Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 27 Kwi, 2010
Canon EOS 550D
Autor Wiadomość
sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

ophiuchus napisał/a:
Hmm... obejrzyjcie sobie sample na dpreview. ISO 3200 wygląda na prawdę fajnie (moim zdaniem lepiej niż ISO 800 w 450D). Poza tym nie wiem jak w 500D ale w 550 są mniejsze skoki w czułości. Korpus swoją drogą, ale obrazki wychodzą bardzo ładne. Może być ciekawie nawet pomimo tych milionów pikseli :D

zgadzam się, to 3200 http://s3.amazonaws.com/m...OBsWQE8gs8qU%3d wygląda bardzo dobrze.

Jestem miło zaskocozny, jest naprawdę dobrze.

Reklama

compucar 
Uczestnik

z całym szacunkiem, jakość zdjęcia nie do przyjęcia.

sigmiarz 
Optyczny

iso 3200...

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010   

Filmy HD, nowy pomiar światła, kompensacja do 5 EV to zmiany na dobre. Za to 18 mpix i do tego bez s/m-rawa w amatorskim body to pomyłka. Z drugiej strony, jeśli w kompaktach dają 14 Mpix to w czymś (z marketingowego punktu widzenia) lustrzanka musi być lepsza ;) Do tego znowu zmiana standardu akumulatora i gripa... Sprzedaż pewnie będzie dobra...

papatki 
Rozmowny

No a może Canon po prostu chce zachęcić tych, którzy mają stare kamery do zmiany na coś cyfrowego a na dokładkę do tego dostają LUSTRZANKĘ, no a ta jest teraz trendy.....
Zaraz pojawi się stado filmów z 550D i amatorzy będą robili ogromne oczy a następnie wyjmowali swoje karty VISA ;)

sigmiarz 
Optyczny

jesli Canon ma na tym zarobic, i dzieki temu bedzie ich stac na utrzymywanie "dzialu badan i rozwoju"
to oczywiscie niech amatorzy płacą. Druga sprawa, podnieśli poprzeczkę konkurencji i to bardzo wysoko.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Widzę, że nowy 550D ma coś ściągniętego z D Mark IV. Tam też można dość dowolnie konfigurować Auto ISO (można dużo, tutaj pewnie to będzie ograniczone) no i Mark ma też funkcję cropa. Działa podobnie jak w Nikonie, może to być powiązane z punktem AF-u. Niby nic specjalnego, ale mnie to bardzo ucieszyło.

komor 
Moderator

sigmiarz napisał/a:
jesli Canon ma na tym zarobic, i dzieki temu bedzie ich stac na utrzymywanie "dzialu badan i rozwoju"

…dzięki czemu za rok dział badań i rozwoju wypuści lustrzankę APS-C z 25 mpixami :)

ophiuchus 
Optyczny

A ja to bym chciał 10 EV rozpiętości tonalnej :roll: I niech tam... 15 mpix :D

MasterB 
Maniak

ophiuchus, no tym bardziej że tyle to osiągają byle kompakty za 1000zł (no może jeden - sigma DP1 ;) )

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Czekalem na niego, mialem nadzieje na:
dobry AF - wzrok sie psuje,
microadjustment - bo bez tego juz nie kupie zadnego aparatu,
filmy HD - bo lubie, ale nie na tyle, zeby sobie kupic i nosic extra sprzet.

Myslalem juz nawet o 7D, ale papatki bardzo przekonywujaco napisal gdzies, ze to dla amatora pomylka. No to czekam dalej.

papatki 
Rozmowny

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

cybertoman napisał/a:

microadjustment - bo bez tego juz nie kupie zadnego aparatu,

Myslalem juz nawet o 7D, ale papatki bardzo przekonywujaco napisal gdzies, ze to dla amatora pomylka. No to czekam dalej.

Jeżeli masz dylemat czy kupić 550D czy 7D a moje teksty spowodowały, że nie kupiłeś 7D to mogę podesłać Ci prywatny adres, przyślesz mi kartkę na święta bo dzięki mnie zaoszczędziłeś sporo kasiorki :cool:
Sprawdziłem i okazuje się, że 550D nie ma microadjustment, no i powiem, że jestem baaaaardzo ciekaw jak sobie AF poradzi przy tak dużej (MP) matrycy z ustawieniem ostrość.

MasterB 
Maniak

papatki, czujnik AF chyba nie jest na matrycy?

papatki 
Rozmowny

oczywiście, że czujnik AF nie jest na matrycy. Ale matryca ma malutki pikselek i jeżeli ostrość nie zostanie poprawnie ustawiona będzie to widoczne. Przy FrontFocus lub BackFocus bez braku możliwości regulacji problem może być poważny.
Pozdrawiam!

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

papatki napisał/a:
Jeżeli masz dylemat czy kupić 550D czy 7D
550D nie jest dylematem. W "moim" sklepie foto, za drobna oplata, mozna wypozyczyc sobie rozne zabawki - trudno bylo mi sie po weekendzie rozstac z 7D. Bardzo trudno. 40D, 50D oddawalem jekos bez zalu. Ilosc kasiory na sprzet jest constans, tu zaoszczedzic sie nie da, a w moim przekonaniu zamienie chetnie to, czego nie bede wykorzystywal w korpusie, np. uszczelnienia czy inne tytanowe szkielety, za lepsza optyke. Jesli sie w tym aspekcie myle, chetnie sie o tym dowiem.

Sterowania lampami zewnetrznymi tez nie skopiowali z 7D do software'u 550D. Czy profesjonalisci korzystaja z wbudowanej lampy jako sterownika bezprzewodowego?

papatki, Twoje teksty rzeczywiscie zmienily moje zapatrywania na pewne aspekty, jesli wmieszanie Cie do tych rozwazan odebrales jako przytyk to jest mi przykro. Naprawde tak lubisz dostawac kartki swiateczne?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi