Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zlituj się czlowieku i nie pokazuj tu takich zdjęć..
kup sobie książkę o edycji zdjęć, jest tego całkiem sporo
na rynku przynajmniej połowa z nich powinna się do czegoś nadawać.
Nio i tak jak myślałem z NR1 jeszcze coś da się wycisnąć. Dragossani wydaje mi się, ze na prawdę przyzwoicie - czyli jedna da się. Ztem widać, że jednak z JPG da się coś zrobić, choć tak jak było już wspomniane tutaj i na innych forach JPG vs. RAW jednak ewidentne przykłady, że ten drugi wygrywa w sytuacjach jak np 3 i4. celowa kolejność zdjęć Dodatkowo jak pokazuje NR2 duży błąd w sztuce podczas naciskania spustu pokazuje ze RAW to nie lekarstwo na wszystko. Tak jak pisałem nie posiadam RAWów do powyższych plików, zresztą publikowanie ich o opisywanie obróbki tych plików i pokazywanie przykładów tutaj nie ma sensu bo od tego są książki i nie są to sutuacje gdzie da się wyjaśnić coś na przełomie kilku linijek na forum To już na długie wieczory miesiące i lata. Zgłębiam PS od prawie roku i im więcej wiem tym bardziej jak zwykle podczas zgłębiania jakiegoś wycinka wiedzy wiem jak wiele jeszcze nie wiem .
Zatem wielkie dzięki dla wszystkich i wesołych świąt
P.S.
sigmiarz napisał/a:
zlituj się czlowieku i nie pokazuj tu takich zdjęć..
Usjwo napisał/a:
A myslisz w jakim celu on to tu pokazuje
nic dodać nic ująć - a jeżeli ktoś nie rozumie to, a może to ja czegoś nie rozumiem, ale wydaje mi się, ze właśnie do tego jest stworzone to i nne tego typu forum, rozmawiamy i pokazujemy problemy, a pięknymi zdjęciami zachwycamy się na końcu
Michal4, w zasadzie wszystko już chyba koledzy powiedzieli. Co do zdjęcia nr 1, to z tego wyciągania z cieni pojawiła się chyba lekka posteryzacja na czole małej Latynoski Ja bym tu założył lampę i użył jej do lekkiego doświetlenia postaci w cieniu. Nie wiem czy nie zostanę za to skrytykowany (Jaad? ) ale ja bym założył na tę lampę 1/4 CTO, bo lubię takie lekko docieplone kolory. Kluczem jest, żeby dobłysnąć nie za dużo, bo wtedy wychodzi już nienaturalnie (poza niebezpieczeństwem przepalenia). Te zdjęcia po obróbce już są na granicy nienaturalności moim zdaniem, choć to oczywiście kwestia gustu.
sigmiarz napisał/a:
zlituj się czlowieku i nie pokazuj tu takich zdjęć.
Wręcz przeciwnie! To bardzo dobre przykłady typowych sytuacji dla wielu z nas!
Przykład nr 1: Wystarczyło machnąć RAW i popracować na gotowcu. Z tym że trzeba to zrobić umiejętnie bo wstawiony przez Ciebie przykład obróbki nie wygląda ciekawie. Z JPG trudniej wycisnąć sensowny efekt ale chodzi mniej więcej o coś takiego: http://dev.newcomo.pl/public/IMG_9919post.jpg
Lepiej, ale skóra wciąż jest zielonkawa, a chmury straszą cyanem. dodatkowo straciłeś efekt cienia - stał się zbyt blady, a twarz mężczyzny wciąż jest niedoświetlona.
Proponowałbym raczej taki kierunek obróbki:
dragossani napisał/a:
Przykłady nr 3 i 4: Tylko postprocessing. RAW i dobra znajomość Photoshopa.
