rozdzielczości przy wzroście o 2 MP. Mam nadzieję, że teraz widać czym sie różni wzrost nie o 2 a o 15 MP.

Co do kwestii kłócenia sie o nieistotne rzeczy, to to jest wiesz tak, że Cię coś nie rusza dopóki nie przekroczy to pewnego stopnia absurdu. Gdyby nie heniek czy jak mu tam nie rozsiewał bzdur to by nie było dyskusji.

I jeszcze jedno, zwykle takie zacietrzewione dyskusje to efekt miłości do własnego sprzętu i mogłoby wyglądać, że ponieważ np mam A900 to go bronię i chcę za wszelką cenę zdyskredytować ten słabiutki sensor wystepujący w A100, A200, A300 i kilku aparatach Nikona, aby pokazać jaki ten mój aparat jest dobry w porównaniu do tego gówna jakim są te powyższe 10 megapikselowe. Wiecie, tzw. śruba na tle własnego sprzetu i negacja wszystkiego innego.

No więc powiem wam, że nie mam A900 i nie zamierzam go kupić!!! i to własnie ja mam i uzywam i jestem zadowolony z tego "gówna" dokładnie w moim A300.

Natomiast jak ktoś pisze po internecie , że ten mój A300 jest lepszy od A900 pod względem rozdzielczości, to ja nie będę się uśmiechał pod nosem ukontentowany, że mój aparat taki dobry jest że bije A900, bo to po prostu kosmiczna bzdura! A że fakty przemawiają na niekorzyść mojego sprzętu. I co z tego fakty to fakty.

Warto aby je uświadomić, szerszej grupie ludzi, stąd napisałem te kilka postów, głównie dla tych mniej zorientowanych ( i napisałem z wieloma linkami , aby sami mogli temat drążyć jak ich to interesuje). Mam nadzieję, że ktoś z tego skorzysta. Za słowa otuchy serdecznie dziękuję :)
A to czy chłopaki z optycznych zechcą na moje uwagi, spojrzeć przychylnym okiem, to zależy już tylko od nich.

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

CatStevens111, bardzo proszę o nie przekręcanie sensu mojej wypowiedzi!

ja wiem jakie są róznice pomiędzi a200 a a900

a czy ty widzisz różnicę na zdjęciu tablicy zrobioną tymi lustrzankami?
jeśli tak to podziwiam! bo ja po pobieżnym spojrzeniu na moim ekranie lapka tej różnicy za bardzo nie widzę !
I to właśnie napisałem!

poza tym rozprawiasz o testach o których tak naprawdę nic nie wiesz , bo nie znasz warunkow w jakich były przeprowadzane, obiektywów, programów w jakich były opracowywane.
jeśli już coś chcesz udowodnić to proszę bądź konsekwentny, nie "szarp" "dowodami", tylko rzetelnie podejdź do sprawy i przedstaw to usystematyzowane, konkretnie udowodnione.
nie odmawiam ci racji, pokazuje tylko brak spójnej polityki w twoim "dążeniu do prawdy"

testy optycznych cenię za to ,że :
a.są dokonywane wg.okreslonej procedury
b.parę razy zostały zmienione co wskazuje na rozwój/doświadczenie i dążenie do polepszenia swojej pracy

a ogólnie to g..... mnie interesuje czy:

dana lustrzanka ma rozdzielczość większą, czy mniejszą o 10-15%

czy jest to sony,pentax,nikon,canon,... dopisz swoją markę

sam wybieram sobie system, bo potrafię odróżnić to co jest mi potrzebne , od tego co jest fajne, ale raczej nieprzydatne w tym co mnie interesuje.
wiem co jest mi potrzebne i nie podnieca mnie lustrzanka wymieniana co dwa lata.
wiem, że za kolejne dwa lata będzie nowa,"lepsza", aleczy będzie dobra dla mnie to zaobaczę dopiero w momencie dotknięcia,zrobienia zdjęcia.
nie podniecam się 24m-coś tam matrycą FF, bo robiłem zdjęcia takim aparatem i nie widzę realnej korzyści w chwili obecnej dla siebie

bardzo przyjaznym okiem patrzę na wszystkie oceny, ale denerwuje mnie "nawiedzenie" niektórych w dążeniu do "jednej,jedynej prawdy" bo takowa nie istnieje!
chcesz udowadniać-proszę bardzo. ale rób to w kulturalny sposób, bez dziwnych porównań i merytorycznie.

chyba jest za późno i jestem zmęczony, bo dałem się wciągnąć w dyskusje, którą powinienem omijać szerokim łukiem! :mrgreen:
nic nie wnosi do sprawy, a buduje emocje :cool:

AQQ 
Maniak

Wątek przemielony na wszystkie sposoby. Chyba można zamknąć.
I tak wrócę do tematu DxO jak pojawi się tam 5DmkII a później może coś następnego po D3 i D700.

CatStevens111
Rozmowny

krisv740 napisał/a:
jeśli tak to podziwiam! bo ja po pobieżnym spojrzeniu na moim ekranie lapka tej różnicy za bardzo nie widzę !
I to właśnie napisałem!

