Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
arietiss,
Jeżeli chodzi o stałkę używał bym jej w mieście,koncerty średniej wielkości publiczne imprezy.
Próbowałem robić zdjęcia na moim zoomie na 35mm i 50mm bardziej odpowiada mi 50mm
Czyli masz odpowiedź! A czego będziesz potrzebować w drugiej,trzeciej,może czwartej kolejności to wyjdzie "w praniu".
Eee tam... Zależy, co będzie fotografował... Bo jak go portrety wciągną, to okaże się, że będzie chciał coś dłuższego, a jak np. street, to coś znacznie szerszego...
Jeżeli chodzi o stałkę używał bym jej w mieście,koncerty średniej wielkości publiczne imprezy.
Według mnie do takiego zastosowania to dobry, jasny zoom byłby wygodniejszy. Nożny zoom na imprezach plenerowych może być trudny lub wręcz niemożliwy w wielu wypadkach. W końcu jest to reportarz.
Stałka 35mm może być nadal za wąska, jak u przysłowiowej cioci będzie duży stół.
B o g d a n, posiadam zoom tak zwany uniwersalny 18-200.
To mówicie ,że stałka 50mm lub 35mm do biegania po mieście i fotografowania wszystkiego od samochodów po zapełnione od ludzi ulice nie nadaję się????????????????????????
Yossarian, to przy tych ogniskowych co posiadam to większość mi się pokryje, pozostaje mi szerokokątny albo tele obiektyw.
[ Dodano: Nie 24 Sty, 2010 18:37 ]
nie mogę tak na to spojrzeć
kris_papiez, biegać po mieście można, ja tam chętnie zakładam 30 mm w teren. Bogdan wspominał o dużym stole u cioci i tutaj się zgodzę, że przydałaby się jeszcze Sigma 20/1,8 albo chociaż Tokina 11-16/2,8.
Wszystko zależy od tematu, 30/35 mm pozwoli Ci na nieco szerszy plan lub bliższe podejście do fotografowanej sceny (co może mieć konsekwencje…), z kolei 50 mm pozwoli na zachowanie dystansu, pod warunkiem że nikt nie wlezie między Ciebie a scenę. Itd.
Przeczytałem ten wątek jeszcze raz. Dodam tylko tyle: dla mnie pytanie "Stałka 50 czy 30/35 mm? Co lepsze?" jest z definicji bez sensu. I mówię to jako posiadacz i użytkownik obu tych szkiełek.
kris_papiez, chcesz przyoszczędzić? Kup 50/1.8 Może chcesz mieć standardowy kąt? Wybierz 35/1.8DX. Chcesz się niedługo przenieść na FX? Weź 50/1.8
Albo - kup oba - też nie drogo Cię to będzie kosztować...
Pamiętaj że 35mm da Ci na DX mniej więcej podobny kąt jak 50mm na FX. Jest tylko mała różnica - te 15mm... To zmienia perspektywę czy tego chcesz czy nie. Od tego się nie ucieknie.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 24 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam podobnie, 30mm zapiete mam bardzo czesto, bo dosc dobrze sie czuje pracujac przy ogniskowej zblizonej do standardowej patrzac kategoriami FF. Oczywiscie, w pomieszczeniach niekiedy jest to za wasko, w terenie zas - za szeroko. Trzeba tez pamietac, o czym Komor wspomnial - o konsekwencjach. I zapewne nie mial na mysli wylacznie tych "spolecznych" [ podchodzisz za blisko, osoba sie krepuje tudziez reaguje agresja ] ale tych bardziej fotograficznych, typu przerysowania. Moje zdanie o stalkach jest takie, ze kazdy musi poczuc samemu co moze mu byc przydatne, i taki 18-200 pozwala na taka retrospekcje. Patrzac na zrobione nim zdjecia mozna dojsc stopniowo do tego jaka ogniskowa sprawdza sie w jakich sytuacjach najlepiej. Ponadto, na jasna stalke nie patrzylbym w kategoriach dublowania jakiejs ogniskowej z zoomem uniwersalnym - dla mnie to nieco inna klasa. Zwykle lepsze obrazowanie, zwykle jasnosc i zwykle wieksza GO w okreslonych zastosowaniach. No i wymuszona nauka kadrowania
Jest tylko mała różnica - te 15mm... To zmienia perspektywę czy tego chcesz czy nie. Od tego się nie ucieknie.
A jak żeś to sobie wykombinował???
35mm na DX i 50mm na FX da taką samą perspektywę, bo to są niemal dokładnie identyczne kąty widzenia. Perspektywa jest związana z odległością i kątem widzenia, a nie z ogniskową.
Jak robię portret używając 35 to aby uzyskać taki sam kadr jak z 50ki muszę podejść, no nie? A jak podchodzę to zmieniam perspektywę, prawda?
No tak, w przypadku jeśli porównanie dotyczy użycia tych szkieł na jednej matrycy, bo to co napisałeś stwarza wrażenie, że chciałeś powiedzieć coś innego...
jaad75, znaczy się... muszę bardziej uważać na to co piszę... dzięki za zwrócenie uwagi
Tak rozwijając myśl przewodnią dotyczącą perspektywy - jak już jaad75 zaznaczył zależy ona m.in. od kąta widzenia obiektywu.
Przykład dla FF (i kąta dla przekątnej):
35mm - 62°
50mm - 46°
85mm - 28°
135mm - 18°
200mm - 12°
300mm - 8°
Pomiędzy 35 a 50mm jest 15mm różnicy które się przekłada na 25°
Pomiędzy 85 a 135mm tylko 50mm różnicy co daję tylko 10°
Pomiędzy 200 a 300mm całe 100mm różnicy i tylko 2° kącie
Nietrudno się domyślić, że "problem" perspektywy jest bardziej zauważalny na krótkich ogniskowych.
Dlatego też swego czasu tyle wrzawy było przy wprowadzaniu na rynek APS-C - wielu fotografom nie podobała się ta zmiana perspektywy. No ale przy tele - problem perspektywy praktycznie zanika a zyskujemy cropa - czyli lżejsze obiektywy. Coś za coś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9