Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompakt z ręczną regulacją ostrości?
Autor Wiadomość
SylwekG 
Bywalec

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

Tutejszyn napisał/a:
Na początku podałeś supełnie inny przykład. Mówiłeś o mgle, półmroku, powierzchi wody, czy szkła..
Ręcznie, czyli "na oko" ustawisz tylko zgrubsza. Czyli i tak do bani.

W przykładzie, który podałeś tutaj dla aparatów popularnych dla tego dystansu i tak wszystko będzie ostre.

Czyli kiedy nie było jeszcze af to nie potrafiono ustawić dokładnie? Mnie się wydaje że dobry obiektyw + dobry wizjer = ostre zdjęcie.

10m a 400m to nie ma co nawet mówić o tym że będzie ostro na tym i na tym dystansie jednocześnie. Co do luster to podtrzymuję - nawet w instrukcji mojego (Kodak) aparatu kompaktowego pisze gdzieś że af nie działa na takich powierzchniach.

Dodam jeszcze że na powierzchniach jednorodnych i gładkich też jest lipa, i nie ważne czy to af w kodaku, czy fuji.

Tu cytat ze strony: http://www.szeroki-kadr.p...a/autofocus/218

Cytat:
Przede wszystkim należy pamiętać, żeby ustawiać ostrość na motywy kontrastowe, z zauważalnymi szczegółami. Jeśli skierujemy obiektyw na gładką powierzchnię (np. bezchmurne niebo), aparat nie ustawi ostrości – będzie „jeździł” obiektywem od najbliższej do najdalszej odległości ogniskowania i z po- wrotem. Rezultatem może być nie tylko frustracja fotografa, ale też stracone zdjęcie. Problem sprawiają też obiekty o jedno- litym kolorze oraz motywy składające się z wielu zbliżonych do siebie elementów, tworzące gęsty wzór (jak np. łąka usłana kwiatami) lub regularną strukturę (np. okna oszklonego drapacza chmur).

[ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 18:09 ]
Żeby nie być gołosłownym dodaję 3 zdjęcia pokazujące wady af:

1. Widać krzaki w odległości ok. 9m i budynki ok 250-300m. Af ostrzy na to co zajmuje większą część kadru czyli na krzaki, mimo że chcę zrobić zdjęcia tamtych domów.

2. Tu już widać ostro te domy - krzaki nie zakłócają pracy af - co i tak nie przeszkadza w przypadku mf.

3. Typowy przykład bezużyteczności af - dwie siatki pierwsza widoczna w tle w odległości ok. 3m, druga widoczna ostro ok 15m. Chciałem zrobić zdjęcie tej pierwszej, jednak af i tak zawsze "wie" lepiej i ostrzy na tą drugą. Problem błahy w przypadku mf, a ogromny dla af.

Zdjęcia wykonane aparatem Kodak Z8612 IS. Zoom ustawiony był na max. - 12x. AF w takich warunkach poległ na całej linii.

Reklama

bergercs 
Rozmowny

Trzeba było ustawić tryb AF na 1-punktowy.
A przy 3 zdjęciu dźwignąć aparat nieco wyżej - aparat ustawiłby ostrość na drzewa, przytrzymać "spust", opuścić aparat i wcisnąć "spust".

SylwekG 
Bywalec

bergercs napisał/a:
Trzeba było ustawić tryb AF na 1-punktowy.
A przy 3 zdjęciu dźwignąć aparat nieco wyżej - aparat ustawiłby ostrość na drzewa, przytrzymać "spust", opuścić aparat i wcisnąć "spust".

Ale przy 3 zdjęciu chciałem zrobić zdjęcie tej pierwszej najbliższej - widoczny lekki wzór na zdjęciu. AF i tak ostrzy na to co dalej. Nic nie pomaga zmiana na punktowy w 3 przypadku.

A co gdy będziemy mieli takich siatek np. 5 ustawionych równolegle do siebie co 20m, a ja będę chciał wyostrzyć na powiedzmy tą 3 w kolejności oddalono ode mnie o 60m? Af niestety także zawiedzie. W przypadku manualnego ustawienia wystarczy ustawić na tą 3 z kolei i pyknąć zdjęcie.

Przy rozważaniach załóżmy że nie możemy poruszać aparatem w żadną stronę, możemy tylko zmieniać ostrość. Jak wtedy poradzi sobie af?
Ostatnio zmieniony przez SylwekG Pon 28 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Tutejszyn 
Optyczny

SylwekG napisał/a:
Czyli kiedy nie było jeszcze af to nie potrafiono ustawić dokładnie?

Kiedy nie było AF były:
- dalmierzowce, gdzie ostrość ustawiałeś (w wielkim skrócie) za pomocą żółtych plamek
- w lustrzankach były matówki z klinami lub/i soczewką Fresnela
- w tanich pstrykadełkach był tak zwany "focus free"

Teraz masz do pomocy w ustawianiu ostrości AF. Można też oczywiście ostrzyć ręcznie i szczerze życzę Ci sukcesów na tym polu.