Akurtat, wyjaśnieniu procedur testowych poświecają oni wiele uwagi , tylko Ci sie nie chciało kliknąć, gdybyś kliknął w drugiego linka to możesz zobaczyc pełne exify razem z podanymi nazwami obiektywu którym zostało wykonane każde zdjecie testowe i jak zauważysz są oni wyjątkowi także pod tym wzgledem, że trzymają sie tych samych wzorców aby móc porównywać zdjecia pomiedzy sobą i udostepniają wszystkie zdjecia testowe w oryginalnej wielkości

exif przykładowy
http://www.imaging-resour...0hMULTI3024.HTM

jeżeli nie widzisz róznicy w rozdzielczości w tekście pod "Proportional scale" to wytłumaczenia są dwa albo ci sie wyświetliły tylko ikonki tych zdjęć a nie całe zdjęcia :) , albo po prostu wywal natychmiast tego lapka, znam takich, którzy nigdy nie wyświetlaja zdjęć na swoich lapkach bo sie denerwują ... może Ci sie udało np zmienić natywną rozdzielczość na lapku na jakąś inną? i to jest powód?

krisv740 napisał/a:

O jakiej tablicy ty mówisz? generalnie tablica jest ta sama to i widok podobny. :) Może sie walnąłeś w wyborze lustrzanek, mozna np wybrać z jednej strony A200 a z drugiej też A200 i szukać 6 róznic :) do końca świata

Cropy o których ja mówię sa poniżej
porównaj tekst pod "Proportional scale" i sprawdz sobie to na jakimś normalnym monitorze

A200

A900

[ Dodano: Nie 23 Lis, 2008 00:50 ]
AQQ napisał/a:
Wątek przemielony na wszystkie sposoby. Chyba można zamknąć.

Zgadzam się!

krisv740
[Usunięty]

nie chce mi sie klikać aby zaznaczać cytat i odpowiadać - po co skoro sie nie rozumiemy
to po prostu bez sensu :mrgreen:

do zamknięcia, bo szkoda transferu na takie przekomarzanie się :cool:

CatStevens111
Rozmowny

krisv740 napisał/a:
nie chce mi sie klikać aby zaznaczać cytat i odpowiadać

To jest kwintesencja twojego wkładu w ten wątek i puenta całej twojej dotychczasowej argumentacji...

krisv740 napisał/a:
to po prostu bez sensu :mrgreen:

w dodatku jesteś niekonsekwentny , bo jednak kliknałeś chociaż sensu w tym nijakiego nie widziałeś, aczkolwiek w tym ostatnim "bez sensu" masz moje gorące poparcie i to zarówno co do oceny sensu samego klikniecia jaki i sensu treści Twojego ostatniego posta

Wygląda na to że "heńka" znalazłem...

krisv740
[Usunięty]

CatStevens111, jestem konsekwentny ,bo staram się do pewnego momentu prowadzić rzeczową dyskusję.po przekroczeniu progu niemerytorycznej dyskusji , daję sobie spokój.
ty starasz się epatować długimi tekstami i podawaniem przykładów,sampli, ale niestety bez dokładnego sprawdzenia co właściwie pokazujesz.
twoje sample "skali porównawczej" są fajne, ale nic nie wnoszą do sprawy. w dalszym ciągu nie wiem dlaczego róznią sie wielkością, z jakiej odległosi były robione,jakim programem (i jak) obrabiane-na to nie odpowiedziałeś

"heńka" szukaj gdzie ndziej - prosiłem o brak osobistych wycieczek, ale mimo posiadania swiadectwa szkoły podstawowej /tak wiem teraz to osobiste :mrgreen: - ale to nie ja zacząłem/ nie potrafisz skoncentrowac sie na sprawie, a chcesz grać na emocjach - co to ma wspólnego z działaniem aparatu, jego jakością? :cool:

a co do mojego wkładu w wątek :smile:

ja tylko zadawałem pytania, bo twoje przykłady i odpowiedzi nie przekonywały mnie. czy mam prawo?
ty postępujesz podobnie z "optycznymi", czy inni mają zakaz stosowania podobnych metod w stosunku do ciebie?

a i jeszcze podany link przed przykładami "skali porównawczej" :mrgreen:
z komputerem mam styczność od paru już lat, zdjęcia umiem otwierać, porównywać także.
ty jednak chyba nie umiesz opaować własnych emocji , i zająć sie konstruktywnie czyjąś uwagą, bo nie zamieściłeś wspomnianej przeze mnie tablicy , w crop na przykład, aby udowodnić , że jednak się mylę.
mogłeś tylko "wetknąć szpilę" - sorry kolego, ale w tym momencie twoje dowody stały sie dla mnie bardzo wątpliwe, choć do testów optycznych też mam duże zastrzeżenia!

jedno co mogę, a nawet powinienem zrobic to "ignore" ten wątek i ciebie, bo raczej większość osób na tym forum może zaświadczyć, że nie jestem osobą stronniczą, czepialską i robiąca wycieczki osobiste w takiej formie jak ty.

życzę zadowolenia z udowadniania swoich racji i poklasku podobnie "obeiktywnych" jak ty ludzi.

pozdrawiam mimo wszystko serdecznie i bez ironii.
zawsze trzeba dawać nadzieję ludziom :smile:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi