Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no kolego - odważny jesteś, bo teraz trzeba twój tekst poddać korekcie.
kasm napisał/a:
nakręciłem już kilkadziesiąd filmów i kiedy oglądam je na TV FullHD to szczęka opada. Filmy porównywalne są do profesjonalnej kamery cyfrowej Full HD. A więc za niecałe 1000zł mamy przyzwoitą kamerę cyfrową i to w maleńkim i lekkim kompakcie. Czego chcieć więcej?
cieszy mnie fakt, że jesteś zadowolony z wyboru, ale nie pierre_nicz głupot...
aparat nie nagrywa w Full HD - poczytaj dokładnie
http://www.optyczne.pl/10...ja_aparatu.html
Cytat:
Zapis wideo • 1920 × 1080 (HD 50i, AVCHD), 17 Mb/s
tak gdzie nie jest to dokładnie opisane lub nawet zatajone [podana jest tylko rozdzielczość "1920x1080"] to jest to chwyt marketingowy.
tu masz rzetelnie opisane rozdzielczości, w jakich kręci ten aparat:
http://www.pixmania.pl/pl...hx5v-czarn.html - zakładka "informacje techniczne".
Jeśli skupicie wzrok na szybko przesuwającym się obrazie, 720p będzie wyglądać tak dobrze, lub nawet lepiej, niż 1080i. To właśnie dlatego ten format jest wybierany do relacji sportowych.
kasm napisał/a:
Żeby mieć podobną jakość filmów i to ze stabilizacją optyczą trzeba by kupić kamerę za 2500 tys. zł która i tak z pewnością robiłaby dużo gorsze zdjęcia niż HXV5.
to mnie rozbawiłeś - mógłbym cię prosić, abyś to samo napisał na forum poświęconym TV w szczególności plazmom Full HD?
kasm napisał/a:
każdy koputer płynnie odtworzy 720p ale 1050p nie każdy a to dlatego że filmy zapisane są w najwyższej jakości 1920x1080 w formacie mts.
pierwsza rzecz, z którą się zgodzę i dlatego ja zakupiłem dysk multimedialny, który nie dosyć, że odpala mi pliki mkv 15GB, to również czyta obrazy płyt BR.
ponieważ po tym co napisałeś mniemam, że nie doświadczyłeś prawdziwego materiału w FullHD, polecam stronkę z materiałami demonstracyjnymi
http://www.demo-world.eu/...on-trailers.php
a w szczególności Taipei 101 Fireworks '08, '09 oraz '10 - oprócz szczęki opadają też portki.
wracając do tematu - możesz być zadowolony z jakości własnych materiałów, podobnie tego doświadczyłem. jest to spowodowane tym, że nie miałem sprzętu, który kręciłby lepsze materiały. ty miałeś okazję przetestować różne aparaty i wybrałeś ten, który uznałeś za najlepszy, który spełnił twoje kryteria.
Ja sie na fotografii nie znam:). Chcialem kupic aparat, ktory bedzie robil dobre foty, mial tryb manualny (najlepiej zeby wszystko co istotne mozna bylo poustawiac robiac "profesjonalne" zdjecia w przyszlosci) i zeby byl maly do kieszeni. Wiekszosc zdjec to beda zdjecia zupelnie zwykle, z imprez, wyjsc, wycieczek, rodzinne itp. Natomiast ja bede tez duzo zdjec robil dokumentom zamiast xerowania na skanerze, w bibliotekach itp.
Czytalem sporo recenzji i troche swoja ogolna wiedze poszerzylem skupiajac sie pierwotnie na Fuji F70exr, potem na gorzej ocenianym F80exr. Chcialem przeznaczyc na aparat do 600-650 zl jednak... no wlasnie, zobaczylem Soniaka xr5 i juz sam wyglad mnie zabil:)
Potem zaczalem czytac dalej i dalej i nie wiem co dla mnie byloby lepsze. Sony, Fuji czy Tz10 od Panasonica. Na tym tescie widac super fotke pięciozłotówki w wykonaniu panasonica, czy tzn ze on bedzie robil duzo lepsze foty dokumentow? Czy tryb do zdjec nocnych nie bedzie sie lepiej spiwywal w ciemnej bibliotece niezaleznie od gorszego zblizenia?
Najchetniej wydalbym jak najmniej:> wiec tu sony jest tanszy. Mam tez monitor 27cali fullhd wiec samo ogladanie filmu pewnie byloby mimo wszystko lepsze jak sadze.
I na koniec myslac przyszlosciowo (poprawki druku itp) czy nie warto byloby dolozyc i ile? do czegos, co jest takie jak ten sony lub lepsze i ma mozliwosc zapisu plikow RAW? (korekcja np janosci zdjec na pc).
Witam,
od 5 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Sony DSC-HX5V i chyba jestem zadowolony...
