Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw po Tamronie 17-50 f2.8
Autor Wiadomość
Arius74 
Początkujący

Wysłany: Pią 22 Sty, 2010   

A wlasnie jesli chodzi o tego tamrona nowego 17-50 - pokusilby sie ktos o ocene czy warto np stary sprzedac a kupic nowy ze stabilizacja?[/quote]

Nie nie warto . Szkoda kasy.

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mdd napisał/a:
uzywam Tamrona 17-50 f2.8 i niestety przestal mi wystarczac. Chcialabym cos z lepsza optyka, ostrzejszy, szybszy i cichszy.

To ja trochę pogdybam.
Czy od poczatku używałaś go z 50D, czy wpierw na innym?
Może dopiero na 50D zauważyłaś, że Ci przestał odpowiadać ostrością?
Może wystarczy jakaś drobna regulacja BF/FF?

Jeżeli gdybanie nic nie wnosi, to przy Twoich wymaganiach, jak juz pisali koledzy, tylko EF-S 17-55 IS USM.
Jeżeli ostrość tego Canona nie będzie dla Ciebie wystarczająca, to znaczy, że trzeba skończyć z oglądaniem pikseli na zdjęciach, albo zmienić hobby. :wink:

witkot 
Optyczny

Wtrące do tematu swoje dwa grosze.
Z tym FF/BF to racja.Miałem ten sam problem z tym obiektywem(wydawał mi się mało "ostry".Wysłałem do FOTO-Tech. i jakość się wyraźnie poprawiła.Koszt ok 230 zł brutto,a z Canonem bym się wstrzymał.Ale decyzja należy do ciebie.

mdd 
Nowy

Hm no wiec tak, z tego co widze, nie ma FF/BF lapie ostrosc tam gdzie trzeba, ale majac porownanie z Lka 70-200 f4 jest straszna roznica.

Wczesniej mialam canona 400D ale mialam rowniez sigme 70-300 jako drugi obiektyw. :D

witkot 
Optyczny

[quote="mdd"]Hm no wiec tak, z tego co widze, nie ma FF/BF lapie ostrosc tam gdzie trzeba, ale majac porownanie z Lka 70-200 f4 jest straszna roznica.

Różnica niby w czym?.Jeżeli twierdzisz że 70-200F4 ma lepszą ostrość od Tamrona to jest to kwestia dyskusji.Mam ten sam zestaw i nie sądzę że "L-ka" jest "ostrzejsza.
Robiłeś test na tablicy FF/BF?.Trafiają się też Tamrony lekko"mydlane" więć przetestuj zanim podejmiesz decyzję.

mdd 
Nowy

Po prostu jak widze fotki z jednego i drugiego obiektywu to nie musze patrzec na ogniskowa zeby wiedziec z ktorego zrobione. Ostrosc, swiatlo, aberacje...

Takich naprawde super testow nie robilam, tyle co na rzedzie olowkow i patrze czy jest ostro tam gdzie mowi, ze zlapal. Mozesz rzucic linkiem do takiej tablicy?

komor 
Moderator

mdd, kup Canona 17-55/2,8 IS i będziesz miała problem z głowy. Albo masz jakiegoś wyjątkowo mydlanego tego Tamrona albo jednak nie trafia. Może przejdź się do jakiegoś przyzwoitego sklepu foto gdzie mają 17-55 IS na stanie, przypnij i zobacz czy jest różnica?

mir 
Entuzjasta
Mir

Już zostało powiedziane wszystko . Pozostają stałki , mam podobny problem kupiłem 85/1,8 i teraz czekam na nowa 14 samyanga

lancer 
Rozmowny

Wysłany: Sob 23 Sty, 2010   

Cytat:

A skąd to wiesz? Ja przeglądałem testy i z pewnością warto. Nie dość, że dodano stabilizację to jeszcze poprawiono właściwości optyczne. Sam przymierzam się do takiego zakupu.

Arius74 
Początkujący

lancer napisał/a:
Cytat:

A skąd to wiesz? Ja przeglądałem testy i z pewnością warto. Nie dość, że dodano stabilizację to jeszcze poprawiono właściwości optyczne. Sam przymierzam się do takiego zakupu.

Na dzień dzisiejszy posiadam wersję bez stabilizacji i jak porównywałem go do modelu ze stabilizacja to szału nie zrobił a kosztuje kilka stówek więcej. Jak dla mnie dużych różnic optycznych nie ma, i stabilizacja działa w umiarkowanym stopniu. Jak bym miał wydać 2000 na T to wolał bym się pomęczyć i dozbierać do C.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Arius74 napisał/a:
Na dzień dzisiejszy posiadam wersję bez stabilizacji i jak porównywałem go do modelu ze stabilizacja to szału nie zrobił

A czy to prawda, że w wersji ze stabilizacją AF jest mniej chałaśliwy i szybszy?

lech pepliński
Rozmowny

Nie 2000 , a 1850 , to znaczy , że trzeba dozbierać jeszcze raz tyle . :evil:

Matt 
Uczestnik

Sunders napisał/a:
Arius74 napisał/a:
Na dzień dzisiejszy posiadam wersję bez stabilizacji i jak porównywałem go do modelu ze stabilizacja to szału nie zrobił

A czy to prawda, że w wersji ze stabilizacją AF jest mniej chałaśliwy i szybszy?

Na CB w watku testowym Cichy zamiescil filmik z porownaniem starego 17-50, nowego 17-50 VC oraz 70-300 IS z pseudo USM. Jak na moj sluch, to VC dziala sporo ciszej od starszej wersji, ale troche glosniej od 70-300. Cos jak kit 18-55 jesli o glosnosc chodzi.

witkot 
Optyczny

Tutaj masz linka na TEST:
http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

Pamiętaj o wydruku tablicy w dobrej jakości i odpowiednim kącie ustawienia aparatu.Zresztą wszystko jest pokazane na rysunkach.

mdd 
Nowy

Jasne, dzieki! :)

Odpowiedz do tematu