Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dzieki SlawGaw, duzo jeszcze czasu zajmie mi ogarnąć to wszystko, jednak bez fachowej porady ciężko.
hijax_pl link pomocny. Dzieki. Generalnie to moje zdjęcia bardziej opierają się o eksperymenty, pstrykam i oglądam. Jesli uznam że jest ok przyjmuję że tak się powinno strzelać. Być może jestem w błędzie ale sądzę że są jakieś zasady których należy się trzymać.
Ostatnio zmieniony przez sami Pon 08 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
SlawGaw myslisz ze tryb P lub automat rozwieje moje pytania?
Myślę że nie i dobrze że je masz, jednak trudno mi jest (i chyba nie tylko mi) wyjaśniać jak to działa pisząc posty na forum. Najszybszy sposób to złapać twój aparat i pokazać jak to działa na żywo, widząc jak reagujesz ty czy też twój aparat. Pisanie na forum może naprowadzać cię na właściwe tory, jednak dojść do tego musisz sam, lub przy pomocy kogoś kto stoi obok.
Tak samo jest w trybie np Av. Włączam lampe a czas leci mi na maks. i chyba cos robiłem nie tak bo w takim czasie mi się naświetlała matryca. Niby jest błysk ale czas długi.
Tak dziala tryb Av z blyskiem . W tym trybie EOS robi zdjecie swiatlem zastanym a blysk sluzy tylko do doswietlenia pierwszego planu. Dtalego tak dlugi czas naswietlania i slaby blysk.
W trybie Tv zalozenie jest takie samo. Jesli ustawisz sobie jakis czas, i wartosc przyslony w wizjerze nie miga, oznacza to, ze blysk tylko doswietli. Jesli czas bedzie tak krotki, ze nie "starczy" przyslony, aparat da Ci znak mruganiem, ze blysku bedzie wiecej, niz tylko doswieltenie. Co oznacza maksymalny otwor i brakujace swiatlo z flasha.
Ty chcesz jednak, by to flash byl swiatlem glownym, wiec ustaw sobie tryb M. Czas, jak juz polecano, np. 1 /125 i przyslone wg. uznania. Aparat zrobi za Ciebie reszte, tak dobierajac sile blysku, by odpowiednio naswietlic.
Tryb P dziala bardzo podobnie, z tym ustawia sobie wszystko sam,a ze stara wykorzystac sie smaksimum swiatla zastanego, to doprowadzi to do 1/60 + max. dziura.
- probowałem ustawiać czas migawki na 1/15 i fotografowałem człowieka ruszającego szybko rękę. Zero rozmycia (???)
ustaw błysk na drugą zasłonkę (co to się REAR zowie w Nikonie, a w Canonie - nie wiem )
Przestawienie blysku na inna zaslonke nie spowoduje rozmycia, co najwyzej zmieni jego polozenie. Przy pierwszej bedzie z przodu, przy drugiej z tylu (czyli takie bardziej naturalne)
A wystarczyło by trochę poszukać nawet na tym forum... Zasady są tak banalnie proste, że może pojąć je każdy, nawet jeśli "książki do niego nie przemawiają"...
cybertoman, dziękuję bardzo. O takiego typu informacje mi chodziło.
[ Dodano: Wto 09 Lut, 2010 16:54 ]
reasumując.
Będę robił zdjęcia kościele godz. około 17 wieć prawie mrok i w środku sztuczne oświetlenie. Tryb M, 1/125, F5.6, ISO 400. Ludzie w odległości 2-3 m.
Zakładam lampę SpeedLite 430EX. I pytanie. Jak ustawić lampę - opcje i druga sprawa, czy nakierować na sufit, ludzi czy podad nimi, czy tez bezpośrednio???
Jakie według was najbezpieczniejsze bedzie rozwiązanie. Nie chciałbym zepsuć zdjęć więc będe musiał wybrać jakieś optymalnie bezpieczne ustawienie.
Av, ISO 1000, f/5.6, lampa w trybie auto. będziesz miał doświetlone tło oraz piękne jasne postacie.
co do sufitu, to raczej nie, bo są wysoko w kościołach. albo wal wprost ze stofenem, albo do góry ze sztucznym sufitem z naciskiem na szt. sufit.
powodzenia.
sami, teraz widzę że masz konkretną sprawę do załatwienia oraz że posiadasz lampę zewnętrzną, to trochę zmienia sytuację.
W zależności od ciemności/jasności kościoła, tak ustawiłbym czas/iso aby utrzymywać czasy w przedziale 1/30 do 1/80, przy lekko przymkniętej przysłonie oraz przy wartości 1-2 EV niedoświetlenia dobranego eksperymentalnie na miejscu, tryb M, błysk auto na wprost.
Czasów dłuższych niż 1/30 bym nie używał bo zwiększają ryzyko rozmycia ruchu od światła zastanego.
Lekke przymknięcie obiektywu, trochę tolerancji na błędy AF oraz lepsza jakość optyki
Iso do 800 da pewną tolerancję na złe naświetlenie, powyżej trzeba strzelać w punkt.
W skrucie - lekko niedoświetlone tło i poprawne naświetlenie błyskiem. Nie będą to zdjęcia "artystyczne", ale powinno wyjść porządnie.
Ostatnia 7 lekcja Fotoszkoły Sony - Wykorzystanie lampy błyskowej, warto przeczytać, dużo wyjaśnia.
Na początku lampy zewnętrznej nie brałem pod uwagę bo jeszcze za mało wiem na temat jej użycia. Lekcja fotoszkoły bardzo mi pomogła na zrozumieniu podstawowych pojęć.
Powoli wiem w jakim kierunku iść z ustawieniami. Obawiam się że nie będzie czasu na wstępne zdjęcia w Kosciele i dlatego muszę coś ustawić na początek.
Mam jeszcze jutro wieczorem czas na testy, ale trudno będzie przewidzieć jaka jasność będzie w kościele. To mój debiut - mam aparat to trzeba zrobić parę zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13