Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tworas, cena za Nikkora 35G jest naprawdę fajoffska. Szkoda, że nie jest ździebko szerszy, ale cóż, Sigma 30/1,4 choć szerzej i jaśniej to około dwa razy tyle pieniędzy.
trochę już kiedyś i dziś czytałem o tej sigmie ( zresztą ciągle sie o niej słyszy) i faktycznie ogniskowa lepsza światło oczywiście tez ale jednak z AF jest różnie a ostrość IMO nie lepsza ale tak na prawdę to chyba cena N35 daje najwięcej do myślenia
[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 10:37 ]
Decyzja chyba zapadła
widzę to tak:
zamawiam N 35mm 1.8 i ciesze się świetnym zakupem a kasę jaka mi zostaje gdzieś chowam i zbieram drugi tyle na N 85mm lecz jednocześnie czekam na pojawienie się sigmy 85mm 1.4 chce znać jej cenę oraz możliwości. I wtedy będę myślał czy kupować N 85 1.8 którego cena po pojawieniu się sigmy może spać czy dozbierać do sigmy o ile jej cena nie będzie za wysoka...
Lampe studyjną i softboxa sobie na razie podaruje bo przecież mamy początek wiosny idzie długie lato więc komu będzie się chciało siedzieć w domu i pstrykać studyjne foty...
[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 10:40 ]
Dzięki wszystkim za wypowiedzi i porady
Pozdrawiam!
ja
a gdyby nie to że już w sercu zrobiłem miejscę na C50D ( jeszcze nie posiadam)
to sam brałbym N35 N50mm , ale Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje...
nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie, no i ten troszkę mydlany 85mm.
gdyby był troszkę lepszy miałbym komplem D90 i tych trzech szkieł.
może ktoś mnie oświeci...
bo w cenie 4900 moge mieć D90 + 35mm + 85mm + 50mm oraz oryginalny grip.
wybaczcie za off top ^^
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010
dżony napisał/a:
Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje...
nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie, no i ten troszkę mydlany 85mm.
gdyby był troszkę lepszy miałbym komplem D90 i tych trzech szkieł.
może ktoś mnie oświeci...
dżony, będzie ciężko Cię "oświecić" a wszystko przez to, że gdzieś za słyszane opinie w internecie przyjmujesz za dogmaty, dodatkowo można odnieść wrażenie, że nawet nie podjąłeś prób zrozumienia tematu.
To, że 85/1.8 nikkora jest troszkę mydlana w okolicach (bliskich okolicach) pełnej dziury nie znaczy, że nie da się nim robić świetnych portretów.
Równie dobrze, można zarzucać canonowskiej 85/1.8 że żeby dostać dobrą sztukę(bez bf/ff), trzeba się grubo na przebierać w sztukach.
dżony, zacznij może od tego co trzeba "zrobić ze światłem" w fotografii portretowej a później będziesz się zastanawiał jak masz przymknąć tego nikkora albo jakiegoś innego canona bo wcześniej oświecenie nie nadejdzie.
ps. nie dałem rady, po przeczytaniu kolejnej "mądrości"......
dla mnie ogniskowa 35mm to taka... nijaka. jeszcze bardziej można powiedzieć 'ni to szeroko ni to wąsko' niż w przypadku 50mm.
nie wiem, co ci doradzę pod względem sprzętowym, bom Kwanonier, ale ta ogniskowa MI nie pasuje. ty jak chcesz.
dżony, lekarstwem na to jest użycie sprzętu i wyciąganie własnych wniosków.
Zgodnie z testem mój aparat ma praktycznie niedziałający AF. Wedle tego mam zupełnie zepsuty aparat. Sporadycznie się myli i to wyłącznie na f1.4 w słabym świetle i na bocznych.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010
dżony, ale na optycznych jest jasno napisane gdzie N85/1.8 jest mydlany .....to nie optyczne, sam sobie to zrobiłeś ....ale widzę ratunek dla Ciebie ....po twoim ostatnim poście
mialem na myśli okolice jego początkowego otworu,
Ok Ok i tak z wami nie wygram
tak się gada z osobą, która właśnie sprzedała sprzęt i czeka do czerwca- sierpnia na nowy
dżony, ale D90 to nie D300... mam D80 znajomy ma D90 i te dwa aparaty poza szumem są jak bliźniaki a D300 to naprawdę zupełnie inny aparat i wiem że podstawą dobrego zdjęcia ( poza umiejętnościami fotografa... ) jest szkło... ale robienie zdjęć D300 a D90/D80 to imo dwie inne bajki...
fotomaszewski, dla mnie N50 jest chyba tą nijaką ogniskową bo niemal zawsze chciał bym mieć trochę szerzej lub zdecydowanie węziej nie mówiąc o ostrości na 1.8 jutro będzie u mnie N35 więc za jakiś czas będę wiedział czy dobrze wybrałem
p.s. "pomógł" poleciał do kolegi lupo57
jako, że nie wiedziałem komu wysłać to pod uwagę brałem ilość postów w tym temacie ich treść oraz ilość zdobytych już punktów "pomógł"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9