Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co tu zrobić by najwięcej zyskać?
Autor Wiadomość
Tworas 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010   

Ruslan, kozidron, spoko powoli przechylam się na stronę N 35mm :P

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Tworas napisał/a:
powoli przechylam się na stronę N 35mm

Tworas, przechylaj się szybciej-N35 :mrgreen:

Tworas 
Entuzjasta

Sunders, :mrgreen:

komor 
Moderator

Tworas, cena za Nikkora 35G jest naprawdę fajoffska. Szkoda, że nie jest ździebko szerszy, ale cóż, Sigma 30/1,4 choć szerzej i jaśniej to około dwa razy tyle pieniędzy.

Tworas 
Entuzjasta

trochę już kiedyś i dziś czytałem o tej sigmie ( zresztą ciągle sie o niej słyszy) i faktycznie ogniskowa lepsza światło oczywiście tez ale jednak z AF jest różnie a ostrość IMO nie lepsza ale tak na prawdę to chyba cena N35 daje najwięcej do myślenia :razz:

[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 10:37 ]
Decyzja chyba zapadła :razz:
widzę to tak:
zamawiam N 35mm 1.8 i ciesze się świetnym zakupem a kasę jaka mi zostaje gdzieś chowam i zbieram drugi tyle na N 85mm lecz jednocześnie czekam na pojawienie się sigmy 85mm 1.4 :mrgreen: chce znać jej cenę oraz możliwości. I wtedy będę myślał czy kupować N 85 1.8 którego cena po pojawieniu się sigmy może spać czy dozbierać do sigmy o ile jej cena nie będzie za wysoka...

Lampe studyjną i softboxa sobie na razie podaruje bo przecież mamy początek wiosny idzie długie lato więc komu będzie się chciało siedzieć w domu i pstrykać studyjne foty... :wink:

[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 10:40 ]
Dzięki wszystkim za wypowiedzi i porady :wink:
Pozdrawiam!

ps Kto chce "pomógł" ? :razz: :razz: :razz:

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010   

ja :D
a gdyby nie to że już w sercu zrobiłem miejscę na C50D ( jeszcze nie posiadam)
to sam brałbym N35 N50mm , ale Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje...
nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie, no i ten troszkę mydlany 85mm.
gdyby był troszkę lepszy miałbym komplem D90 i tych trzech szkieł.
może ktoś mnie oświeci...
bo w cenie 4900 moge mieć D90 + 35mm + 85mm + 50mm oraz oryginalny grip.
wybaczcie za off top ^^

kozidron
[Usunięty]

dżony napisał/a:
Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje...
nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie, no i ten troszkę mydlany 85mm.
gdyby był troszkę lepszy miałbym komplem D90 i tych trzech szkieł.
może ktoś mnie oświeci...

dżony, będzie ciężko Cię "oświecić" a wszystko przez to, że gdzieś za słyszane opinie w internecie przyjmujesz za dogmaty, dodatkowo można odnieść wrażenie, że nawet nie podjąłeś prób zrozumienia tematu.
To, że 85/1.8 nikkora jest troszkę mydlana w okolicach (bliskich okolicach) pełnej dziury nie znaczy, że nie da się nim robić świetnych portretów.
Równie dobrze, można zarzucać canonowskiej 85/1.8 że żeby dostać dobrą sztukę(bez bf/ff), trzeba się grubo na przebierać w sztukach.

dżony, zacznij może od tego co trzeba "zrobić ze światłem" w fotografii portretowej a później będziesz się zastanawiał jak masz przymknąć tego nikkora albo jakiegoś innego canona bo wcześniej oświecenie nie nadejdzie.

ps. nie dałem rady, po przeczytaniu kolejnej "mądrości"...... :zalamany:

dżony 
Rozmowny

no nic,
każdy ma swoje osobiste preferencje ;P
teraz jak widze to machnąłem się o cenę gripa..

oranżewski 
Optyczny

dla mnie ogniskowa 35mm to taka... nijaka. jeszcze bardziej można powiedzieć 'ni to szeroko ni to wąsko' niż w przypadku 50mm.
nie wiem, co ci doradzę pod względem sprzętowym, bom Kwanonier, ale ta ogniskowa MI nie pasuje. ty jak chcesz.

p.s. ja chcę 'pomógł' :P :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dżony napisał/a:
Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje... nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie

Nazwa? Kolor? Szósty zmysł? ;)
dżony napisał/a:
no i ten troszkę mydlany 85mm.

Hm.. a wydawało mi się, że to szkło do powiedzmy... portretów a nie landszaftów :)

No ale jak mydlany jest bee to może Samyang? Przecież to tańsze i ostrzejsze.. No i z D90 współpracuje w studiu praktycznie idealnie :)

dżony 
Rozmowny

czytanie testów na Optyczne mnie tak spaczyło :P

MC 
Temu Panu już podziękujemy

dżony, lekarstwem na to jest użycie sprzętu i wyciąganie własnych wniosków.

Zgodnie z testem mój aparat ma praktycznie niedziałający AF. Wedle tego mam zupełnie zepsuty aparat. Sporadycznie się myli i to wyłącznie na f1.4 w słabym świetle i na bocznych.

kozidron
[Usunięty]

dżony, ale na optycznych jest jasno napisane gdzie N85/1.8 jest mydlany .....to nie optyczne, sam sobie to zrobiłeś ....ale widzę ratunek dla Ciebie :wink: ....po twoim ostatnim poście :cool:

dżony 
Rozmowny

mialem na myśli okolice jego początkowego otworu,
Ok Ok i tak z wami nie wygram :D
tak się gada z osobą, która właśnie sprzedała sprzęt i czeka do czerwca- sierpnia na nowy :evil: :D

Tworas 
Entuzjasta

dżony, ale D90 to nie D300... mam D80 znajomy ma D90 i te dwa aparaty poza szumem są jak bliźniaki a D300 to naprawdę zupełnie inny aparat :) i wiem że podstawą dobrego zdjęcia ( poza umiejętnościami fotografa... ) jest szkło... ale robienie zdjęć D300 a D90/D80 to imo dwie inne bajki...

fotomaszewski, dla mnie N50 jest chyba tą nijaką ogniskową :razz: bo niemal zawsze chciał bym mieć trochę szerzej lub zdecydowanie węziej nie mówiąc o ostrości na 1.8 :razz: jutro będzie u mnie N35 więc za jakiś czas będę wiedział czy dobrze wybrałem :wink:

p.s. "pomógł" poleciał do kolegi lupo57 :razz:
jako, że nie wiedziałem komu wysłać to pod uwagę brałem ilość postów w tym temacie ich treść oraz ilość zdobytych już punktów "pomógł" :razz: :razz: :razz:

Odpowiedz do tematu