Zajmuję się fotografią całkowicie amatorsko, czasami bawią mnie manualne nastawienia i to na tyle z mojego zaawansowania fotogrficznego. Kupując ten model kierowałem sie w większości przywiązaniem do marki (wcześniej miałem SONY P-120) i dodatkowo co mnie skusiło to filmy kręcone w FullHD. I tak jest! Po podłączeniu do mojego Panasonica FullHD 42" szczęka faktycznie opadła - szczegóły, kolory, plynnosc przejścia przy szybkim pociągnięciu scen, stabilizacja - to poprostu jest niewiarygodne. Do tej pory do kręcenia filmów używałem Panasonica NV-GS33 na miniDV i powiem, że ten głupi aparacik bije na głowę tą "cegłę" za która parę lat temu dałem 2500 pln...
Cóż technika idzie do przodu w postępie geometrczyny i jest to zjawisko jak najbardziej normalne. Dziś HX5 jest na topie a za 5 miesięcy będzie zdeklasowany przez jakiś głupi kompakt do dostanie za punkty na stacjach BP.
A wracając do HX5 analizując same zdjęcia to moim amatorskim okiem stwierdzam, że P-120 robił je lepiej - lepsze odwzorowanie barw, mniej szumów. W HX5 wiele zdjęć jest przepalonych i chyba ma zbyt szeroki obietyw (nienaturalne zniekształcenia obrazu) poza tym jest OK. Acha jeszcze akumulator... wystarcza dosłownie na 1 dzień!
Ale cóż tak jest na tym swiecie. Za soniaka zapłaciłem 870 pln w skepie aletanio24.pl - polceam sklep sprawdzony, karta 32GB za 171pln, zamówiłem już drugi alumulator (oryginalny SONY) za 58pln i folijki zabezpieczające na ekran za 25pln 6 szt.
Popłynąłem z etui - 140 pln skórzane oryginalne z salonu SONY ) Jak za ta kasę chyba warto.
Można zabrnąć w wiele głębokich analiz porównawczych i zepsuć sobie całą świateczną zabawę, jednak wiem, że dla ortodoksów jest to bardzo ważne.
Szczerze polecam XH5 do robienia amatorskich fotek a filmy to już sama bajka!
Pozdrawiam i życzę wszystkimWesołych Świąt i pod choinkę HX5V
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010
arbies napisał/a:
dodatkowo co mnie skusiło to filmy kręcone w FullHD. I tak jest!
kolejna ofiara marketingowego bełkotu.
cieszę się z tobą nowym nabytkiem, lecz nie wprowadzaj innych w błąd.
Może i jest jakaś kompresja bo przecież 1 min w Full HD zajmuje kika lub chyba nawet kilkanaście GB a tutaj 3godzin 55 min można zmieścić na 32GB.
Jedno jest pewne obraz żytetka!
Widać jestem klientem doskonałym
quote="arbies"]Jedno jest pewne obraz żytetka! [/quote]W porównaniu do? [/quote]
W moim przypadku do sony P-120
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010
żeby mi nikt nie zarzucił, że się powtarzam
jak w ręce wpadnie mi materiał *.m2ts - to można śmiało założyć, że jedna minuta to ok. 100 MB.
wracając do rozdzielczości, to twój aparat nagra materiał, który musi mieć mniejszą pojemność [1080i], bo wyświetla klatki z przeplotem - w odróżnieniu od [1080p]
dlatego wybaczcie, ale coś co nagrywa 1080i nie będzie nigdy Full HD - ma rozdzielczość 1080x1920, ale ilość linii jest o połowę mniejsza i tym samym odbiega od standardów Full HD.
wynika więc z tego, że np. taka tania kamerka Toshiba Camileo X100 nagrywająca wg specyfikacji w 1080p da lepszy obraz niż np. kamerka 1080i typu sony cx115?
pisząc "lepszy" nie mam na myśli np. poziomu szumów, ale ilość detali, szczegółów w obrazie
A może jest to raczej druga opcja - "chłyt" marketingowy?
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Gru, 2010
elnino napisał/a:
wynika więc z tego, że np. taka tania kamerka Toshiba Camileo X100 nagrywająca wg specyfikacji w 1080p da lepszy obraz niż np. kamerka 1080i typu sony cx115?
pisząc "lepszy" nie mam na myśli np. poziomu szumów, ale ilość detali, szczegółów w obrazie
wg mnie tak i może być to widoczne jeśli materiał będzie odtwarzany ma sprzęcie obsługujący tą jakość.
może, lecz nie wiem osobiście, czy sam bym tego doświadczył, czy zauważyłbym różnice.
częstotliwość wyświetlania 1080i - mówię tu o klatkach, zawierających co drugą linię może nie być zauważalna ludzkim okiem, lecz jakość materiału na pewno będzie gorsza od 1080p
ja również nakręciłem wydawało mi się super sprzętem film, kopara mi opadła. dlatego, bo nigdy wcześniej nie doświadczyłem lepszej jakości w materiale autorskiej "produkcji".
jakże się myliłem, gdy pobrałem sobie filmy demonstracyjne, które pokazują nam w "marketach".
całe zamieszanie może być wywołane również tym, że są osoby, które nie widzą różnicy nawet między 720p i 1080p [ponad 300 linii, prawie połowa więcej], dlatego, bo oglądają na TV...... HD READY.
mhm strasznie to wszystko pokręcone...
