Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia samochodów, obiektyw do Sony Alfa
Autor Wiadomość
Kev 
Nowy
Kev

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   

Hmm, dziekuje za wyczerpujące odpowiedzi podpowiedzi i informacje, na pewno musze poczytac o fotografii jeszcze.Czasem udaja sie zdjecia sliczne czasem nie bardzo.. Jak poczytam zawsze wyjda ładne. Wiem, ze do wnetrz bedzie dobry ponizej 16mm, ale az takie rybie oko nie wiem czy jest mi potrzebne. Jedno jeszcze pytanie czy ten co mam od 18stu, a ten ktory bym kupil a kosztuje 2800zl nowy od 16stu i z obiektywem carl zeiss to bedzie dosyc spora roznica w jakosci zdjecia i szerokosci???

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

raczej uzupełniłbym kita czymś szerszym niż zamieniał na 1680/16105.

przy takim foceniu, raczej zdążysz zmienić szkło, a większy zakres może okazać się pożyteczny.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

SlawGaw, zapomniałem o Tamronie 10-24 - chodzi mi głównie o to 24mm na długim końcu, bo w tego typu fotografii też często się przyda. Oczywiście jeśli zostawi sobie jeszcze jakiś obiektyw o "normalnym" zakresie, to długi koniec UWA jest mniej istotny.

Kev 
Nowy
Kev

Czuli stawiacie na zakup dobrego obiektywu 10-24 i podczas zdjec zmieniac obiektyw tak? A nie wyjda raz ladne zdjecia raz mniej ladne albo kolorystycznie i ostro na jedyn obiektywie a na innym bedzie jakby iedy indziej byla robiona sesja?? Przemawia za mna 16-80 zeby nie zmieniac obiektywow i moze stastyw do tego??

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kev napisał/a:
i podczas zdjec zmieniac obiektyw tak?
Jeśli będzie to konieczne, ale nie sądzę.
Kev napisał/a:
A nie wyjda raz ladne zdjecia raz mniej ladne albo kolorystycznie i ostro na jedyn obiektywie a na innym bedzie jakby iedy indziej byla robiona sesja??
Za kolorystyke, to akurat obiektyw odpowiada w bardzo małym stopniu... Jeśli ustawisz prawidłowo balans bieli, to różnic raczej nie zauważysz. Ewentualne różnice w ostrości z pewnością nie będą istotne w przypadku zastosowań sieciowych, czy małych odbitek...
Kev napisał/a:
Przemawia za mna 16-80 zeby nie zmieniac obiektywow i moze stastyw do tego??
Tylko po co Ci w tego typu fotografii ciemny długi koniec tego obiektywu? A jak wspominałem wcześniej, 16mm to też może nie być wystarczająco szeroko... Statyw się przyda.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Za kolorystyke, to akurat obiektyw odpowiada w bardzo małym stopniu...

Tu bym polemizował, szczególnie jeśli nie ma się doświadczenia w obróbce i oka wyczulonego na te sprawy. Wiele osób po prostu widzi, że coś jest nie tak z kolorami, ale nie potrafi określić co.
Jaad, kitowe plastikowe szkiełka czasem bardzo „ładnie” przekłamują kolory.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Jaad, kitowe plastikowe szkiełka czasem bardzo „ładnie” przekłamują kolory.
Ale zwykle ustawienie prawidłowego WB zniweluje te przekłamania do poziomu niezauważalnego dla przeciętnego oglądacza...

komor 
Moderator

…podobnie jak prawidłowe ustawienie ekspozycji, zadbanie o prawidłowe oświetlenie, upewnienie się, że jakiś element stojący w pobliżu nie da nam zafarbu na karoserii, itd… :)
Ale mówimy o autach przygotowywanych do sprzedaży i fotkach robionych zapewne raczej na szybko. Dlatego nie skreślałbym z zalet obiektywu tego, że mniej przekłamuje kolory. Choć oczywiście nie to jest najważniejsze.

Kev 
Nowy
Kev

Czyli lepiej bedzie kupic obiektyw ok. 10-20mm? i on jedyny bedzie mi wystarczal do robienia takich zdjec jak podalem przyklady plus to ze lepiej zlapie cale auto z bliska i wnetrze tak?? Nie bede usial zmieniac obiektywow by uzyskac takie zdjecia jak robilem? Raczej zdjecia tak na szybko nie sa robione, bo lubie sie skupic i pstryknac ladne i dobre zdjecia, kazdy robi co lubi.

komor 
Moderator

Kev, tego kita zawsze możesz sobie zostawić, bo wiele wart nie jest. Kupując coś w stylu 10-20 masz do dyspozycji bardzo szeroko do zrobienia wnętrza auta (ale tu uwaga na zniekształcenia i przerysowania, które być może będziesz chciał usunąć w komputerze przy pomocy jakiegoś oprogramowania) a na drugim skraju ogniskowych (np. 20 mm) masz możliwość zrobienia całej karoserii. Kit w razie czego wspomoże Cię na dłuższych ogniskowych.
Do tego statyw może być przydatny, choć niekoniecznie (?) i jakaś lampka błyskowa do doświetlenia w sytuacjach pod słońce lub za mocne cienie.
O tym, że bez dodatkowych zabiegów sfotografujesz wnętrze auta tak, żeby czytelne było wnętrze i jednocześnie niewypalone otoczenie za oknami – zapomnij.

Kev 
Nowy
Kev

Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010   

Witam, zdecydowalem się na zakup obiektywu od 10ciu czyli takim obiektywem bede robil zdjecia z bliska calego auta i dokladne bedzie zdjecie tak? Prosze mi pomoc ktorej firmy czy ktory obiektyw zakupic bo chce to uczynić już:

http://www.allegro.pl/lis...der=p&string=10

MC 

Trochę chaotycznie opisałeś to co chcesz fotografować ,ale domyślam się o co chodzi.
Poszukaj używanej Sigmy 10-20 4-5.6 i do tego na przykład Falcon 8mm. Wyjdzie trochę ponad 2 tys.

komor 
Moderator

MC, po co koledze fish-eye Falcon do zdjęć na aukcje? Jeszcze kupujący pomyśli, że wnętrze auta jest całe zaokrąglone… :)
Co do Sigmy 10–20 to też polecam, starsza wersja ze światłem f/4–5,6 ładnie pracuje pod światło, więc nawet jak zrobisz szeroki plan (i doświecisz nieco lampką żeby zmniejszyć kontrasty) to zdjęcie powinno wyjść OK. Jeśli chcesz, żeby wyszło „dokładne” to musisz nieco przymknąć przysłonę (np. do f/8) ale wtedy może być niezbędny statyw, chyba że stabilizacja matrycy w Sony da radę.

MC 

komor, w poście poprzedzającym mój poprzedni (do którego się odnosiłem) nie ma ani słowa o aukcjach :smile:

Kev 
Nowy
Kev

Ale a dylemat by wybrac obiektyw masakra!! Mam oryginalnego kita dzisiaj dalem na gwarancje bo ciezko lapal ostrosc i charczal. Chce jednak kupic dobry obiektyw lepszy od kitowego, ktory i tak jest bardzo dobry. To juz naprawde nie wiem, robie zdjecie bez statywu bez specjalnych przygotowan, po prostu cykam.

Odpowiedz do tematu