Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeżeli chodzi o ogniwa - mam obecnie do Canona A560 od 2 lat zestaw: ładowarka MW 8168 GS i 4x AA Energizer 2700 mAh Rechargable. Jak pisałem - bezpośrednio po ładowaniu - ok, ogniwa pracują wszystko śmiga. Jednak po 24 godzinach, czy to będę z nich korzystał, czy naładuje i odłożę to po tych 24 godzinach tracą napięcie i po włożeniu do aparatu wywala "naładuj baterie". Sprawdzałem na innym aparacie - to samo. Zestaw ponoć dobry i miał służyć długo, dlatego też jestem teraz sceptycznie nastawiony do zasilania bateriami typu AA czy AAA. Obecne hybrydy są zasilane na 4x AA co już wogóle jest dla mnie nie do przyjęcia, wolę baterię dedykowaną .
Powracając...
Miałem okazję powierzchownie ogarnąć tego D60. Ogólne wrażenie kiepskie, obsługa średnio intuicyjna i dla laika przyda się jednak na początek jakaś hybryda z trybami tematycznymi, bo głupio by było ustawiać aparat 5 minut żeby zrobić jakieś zdjęcie.
Przekonałem się - jednak biorę kompakt, Panasonica .
Zamawiam, jak dojdzie, dam krótką relację i teścik
Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc !!!
[ Dodano: Pon 21 Cze, 2010 22:27 ]
Analizując wszystkie Wasze posty oraz inne testy, porównania, raporty portali o tematyce fotograficznej postanowiłem - kupuję cyfrowego kompakta. Będzie nim Panasonic DMC-FZ38.
Miałem dziś okazję ogarnąć pobieżnie tego Canona D60 i stwierdziłem, że lustro to niezbyt dobry pomysł. Obsługa może i intuicyjna, ale część funkcji mi nieznana i ta masa oznaczeń na wyświetlaczu wygląda średnio przekonująco dla laika. Co więcej - jak już wspomniałem, siostra jedzie za tydzień do Włoch i zabiera aparat (który zakupię) także dla niej przydały by się nawet jakieś tryby tematyczne żeby było w większości automatycznie.
Taniej w jako takim sklepie nie znalazłem, myślę że zakupy się udały . Co do tego filtra - tak wiem, może i ten standard ledwo co da, ale jego drugim i nawet podstawowym zadaniem jest osłona obiektywu.
Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuje za pomoc.
Jak aparat dojdzie zdam krótką relacjję.
Trzymajcie się .
nie mówiąc o wspaniałych "expresowych" ładowarkach które potrafią nowe akumulatory zamienić w bagno już po 3-4 ładowaniach
Dlatego nie kupuje się takich ładowarek A i akumulatorki kupuje się renomowane, np. Sanyo, jakieś 2500 mAh. Myślę, że wtedy będą na jednym ładowaniu trzymały dłużej niż akumulatorek dedykowany.
Miałem dziś okazję ogarnąć pobieżnie tego Canona D60 i
jestem ciekaw
A tak na serio... Zmień oznaczenie... Albo Nikon D60, albo hmm... coś innego ?
foto755 filtr bierz najtańszy jaki się da. Miałem FZ18 i niepotrzebnie na filtrach przepłacałem.
Gość
Wysłany: Wto 22 Cze, 2010
Cytat:
Nie możesz juz zmienić swojego postu. Post można zmieniać przez 60 minut, Od momentu jego wysłania
Oczywiście chodzi o Nikona D60.
Co do filtru - tak, kupiłem za 19zł najtańszy jaki był tak jak pisałem - w głównej mierze dla ochrony obiektywu, a jak zniweluje to jakoś minimalnie niepożądane efekty i odblaski to by było miło .
a jak zniweluje to jakoś minimalnie niepożądane efekty i odblaski to by było miło .
zazwyczaj tylko dodają niepotrzebne odblaski i flary. stąd też można kupić droższe filtry ale akurat do tego aparatu nie ma to sensu. Przy nocnej fotografii jak będziesz mieć punktowe źródła światła, to zdejmuj ten filtr, a w dzień korzystaj z dołączonego tulipana
Gość
Wysłany: Sob 26 Cze, 2010
Kolego, jesli nie chcesz wziac duzego gniota nie bedacego lustrzanka albo lustrzanki, to wybor jest prosty, nadal najlepszy na rynku jest Panasonic LUMIX LX3 - maly, poreczny, duza matryca jak na kompakt, swietny jasny obiketyw, swietne zdjecia, filmy HD, piekny duzy wyswietlacz 3'' 460.000 pikseli, mnostwo fukncji manualnych. Jedyna wada to cena, doplac 250zl do tych 1300 i masz wymarzony sprzet
Gość
Wysłany: Pon 28 Cze, 2010
Witam.
