Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ze szklami tak jak poprzednicy wspomnieli roznie bywa. Z M42 mam szkielka te co w stopce i powiem tak:
Mir 37/2.8 - slabo u niego z kontrastem kolorow, ale jest dosc ostry po przymknieciu
Helios 58/2 - jedno z tanszych szkielek, ja mam je po zenicie. Chyba najostrzejszy z posiadanych, po lekkim podbiciu kolorow bardzo fajne zdjecia po taniosci. Trzeba sobie poradzic z domykaniem przeslony - moj egzemplarz adaptera nie dociska bolca do konca, wiec zawsze cos podkladalem. Ponoc sprawdza sie tez niezle w fotografiach makro, z pierscieniami, ale nie sprawdzalem.
Jupiter 135 - za rzadko uzywam, troche slabo z ostroscia
Tair 300/4.5 - duze i ciezkie bydle, po lekkim przymknieciu jest ostry. Nawet kilka udanych fotek nim popelnilem.
MTO 500 - raczej slaba jakosc obrazu, ale po po podlaczeniu posiadanego konwertera 2x mozna go uzywac jako "lunetki".
Ludzie chwala starsze Zeissy, Takumary - poszukaj na forum m42 W 400d troche moze przeszkadzac maly wizjer [ u mnie w 30d tez czasem ciezko trafic ], ale 50 1.8 Canona tez sobie lubi nie trafic
przemek51p, Pentacona mam 135/2,8 w bardzo dobrym stanie. Mechanicznie ok, ostrość na 2,8 akceptowalna ale bez rewelacji, po przymknięciu do 5,6 - 9 już bardzo przyjemnie, jakość obrazowania akceptowalna.
Ważne jest aby wybierać dobre sztuki. Na zajechane, poobijane, brudne, bez dekli nie patrz. Myślę, że jeżeli cena z linku zatrzyma się około 60-70 zł to można spróbować.
Mam jeszcze Zeissy: 200/2,8 dla mnie rewelacja ale z tego co widzę dobre sztuki min 1000zł i 35/2,4 który dla mnie wygrał z S 30/1,4 z podanego linku
Szkła z najwyższej półki nie są tanie ale i tak x razy tańsze od obecnie produkowanych.
W mojej ocenie godne uwagi są Zeissy potem Takumary długo długo nic a potem cała reszta choćby ruskich konstrukcji. Co nie znaczy, że są be.
Zdecydowanie polecam tutejszy wątek o m42 i wspomniane forum.
Poczytaj a znajdziesz dużo przydatnej wiedzy. Nie ma się co rozpisywać skoro już zostało napisane
przemek51p, Myślę , że hijax_pl ma rację co do dandeliona . Mam 40d i dwa adaptery jeden z dandelionem i jeden bez. Używam tego pierwszego. Jak robisz zdjęcia na np przesłonie 2,8 i mniej to nie zawsze trafisz z ostrością tam gdzie chcesz, nawet obiektywem 50-tką a co dopiero dłuższym. Lepszy komfort pracy.
Jak zrobisz zdjęcia to przeglądaj je na kompie bo w aparacie zawsze są ostre
Podaję dwa linki do M42
http://www.fotografowac.pl/obiektywy.html http://forum.stock-photo.pl/index.php
Koledzy dobrze prawią. A ja będziesz kupował sobie tą przejściówkę, to osobiście polecam takie, które mają dandeliona wmontowanego fabrycznie, np. takiego:
http://www.allegro.pl/ite...rdzenie_af.html
Akurat konstrukcja z aukcji którą podałem jest przeze mnie wypróbowana - działa sprawnie i jest solidnie złożona. Kupna osobno pierścienia osobno chipu nie polecam - kosztowo wyjdzie podobnie a tu dostajemy od razu solidną konstrukcję.
Pamiętaj także o tym, że przy szeroko otwartej przysłonie głębia ostrości robi się już naprawdę niewielka. No i zauważyłem jeszcze, że przynajmniej mój Helios jest dość średni podczas pracy na nieskończoności. Nie to żeby było jakieś mydło, ale na pewno nie jest to jakość oferowana przy mniejszych odległościach ostrzenia.
Słyszałem właśnie o tym, że poprzez pierścienie do tych starych obiektywów można uzyskać fajne makro, ale czytałem też o lensbaby, że dość łatwo ze starego obiektywu zrobić lensbaby i też świetne efekty z niego wychodzą, muszę tylko poszukać co było by najodpowiedniesze to zrobienia takiego czegoś. (brak funduszy trzeba zabijać kreatywnością) jeszcze takie pytanie, żeby lensbaby wyszło to ta przednia część przed gumką też ma mieć jakieś szkło nie??