Teoretycznie więc lepiej by było nagrać 720p niż 1080i...Zastanawiam się nad tym wszystkim bo stoję przed zakupem taniej kamerki hd (stare sony mindv wyzionęło ducha)
i widzę że łatwo nie będzie
tak czy inaczej dzięki za info.
mhm strasznie to wszystko pokręcone...
Teoretycznie więc lepiej by było nagrać 720p niż 1080i...Zastanawiam się nad tym wszystkim bo stoję przed zakupem taniej kamerki hd (stare sony mindv wyzionęło ducha)
i widzę że łatwo nie będzie
tak czy inaczej dzięki za info.
Tak, ale przy 720p w pionie mamy 1280 a przy 1080i jest 1920... . Dobrze rozumuję?
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Gru, 2010
bardzo dobrze. tylko, że w "p" masz w jednej klatce wyświetlane wszystkie linie, a w "i" co drugą.
jedni będą się trzymać tego, że "rozdziałka" jest większa i obraz tym bardziej musi być lepszy.
dla innych będą się jednak liczyły "pełne" klatki.
warto poczytać artykuły lub nawet to co podałem w linach powyżej - temat rzeka, choć jak pisze autor jednego z artykułów:
Cytat:
Co jest lepsze: 720p czy 1080i? Jest to tematem dyskusji już od dłuższego czasu. Gdyby brać pod uwagę jedynie techniczne aspekty, odpowiedź byłaby prosta: 720p jest lepsze niż 1080i. Powód?
Mimo, że 1080i ma 1080 pionowych linii (w przeciwieństwie do 720 linii w przypadku 720p) i 1920 pikseli na linię (w porównaniu do 1280 pikseli w 720p), fakt, że 1080i jest z przeplotem sprawia, że całkowita rozdzielczość jest w praktyce niższa niż w przypadku 720p.
każdy ma prawo się nie zgodzić z tym, lecz gdyby zgłębić ten problem bardziej, to dużo racji jest w tym.
gdybym nie miał TV Full HD i gdybym nie miał do oglądania materiałów w tej samej rozdzielczości, to myślałbym podobnie jak autorzy postów poprzedzających mój - jak nie doświadczymy czegoś lepszego, to myślimy, że to właśnie my mamy najlepsze - jakże się mylimy
Panowie! Testowałem te wszystkie aparaty i w końcu mój wybór padł na sony hxv5.
A teraz powiem dlaczego.
To prawda, że zdjęcia hxv5 nie robi jak lustrzanka ale jeżeli chodzi o filmy to z całą odpowiedzialnością stwierdzam że nie ma obecnie na rynku aparatu, który kręciłby lepsze. Polecam porównanie jakości filmów w testach optyczne.pl. Tam pod względem filmów sony hxv5 zmasakrował konkurentów.
Jako właściciel nakręciłem już kilkadziesiąd filmów i kiedy oglądam je na TV FullHD to szczęka opada. Filmy porównywalne są do profesjonalnej kamery cyfrowej Full HD. A więc za niecałe 1000zł mamy przyzwoitą kamerę cyfrową i to w maleńkim i lekkim kompakcie. Czego chcieć więcej?
Żeby mieć podobną jakość filmów i to ze stabilizacją optyczą trzeba by kupić kamerę za 2500 tys. zł która i tak z pewnością robiłaby dużo gorsze zdjęcia niż HXV5. Bo jeśli wie się jak ustawić ten aparat to i zdjęcia można robić bardzo wysokiej jakości. (Np. wystarczy na "auto" zrobić sobie portret z lampą błyskową, z lekkim zoomem np.2x, żeby ominąć zniekształcenia szerokiego kąta i i rozjaśnić obiektyw a potem pooglądać na kompie w pełnej rozdzielczości i.... Wyrazistość szczegółów porażająca. Każdy włosek na skórze i każdy por ostry jak brzytwa. Do tego super funkcja panoramy i inne.
Przedewszystkim jednak kupiłem ten aparat ze względu na filmy full hd. Niech nikt nie mówi że nie ma różnicy między 720p a 1050p. RÓŻNICA JEST OGROMNA !!!
każdy koputer płynnie odtworzy 720p ale 1050p nie każdy a to dlatego że filmy zapisane są w najwyższej jakości 1920x1080 w formacie mts.
kusił mnie też canon SX30 z zoomem 35 razy ale mimo świetnego obiektywu kręci gorsze filmy niż ten mały soniak.
sony -ten aparat co masz nagrywa filmy jak kazdy inny
NIGDY NIE DOROWNA JAKOSCIA OBRAZU KAMERZE FULL HD nawet tej za 800 zloty
aparat- zawsze bedzie gorsze filny krecil jak kamera
a-- zobacz sobie test i nagrania w full hd nikona s8100 z matryca smos
to na glowe bije jakoscia tego sony co tak wychwalasz go
jakosc filmyu z sony jest srednia
kup kamere full hd-jak chcesz miec extra filmy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,74 sekundy. Zapytań do SQL: 13