Zamówiony Panasonic FZ-38 wraz z całym kompletem dotarł do mnie kilka dni temu.
Miałem mało czasu żeby się z nim zapoznać, bo jak już wspominałem wcześniej siostra wyjeżdża jutro i zabiera aparat ze sobą. Po wstępnych zabawach jestem jednak bardzo mile zaskoczony.
Bardzo fajny sprzęt . Ręczne ustawienia "P/A/S/M" narazie zostawiłem, pstrykałem trochę automatem i trybami. Ogólnie "inteligent auto" działa wyśmienicie i sam dobiera odpowiednie ustawienia praktycznie zawsze. W pomieszczeniach nieoświetlonych, bez lampy - wiadomo - szumy, ale to chyba oczywiste . Kilka fot zrobionych w tych kilku dniach poniżej.
Może nie są jakieś wyśmienite, ale zapoznawałem się dopiero ze sprzętem .
Żadnej edycji w programach graficznych, jedynie edytor: balans, kontrast w samym Lumixie. Pierwsze zdjęcie trochę się też zniekształciło po zmniejszeniu, no ale jak mówię - to takie poglądowe tylko. Dwie z fotek straciły także informacje o ustawieniach, bo musiałem je wyciąć z panoramy (były sklejane).
Ogólnie jestem zadowolony i dziękuje Wam bardzo za pomoc w podjęciu decyzji .
Jakby co to ten filtr nie miał raczej nigdzie wpływu na te zdjęcia, więc opisywanie tego przy zdjęciach, jest zbędne.
Gdyby trafiła się jakaś flara, odbicie, duszek na zdjęciu i martwiłbyś się skąd on jest, ale zdjęcie byłoby na tyle dobre że ten drobny defekt możnaby wybaczyć, to wtedy jeszcze można by dopisać że duszek jest od filtra UV, ale ogólnie nie musisz o tym pisać
Pozdrawiam i życzę dużo dobrej zabawy (i polecam filtr C-PL)
[ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 23:01 ]
P.S. Mamy ograniczenie rozmiaru zdjęć na forum do 800 pikseli na dłuższym boku, nie wrzucaj takich wielkich
Dziekuje Bardzo za ten temat i Wasze porady. Też jestem laikiem i się właśnie zastanawiałem nad tymi modelami o których tu dyskutowalioście. No i chyba też zdecyduję się na Panasonica. Dziekuje i pozdrawiam
W praktyce sprawa nie wygląda tak różowo jak piszecie. Po wsadzeniu zwykłych baterii polecam w ogóle nie włączać LCD A akumulatorki mają to do siebie, że potrafią się dłużej ładować niż pracują, nie mówiąc o wspaniałych "expresowych" ładowarkach które potrafią nowe akumulatory zamienić w bagno już po 3-4 ładowaniach
No tak, a co dopiero taka bateria od notebooka np. która ładuje się w godzinę a ciągnie cały sprzęt. Jeśli po 3-4 ładowaniach Twoje baterie nadają się do niczego, to znaczy że masz kiepską ładowarkę lub nie jest ona odpowiednia do Twoich baterii. Dobre baterie które dają się ładować tak szybko nie są tanie.
Witam serdecznie.
Pisałem kiedyś o tym ze mam Nikona Coolpixa 5200 -pomyliłem się w symbolu - mam a właściwie miałem 5600. Po ok 10 latach aparat po prostu się popsuł. Naprawiać sie nie oplaca.
I teraz piszę w kilku nurtujących mnie kwestiach. Na dzień dzisiejszy planuję kupić coś do 1300 zł. Nie szukam aparatu kieszonkowego - jakim byl moj nikon. Szukam aparatu kompaktowego - cos w wygladzie przypominajacego PANASONIC LUMIX DMC-FZ38.
Zależy mi na ladnych zdjeciach, nagrywaniu filmów HD i na tym aby aparat mi umożliwił taką ingerencje w ustawienia manualne jak w lustrzance (o ile to możliwe).
Totalnie nie znam się na aparatach cyfrowych - bralem do lapki FZ45 i FZ100 -takie sa w sklepach u mnie dostępne - ale nie wiem czy będą ok.
Znajomi moi mówią abym nie kupywal cyfrowki tylko lustro.
Tylko druga strona medalu jest taka, ze lustrzanka trzeba umiec robic zdjecia. Fotografujac na trybach automatycznych nic sie nie zyskuje (tak mysle) i taka lustrzanka chyba przerasta moje umiejętności. Nie wiem co to przeslona, migawka, jak to sie ustawia i od czego jest to zależne. Do tego dochodzi ISO i wiele innych paramertow.
pozdrawiam
radziuw [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Paź, 2010
ta fotka z kamieniami - tragiczna
jakieś bliżej niezidentyfikowane wzorki w kwadraciki i ogolnie jakies takie poszarpane
reszta jak najbardziej !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10