Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Naprawde watpie, zeby im sie chcialo az tyle zmieniac przestawiajac produkcje na innego odbiorce.
Ale w przypadku lornetek tak jest. A to ta sama klasa cenowa i komplikacji optyki.
Znam modele sprzedawane pod różnymi markami, które wyszły z dokładnie tej samej
fabryki, które zauważalnie się od siebie różnią, bo troszkę różne były zamówienia.
Jeśli wiec tak się dzieje z lornetkami, nie ma powodów dla których tak się nie może dziać z obiektywami.
zawodowiec do studia czegoś takiego nigdy nie kupi
Zawodowiec do studia kupi sobie np. Nikkora 1.4/85, potem pożyczy sobie na chwilę od amatora Falcona/Samyanga i gwarantuję Ci, że może poważnie się zdziwić
Zdziwić to się pewnie nie zdziwi (bo podejrzewam, że czyta optyczne.pl gdzie dobrzy ludzie podpowiadają mu co sobie kupić) ale tak czy inaczej weźmie Nikkora albo Zeissa. Przyczyna? Prosta: wiecej kasy do wpisania w koszty.
Nie tyle śmiała co życiowa. Zawodowcy patrzą na pieniądze a nie tabelki. Jakiś wschodni wynalazek nie skusi kogoś takiego bo nawet jak coś będzie lepsze to śladowo/tabelkowo a komfort, solidność i niezawodność sprzętu systemowe przeważy zdecydowanie.
nazgul, no fakt, nie zapłacisz podatku od wydanej kwoty
I to jest jakiś istotny zysk dla Ciebie.. najlepiej jest wydawać więcej niż się zarabia, wtedy jest miodzio
MM, nie zrozumiałeś mnie. Wiem, że różni są ludzie, ale kasę wydaje się nie po to, żeby płacić mniejsze podatki, tylko żeby za nią coś uzyskać. Czy wybiorą Nikkora, Ciamcianga czy może jednak Porsche albo wycieczkę do Chin to już inna sprawa, po prostu zdziwiła mnie propozycja Nazgula:
nazgul napisał/a:
wiecej kasy do wpisania w koszty
No chyba, że wydaje się nie swoją kasę tylko szefa.
Z tymi zawodowcami to roznie bywa. Jeden bedzie focil byle czym, byle bylo i foty jakos wychodzily. Drugi wszystko musi miec naj (vide MM). Trzeci kupi wypas body i badziewny obiektyw plus lampy firmy krzak, bo na lepsze nie wystarczylo. Nie takie rzeczy widzialem.
@Arek
Skoro twierdzisz, ze mozna latwo i tanio (trzaskac to samo, ale inaczej). To widocznie sie da. Moze to i lepiej, bo mi bardziej odpowiadalaby charakterystyka samyanga.
Ciekawe, czy tak rzeczywiscie jest.
Zawodowiec z czystego lenistwa nie będzie się bawił w manualne nastawianie skoro może mieć AF. Jak coś się robi codziennie przez ileś tam lat to każdy woli komfort i wygodę. Taki 85/1.8 jest wystarczająco dobry - wręcz świetny - by dać sobie spokój z wynalazkami dla zapaleńców. Jak ktoś chce mieć wszystko NAJ to kupuje 85L i to akurat faktycznie jest NAJ. Czytelnicy takiego portalu będą się zachwycali wykresem OSTROŚCI. Ktoś tutaj napisał o możliwych zafarbach. No i na co mi jakiś tam fajny (podobno) wykres skoro obiektyw gdzie indziej będzie przekłamywał jak jasna cholera. Przekłamać kolor skóry w portrecie... fuj.
Przyczyna? Prosta: wiecej kasy do wpisania w koszty.
Powiedziałbym, że śmiała teza (co do podanych powodów wzięcia tego czy innego szkła, a nie samego wyboru optycznego).
jak bym miał działalność gospodarczą własnie tak bym zrobił bo wole wydać wiecej na optykę niż zaniesc w paszcze tej hydry nienasyconej procenty od tego co mi zostało... A ponieważ foce amatorsko i nonprofitowo to zadowole się Nikkorem 85/1,8 - może kiedyś...
A jest jeszcze taka instytucja która się nazywa leasing tez korzystna, bodaje stałe koszty a nie wpisuje się niczego w środki trwałe...
nazgul, Mój Drogi, tak właśnie myślałem... że działalności gospodarczej nie prowadzisz... takie opowieści mnie ranią... a ktoś może to wziąść na poważnie i zarejestrować działalność bo jest tak fajnie... bo można w koszty wsadzić..
Komor, pokasuj proszę aby nikt więcej tego nie czytał
Jak ktoś chce mieć wszystko NAJ to kupuje 85L i to akurat faktycznie jest NAJ.
Na przykład NAJwolniejszy AF w klasie 85 mm z tego co sam pisałeś. MM, nie wiem czemu się tak czepiłeś tego zawodowstwa, czy ktoś w tym wątku polecił Falcona/Samyanga zawodowcom? Mi się ten obiektyw bardzo podoba i fajnie mi się z nim pracuje ale jak ktoś się mnie zapyta czy polecam go na śluby to odpowiem, że zdecydowanie nie.
nazgul napisał/a:
jak bym miał działalność gospodarczą własnie tak bym zrobił bo wole wydać wiecej na optykę niż zaniesc w paszcze tej hydry nienasyconej procenty od tego co mi zostało...
Nazgul, to zależy ile tej forsy Ci wpadnie i czy masz na utrzymaniu rodzinę, firmę, pracowników, itd. Pamiętaj że wydawać na inwestycje możesz tylko to, co Ci zostanie po zaspokojeniu kosztów. Jednemu nie zostanie nic, drugiemu na Falcona, trzeciemu na Nikkora, a czwartemu na nowe Porsche.
Nazgul, to zależy ile tej forsy Ci wpadnie i czy masz na utrzymaniu rodzinę, firmę, pracowników, itd. Pamiętaj że wydawać na inwestycje możesz tylko to, co Ci zostanie po zaspokojeniu kosztów. Jednemu nie zostanie nic, drugiemu na Falcona, trzeciemu na Nikkora, a czwartemu na nowe Porsche.
Dosonale o tym wiem. Wiem tez, że o ile nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf to fotograf BEZ sprzętu nie jest fotografem Dlatego też PODSTAWOWYM kosztem jaki musi ponieść fotograf jest sprzet, który NIE BĘDZIE MU PRZESZKADZAŁ w realizacji jego zamysłów - bez wzgledu na to, co ów fotograf fotografuje. Zatem jak najwyższej jakości na jak najlepszych warunkach. I dopiero PO zakupie sprzętu i / lub wynajęciu studio ZAWODOWIEC może myśleć o pokrywaniu pozostałych kosztów - zatrudnianiu pracowników, utrzymaniu rodziny etc. Nie przed.
Baku napisał/a:
komor, zapomniałeś jeszcze o wariancie ujemnym. Niektórym nawet na ZUS nie starcza.
Dlatego właśnie tak trudno jest w ogóle wystartować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9