Można sobie poradzić w JPG-u, chociaż jest to trudniejsze. Zwłaszcza w przypadku ratowaniu tej żółtej kaszany na twarzy, niemal bez przejść tonalnych. Tak na szybko 4:
[ Dodano: Pią 02 Kwi, 2010 14:11 ]
komor napisał/a:
Nie wiem czy nie zostanę za to skrytykowany (Jaad? ) ale ja bym założył na tę lampę 1/4 CTO, bo lubię takie lekko docieplone kolory.
Fakt juz nie jednokrotnie po zrzuceniu zdjęć na kompa stwierdziłem, że doświetlenie lampą dało by wiele. Hmm... tylko trzeba ją mieć ze sobą . Często lecimy gdzieś powiedzmy to w ciągu dnia, gdzie teoretycznie mamy dość światła, a tu o proszę. Ostatnio stwierdziłem, że skoro chcę zabrać jak najmniej do dźwigania to chyba, lepiej zabrać jeden obiektyw mniej, ale lampę TRZEBA mieć ze sobą (i filterki) Nawet jak jest extra słońce.
Co do Twojej obróbki Jaad75 jest na prawdę świetnie, ale chyba poszedłeś o krok za daleko, bo skóra szczególnie ta na nodze (każdy patrzy gdzie indziej ) jest już zbyt blada, ale... fajnie na prawdę fajnie. Gdybym miał wybierać pomiędzy obróbką Dragossani, a Twoją to zdecydowanie postawił bym na Twoje. Co do szczegółów (za blada, może dobra) jeszcze pozostaje kwestia tego co muszę zrobić ze swoim monitorem (Ty wiesz o co chodzi ).
Często lecimy gdzieś powiedzmy to w ciągu dnia, gdzie teoretycznie mamy dość światła, a tu o proszę.
Jedną z rzeczy jakie dowiedziałem się tutaj na forum jest ta, że lampy błyskowej używamy czasem do zmniejszenia kontrastów a nie do ogólnego naświetlenia klatki gdy jest ciemno. Jak pisał MM, zwróć uwagę na to, że fotoreporterzy w pełnym słońcu też mają błyskadełka założone.
Fakt juz nie jednokrotnie po zrzuceniu zdjęć na kompa stwierdziłem, że doświetlenie lampą dało by wiele. Hmm... tylko trzeba ją mieć ze sobą .
Czasami nie trzeba zakładać żadnej lampy, tylko wykorzystać wbudowaną (jeśli oczywiście nie masz topowej reporterskiej puszki, która lampy raczej nie posiada ) Zauważ, że w takich sytuacjach i tak z reguły błyskasz na wprost, siłę błysku też możesz skorygować. Nie mówiąc już o tym, że aparaty często mają programy tematyczne ułatwiające fotografowanie pod ostre światło.
Poza tym można, a nawet trzeba, wykorzystywać różne ułatwienia terenowe, które działają jak blendy np. jasne ściany. Improwizacja wskazana
zwróć uwagę na to, że fotoreporterzy w pełnym słońcu też mają błyskadełka założone.
Tia oczywiście, zgadza się, a często nawet robięc ot taki często spotykany plan na wielu zdjęciach ktoś na tle pięknych gór, czy na tle zachodu słońca, lub czegoś tam i tu znów lampka potrzebna - dla tego tak jak napisałem:
Michal4 napisał/a:
Ostatnio stwierdziłem, że skoro chcę zabrać jak najmniej do dźwigania to chyba, lepiej zabrać jeden obiektyw mniej, ale lampę TRZEBA mieć ze sobą
a co do:
FotoTomek napisał/a:
Czasami nie trzeba zakładać żadnej lampy, tylko wykorzystać wbudowaną (jeśli oczywiście nie masz topowej reporterskiej puszki, która lampy raczej nie posiada
no i tu właśnie ten problem - moja puszka to C5D z tąd w podpisie "szczęśliwy niewolnik FF"
i jak najbardziej popieram stwierdzenie
FotoTomek napisał/a:
Poza tym można, a nawet trzeba, wykorzystywać różne ułatwienia terenowe...... Improwizacja wskazana
ja to jeszcze mówię tak: Jak masz mniej - to myśl więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9