Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,prosze was o pomoc i odpowiedzi bez zadnych zlosci i roznego typu uwag
Teraz do rzeczy ,majac do dyspozycji np 15tys zl ,w co lepiej zainwestowac,zestaw Canona czy tez moze Nikona,oczywiscie mam na mysli ta same klase ? Pytam dlatego gdyz przegladajac obie marki mam wrazenie ze Canon jest troszke tanszy,chociazby obiektywy podobne parametry etc...,moze sie poprostu myle gdyz uzywam obecnie Nikona i patrzac na obiektywy Canona wydaja sie byc tansze ?
po 140 poście na forum zadajesz pytanie jak świeżak i jeszcze czepiasz się kogoś, że "nabija posty".
Ja ci odpowiem tak, do fotografii najlepszy jest aparat ale puszka po napoju z dziurką się też nada a do odkurzania od zmiotki lepszy jest odkurzacz ale też nie zawsze
Najlepsze jest to, ze ciągnąc dalej watek nie precyzujesz celów ....
ps. takie tematy nadają się bardziej do usunięcia niż setne zapytanie o lustrzankę za tysiąc pięćset
A ja poproszę o niepisanie głupich postów bez sensu i poproszę autora wątku o napisanie do jakiego typu fotografii potrzebuje tego sprzętu i o jakim typie obiektywów myśli. Bo samo pytanie co lepsze - N czy C - nie znajdzie sensownej odpowiedzi bez konkretów ze strony pytającego. To są dwa najlepsze systemy na świecie nie mające dorównującej im konkurencji i różnice tkwią w niuansach, przeznaczeniu, oczekiwaniach itd.
MM nie wstydze sie przyznac ze pomimo przesiadywania ,czytania,ogladania ...na temat fotografii nadal jestem amatorem .Nie zyje z fotografii,ale to nie oznacza ze nie moge sam dla siebie i bliskich robic fotek ktore beda cieszyly oko. Wszyscy sie tutaj denerwuja ,od razu wyskakuja ... dlaczego? Czy kazdy z was od tazu mial sprzet jaki chcial ,czy kazdy z was od pierwszego razu umial robic zdjecia ktore wygrywaly roznego rodzaju konkursy? Jesli sa takie przypadki to fajnie ,ale i smutne bo oznacza to ze nie mieli przyjemnosci uczenia sie i robienia postepow...Zapytalem N lub C ,dlatego ze przegladajac testy i ceny mialem wrazenie ze za te same pieniadze Canon oferuje troszke wiecej,moze sie myle stad tez moje pytanie?
[ Dodano: Wto 01 Cze, 2010 15:25 ]
Jesli chodzi o sprzet to sie zastanawiam wlasnie nad CANON EOS 7D - Canon EF-S - 17 mm - 55 mm - f/2.8 IS USM oraz NIKON D300s -Nikkor 17 mm - 55 mm - f/2.8 G ED-IF AF-S DX - Nikon F
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010
Raideur, a czego Ci brakuje w d90 że myślisz o d300 ?
no i o to co pytał,
MM napisał/a:
do jakiego typu fotografii potrzebuje tego sprzętu i o jakim typie obiektywów myśli.
Akurat takiej zmiany z d90 na 7d (z wymienionymi obiektywami) to ja sensu nie widzę. Choćby dlatego, że masz już lampę systemową. Dla dodatkowych 6mpix?
Zamieniać na d300s też bym nie chciał. Chyba, że na gwałt potrzebna Ci sprawniejsza puszka. (na obrazowaniu wszak nic nie zyskasz).
Jeśli chcesz "kiedyś" zmienić na kolejne APS-C to poczekaj lepiej na następcę.
EDIT: na powyższy zestaw z C50D tym bardziej nie ma sensu zmieniać d90 z tym co się posiada.
Jak juz wspomnialem jestem amatorem ,ale to nie znaczy ze chce zaprzestac na tym.D90 kupilem bo nie bylem pewien czego chce,wiec wybralem opcje za w miare przystepna cene,tak samo ze szklem 16-85VR tez je kupilem bo nie wiedzialem jeszcze co tzn "ciemne szklo" . Co niektorzy koledzy maja tutaj racje ,moze wystarczy na razie zainwestowac w szklo ,choc myslalem wlasnie o D300s by wejsc na kolejny "schodek" .Zastanawialem sie tez czy nie przejsc na Canon ,ale teraz juz wiem ze pozostane przy Nikonie,bo z waszych wypowiedzi wynika ze nie warto;). Duzo podrozuje i lubie uwieczniac niezwykle miejsca etc,wiec nie mam konkretnych potrzeb poza rozwijaniem sie wlasnie w dziedzinie fotografii i zdobywaniu doswiadczenia.
Raideur, schodek jak schodek. Po prostu nowe funkcje, których być może nie wykorzystasz...
na Twoim miejscu bym zainwestował w Tokine 12-24/4 i Nikkora 24-70/2.8
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010
Raideur napisał/a:
Co niektorzy koledzy maja tutaj racje ,moze wystarczy na razie zainwestowac w szklo
przy puszce którą masz to tylko inwestować w szkiełka, ewentualnie brać pod uwagę
przy ich wyborze że może kiedyś przejdziesz na FF.
ze względu na to że
Raideur napisał/a:
Duzo podrozuje i lubie uwieczniac niezwykle miejsca etc
hijax_pl szczerze mowiac myslalem raz tak czytajace jedno z forum...,lecz nie wiedzialem jak to bedzie "pracowac" z DX ? No i skoro to na FF to z 24 zrobi sie troszke wiecej na DX wiec pewnie zabraknie troszke szerszego kata,dlatego to co podales wczesniej "Tokine 12-24/4..." wydaje sie byc bardzo ciekawa propozycja? Zaraz zaczne "polowac" na Nikkor 24-70 2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11