Przejściówkę z dandelionem też radziłbym przetestować przed zakupem - może się trafić wersja z BF/FF (ja mam lekki FF w swoim). No i dobrze byłoby żeby przejściówka nie była malowana czy też anodyzowana - z doświadczenia wiem że taka powłoka się ściera i brudzi ręce i może zasyfić wnętrze aparatu.
Widzę że masz fajne podejście do manuala więc życzę wielu sukcesów (no i na początek - upolowania ostrego szkiełka )
Pojawiły się dandaliony z możliwością programowania. Dają możliwość ustawienia podstawowych parametrów obiektywu i teoretycznie korekty na okoliczność FF/BF. Mam na mailu instrukcję obsługi takiego cuda. Może ktoś to sprawdził praktycznie?
Generalnie, chip emuluje obecność obiektywu „systemowego”. Można go doklejać również do konstrukcji typu ciamciang. Przy użyciu chipa występują takie same problemy co w przypadku obiektywów AF. Gubi się przy słabym świetle, czasem potwierdza ostrość tam gdzie jej nie ma, miewa FF/BF, potwierdza ostrość w całym zakresie GO więc ma znaczenie czy jedziemy od min czy od nieskończoności itp. Dlatego pisałem wcześniej o porządnej matówce. Automatyka jest wygodna ale nadal bardzo zawodna. Dlatego osoby korzystające z porządnych obiektywów AF często zakładają również matówkę z prawdziwego zderzenia a nie przeźroczysty plastyczek dodawany do korpusu przez który wszystko wydaje się ostre. Jak AF nie trafi to widać, że nie jest dobrze i można skutecznie ręcznie przeostrzyć.
Podsumowując: do komfortu ostrzenia potrzeba AF/dandaliona w obu przypadkach + wygodny pierścień manualny o odpowiednim skoku (w przypadku AF koniecznie ze sprzęgłem) oraz matówki pozwalającej zastąpić automatykę w trudnych warunkach natomiast w normalnych warunkach pozwalającej na kontrolę procesu ostrzenia. Niestety, bez spełnienia powyższych warunków ostrzenie to mniejsza lub większa loteria w zależności od klasy sprzętu.
.
.
Lampa ze wspomaganiem AF się przydaje. Są tacy którym lampa przyrosła do aparatu oraz tacy, w tym ja, którzy używają jedynie gdy nie da rady inaczej.. ..
P.S. Kolega zaczął o wątek o lampie to ja tak coś od siebie w tym kierunku. Kierując się w lampę, to też nie jestem zwolennikiem typowego prostego błysku, ale stosując dyfuzory, albo kawałek białego plastiku trzymając pod kątem. Np to zdjęcie przed chwilą wykonałem bawiąc sie światłem flesza (bylo dość ciemno) blokowałem jego dostęp białym, odbijającym kartonikiem, obracałem kartonik, aż sie światło dobrze obiło i wyszło coś takiego
Przemku, pisząc o lampie miałem na myśli zewnętrzną. Wewnętrzna ma bardzo ograniczone zastosowanie. Wszelkie pomysłowe dyfuzory pozwalają podratować sytuację przy waleniu na wprost i w sumie fajna z tym zabawa.
Spróbuj to samo ujęcie zrobić w świetle zastanym, dbając o prawidłowe naświetlenie i sam zdecyduj co bardziej Ci się podoba.
osiem, ale dość stare i w stosunku do pozytywów to zaledwie ok 3%, a poza tym to jedna z lepszych ofert bo za 100zł i nie jest malowana, kolega wyżej pisał, że farba może łuszczyć sie i brudzić aparat.
zapomniałbym o tych 8 negatywach. zdarza się każdemu. jeśli chodzi o adapter, brałbym właśnie metalową, bo też taką mam... żadnych problemów i ładnie ciąży w dłoni
edmun, jak widzę jesteś chyba z wrocławia, nie wiesz może gdzie można we wrocławiu kupić ten adapter?? chodzi mi głównie, żeby za przesyłke nie płacić, a z wyjazdem do wrocka nie a problemu bo mam niedaleko
ja to nieźle kombinuje bo do wrocka z free bo z kuzynem bo on do roboty jedzie, i później mam 8 godzin na spacerowanie po wrocku, a i tak jade bo wyczaiłem jeden sklep foto dość tani, ale adapterów ni mają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13