Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pozwolę sobie odświeżyć temat dla poszukujących rozwiązań.
Ostatnio postanowiłem sobie zmontować stół bezcieniowy.
Posłużyłem się do tego dwiema dużymi płytami styropianowymi, kawałkiem szybki z antyramy(niestety dostałem tylko rozmiar 40x50 a szukam czego 1m/2m), podwiesiłem to na sznurkach aby obiekt był oddalony od tła(no cóż styropian mimo wszystko nie jest idealnym rozwiązaniem)
Oświetlenia w tym przypadku to Lampa błyskowa HVL-43AM umieszczona na statywie.
Dwie około 60 watowe żarówki (gwint E27) na przedłużkach zmontowanych z osobno kupionych elementów(wciąż szukam mocniejszych żarówek) i pinezki dzięki którym wszystko trzyma się na ścianie :]
Do fotografowania używam Sony A200 + Tamron 70-200 2.8 Macro
Widok na prowizoryczne studio :
Efekt końcowy(po użyciu Ps'a i całkowitym wycięciu fotografowanego przedmiotu(co przy dobrze oświetlonej scenie trwa tyle co klikniecie magicznej różdżki) :
W niedalekiej przyszłości zamierzam używać 3 lamp błyskowych i jednej do oświetlenia ciągłego, ale póki co zestaw nie jest zbyt kosztowny a wyniki są moim zdaniem zadowalające.
Zadowalające, niestety przy bardziej odbijających światło przedmiotach będziesz walczył z różnicą temperatur barwowych, co widać na zdjęciu Samyanga – żółte od dołu.
Zadowalające, niestety przy bardziej odbijających światło przedmiotach będziesz walczył z różnicą temperatur barwowych, co widać na zdjęciu Samyanga – żółte od dołu.
Tak, zgadza się ale to dlatego ze Samyang był robiony na innym tle, dużo mniejszym.
Obecnie płyty styropianowe takiej wielkości wystarczają aby uzyskać odpowiednią temperature barwową. Na ścianach mam panele drewniane o kolorze żółtym stad to odbicie :]
Prace nad oswietleniem trwają ^^te żarówki których używam niestety mają inną temperaturę barwową więc może stąd ten problem się bierze, myślę że w najbliższym czasie dopracuje szczegóły :]
ps. Dzieki że zwróciłeś na to uwagę
pawlack [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011
A można dostać żarówki na obojętnie jaki gwint z temp. barwową 5000-6000K ? Czy pozostaje mi tylko halogen ?
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Sie, 2011
na pewno są żarówki (dzienne) z gwintem E27
halogen to nie 5000-6000K ale zdaje się 3500K
bez problemu da się z sklepach z oświetleniem teatralnym kupić filtry gelowe, w tym podnoszące temperaturę barwową z halogenu do "dziennej"
Tutaj znajdziesz sporo rzeczy do fotografii bezcieniowej, w zaleznosci od wielkosci i tego co chcesz fotografować możesz sobie wybrać [URL="http://quantuum.pl/index.php?lang=pl&kat=103&off=k4"]fotografia bezcieniowa[/URL], według mnie świetnie zdają egzamin te namioty bezcieniowe jesli chodzi o fotografowanie przedmiotów np. na allegro.
Tyle, że to nie żarówki, tylko świetlówki energooszczędne i inne lampy wyładowcze, wzglednie diodowe.
pandorra, znowu odgrzebujemy temat, żeby wkleić trochę reklamy?...
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Sty, 2012
jaad75 napisał/a:
Tyle, że to nie żarówki, tylko świetlówki energooszczędne i inne lampy wyładowcze, wzglednie diodowe.
Zarówki i to nawet nie halogenowe. Mają niebieskawą bańkę. No, chyba że zdążyła zakazać ich sprzedaży.
Lampy oczywiście z softbox'ami. Jedna lampa pod stołem i dwie osiwtlające produkt z boku/góry
zdjęcia wykonywane na stole bezcieniowym.
Co do jakości zdjęć czy oświetlenia produktów nie mam zarzutów. Jednak problem jest w tle. Tło wychodzi szare, dziwnie wpadające w niebieski. Chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązać problem, co jest nie tak. Zdjęcia potrzebuję do katalogów produktowych, więc musi być białe jak karta papieru.
Poniżej linki do wykonanych zdjęć.
Czekam na podpowiedzi i z góry dziękuje za pomoc !!
1. Czy stół bezcieniowy ma na pewno neutralny kolor, czyli jest odpowiednio biały? Zakładam, że tak, ale na wszelki wypadek pytam.
2. Balans bieli w aparacie musisz ustawić tak, żeby zamiast niebieskiego wyszło białe (lub szare, jeśli ekspozycja jest za mała, o czym za chwilę). Zacznij od ustawienia balansu na Flash (światło błyskowe), jeśli to nie pomaga to może trzeba ustawić ręcznie. Jeśli pracujesz na plikach RAW to w aparacie nieistotne, ustawić można w postprodukcji w komputerze. Przydatna może być szara karta.
3. Jeśli tło nie wychodzi białe, to musisz spróbować zwiększyć energię błysku, pewnie tej lampy, która jest pod tłem. Problemem może być takie wyważenie tego, żeby sam produkt z kolei nie wyszedł prześwietlony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9