Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 10 Maj, 2010
Pierwsza lustrzanka do ok. 6000 zł
Autor Wiadomość
dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   

Trochę to offtopic ale "wielki" to jest np. Ebony SV2024. 50D jest całkiem poręczny. Właściwie wszystkim aż do formatu 645 włącznie, daje się wygodnie operować. Nie ma co przesadzać z tym pędem do miniaturyzacji.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

greengo napisał/a:
taka opcja

Canon 500D + tamron 17-50 f/2.8 + Canon EF 70-200 mm f4.0L USM lub ewentualnie puszka 50D

Fajna ta opcja, IMO lepsza od poprzedniej.
hijax_pl napisał/a:
Mam kilkanaście fotek zrobionych tym szkiełkiem, i moje odczucia są takie że... trudno nim zrobić nieostre zdjęcie

hijax_pl, czyli nie masz dowodów na złe działanie AF-a w sigmie 10-20/4-5,6 :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, no nie mam :) Tyle że nawet jak jest jakiś FF/BF - to czy to ma jakieś znaczenie? ;)

greengo
[Usunięty]

Wydając 7000PLN na sprzęt wolałbym żebym miał ostrość w punkcie w którym chce a nie BF/FF

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

greengo, noooo pewnie, ale jeśli GO ma kilkadziesiąt metrów to błąd nawet +/- 50cm robi jakąś różnicę? ;)

haldeman 
Uczestnik

greengo napisał/a:
Wydając 7000PLN na sprzęt wolałbym żebym miał ostrość w punkcie w którym chce a nie BF/FF

Panowie rozmawiają o UWA Sigmy, którą foci się krajobrazy i inne takie, a tam GO jest na tyle duży że nawet jak masz jakiś BF\FF to w żaden sposób nie zauważysz.

Zawsze jak Ci to przeszkadza możesz UWA canona kupić :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja tak sobie myślę, że jest sporo osób, które jak mantrę powtarza BF/FF zupełnie nie konfrontując tego ze sposobem ustawiania ostrości przez aparat ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

greengo napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
nawet jak jest jakiś FF/BF - to czy to ma jakieś znaczenie?

No właśnie uważam, że to ma znaczenie, bo upowszechnia się skojarzenie: sigma=FF/BF=konieczność poszukiwania "dobrego" egzemplarza, a akurat tego obiektywu/S10-20/4-5,6/ to nie dotyczy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders, chyba się nie rozumiemy...

greengo
[Usunięty]

Hmm. Ja nie chce kupować sigmy tylko zestaw Canon 50D + tamron 17-50 f/2.8 + Canon EF 70-200 mm f4.0L USM i to podobno tamron ma problemy z BF/FF. Znajomy mi powiedział że w sklepie mogą dopasować obiektyw do body i bedzie cacy.

zug
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

greengo napisał/a:
i to podobno tamron ma problemy z BF/FF

tak jak i z tamronem może wystąpić BF/FF tak samo i sigmą ;)
greengo napisał/a:
Znajomy mi powiedział że w sklepie mogą dopasować obiektyw do body i bedzie cacy.

najlepszy sposób żeby wybrać najlepszą sztukę ;) :P
a jeszcze lepiej to mieć ze sobą laptopa i na nim przeglądać zdjęcia zrobione danym szkłem.
na pewno lepiej będzie ocenić na nim niż na wyświetlaczu aparatu.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

poza tym Canon 50D ma mikro regulacje, jak by wystąpił niewielki BF/FF można wtedy "zniwelować"z poziomu body

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Perspektywa kupienia 70-200 bardziej by mnie skłaniała do nabycia Tamrona 17-50.
Sposób opisany przez zuga pozwala na wybór najlepszej sztuki. Problem tylko by znaleźć się w sklepie, w którym przeprowadzenie takiego testu będzie możliwe. Czasem jest tylko jeden egzemplarz...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pon 17 Maj, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Ja tak sobie myślę, że jest sporo osób, które jak mantrę powtarza BF/FF zupełnie nie konfrontując tego ze sposobem ustawiania ostrości przez aparat
a co konkretnie masz nasz (miales) na mysli?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 17 Maj, 2010   

To, że jest duża zależność między pracą czujnika AF (co przekłada się na sterowanie układem soczewek obiektywu) od warunków optycznych, czyli ogólna jasność (kontrast) i GO. Sterowanie układem soczewek jest natomiast ściśle powiązane z minimalnym krokiem, jaki może obiektyw wykonać.

W ogólnym zarysie, im ciemniejszy obiektyw tym większy błąd robi automatyka aparatu, co się oczywiście nie przekłada na gorszą jakość obrazu, a co najwyżej przesunięcie granic GO (różnica między ustawioną a wymaganą płaszczyzną ostrości)

Odpowiedz do tematu