SylwekG 
Bywalec

Tutejszyn napisał/a:
Teraz masz do pomocy w ustawianiu ostrości AF. Można też oczywiście ostrzyć ręcznie i szczerze życzę Ci sukcesów na tym polu.

Czyli wystarczy tylko aparat z manualnym obiektywem i wizjerem optycznym - niestety tylko lustrzanka, lub kompakt z ww obiektywem i ekranem o bardzo dużej rozdzielczości?

Marian 
Optyczny

Jest taki kompakt. Jest to Leica Digilux. Ma zoom 33-100 i pierścień ostrości. No i ma wizjer optyczny.

Tutejszyn 
Optyczny

SylwekG, Co to jest wizjer optyczny? Aby patrzeć przez obiektyw, a obraz ogladać w mitycznym "wizjerze optycznym" niezbędne jest LUSTRO, a więc Twój wizjer optyczny posiadają jedynie lustrzanki. W lustrzance z kolei bardzo trudno jest ustawić ostrość na matówce bez klina. Kedy jest trochę ciemniej zadanie jest mocno niekomfortowe.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pon 28 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

Cytat:
Przy rozważaniach załóżmy że nie możemy poruszać aparatem w żadną stronę, możemy tylko zmieniać ostrość. Jak wtedy poradzi sobie af?

w zależności od tego czym będziemy dysponować i jak rozumiemy działanie af - dobrze!

a wracając do tematu - bo te dywagacje raczej go nie dotyczą, to ja mam jedno pytanie - co masz na myśli pisząc "aparat typu zoom", "zoom 10x - 12x" , "30x za dużo".?!

żeby nie było - ja sobie jakąś historyjkę potrafię dośpiewać, ale .... - pokazywanie/sugerowanie się krotnością zoom nic nie daje. ważne są ogniskowe. szczególnie gdy wiesz do czego będziesz używać aparatu.
"zoom 30x" nie może być używany z ręki... - duża nieścisłość - to tak jak byś napisał obiektywu 500mm nie można używać bez statywu - a ja mam dużo przykładów (i to bardzo dobrych - przy szybkich ujęciach/tematach) , że jednak można.

nie interesuje cię af - masz prawo - masz też wybór - sony nex i tego typu pochodne konstrukcje (zacząłem od ostatniej - ale mnie te konstrukcje jeszcze nie interesują , i starszych nie pamiętam) olympus , samsung, panasonic...

jak tak dobrze znasz fotografię i potrafisz posługiwać się sprzętem, to zapewne pamiętasz i historię kompaktów typu 135 - tak?
na początku nie było af, lecz w momencie gdy się pojawił , możliwość ręcznej regulacji ostrości zaginęła i do tej pory nie wróciła. zmienił się profil odbiorców takiego sprzętu i nic na to nie poradzimy... - możemy rzucać wyzwiska i klątwy, ale ... albo evil, albo leica , albo lustrzanka - bo kompakt tego ci nie da niestety...

tak więc proponuję trochę spokoju i mniej zacietrzewienia - większość osób na tym forum trochę się jednak zna na sprzęcie - jeśli zadajesz pytania , nie próbuj udowadniać na siłę swoich racji... - to zmierza donikąd :cool:

SylwekG 
Bywalec

krisv740 napisał/a:
a wracając do tematu - bo te dywagacje raczej go nie dotyczą, to ja mam jedno pytanie - co masz na myśli pisząc "aparat typu zoom", "zoom 10x - 12x" , "30x za dużo".?!

Powiedzmy z obiektywem 18mm-180mm - zoom 10x.

krisv740 napisał/a:
jak tak dobrze znasz fotografię i potrafisz posługiwać się sprzętem, to zapewne pamiętasz i historię kompaktów typu 135 - tak?
na początku nie było af, lecz w momencie gdy się pojawił , możliwość ręcznej regulacji ostrości zaginęła i do tej pory nie wróciła. zmienił się profil odbiorców takiego sprzętu i nic na to nie poradzimy... - możemy rzucać wyzwiska i klątwy, ale ... albo evil, albo leica , albo lustrzanka - bo kompakt tego ci nie da niestety...

Niestety nie znam się dobrze na aparatach, a moje spostrzeżenia odnoszę jedynie do innego sprzętu, typu mikroskopy, lornetki gdzie wszystko jest regulowane ręcznie i nie ma mowy nawet w dzisiejszych produktach o regulacji automatycznej. No ale to już nie ten temat.

krisv740 napisał/a:
tak więc proponuję trochę spokoju i mniej zacietrzewienia - większość osób na tym forum trochę się jednak zna na sprzęcie - jeśli zadajesz pytania , nie próbuj udowadniać na siłę swoich racji... - to zmierza donikąd :cool:

Nie chciałem żeby to ktoś tak odebrał. Niestety obserwując rynek dzisiejszych aparatów (i nie tylko) trzeba przyznać że współczesne produkty są dużo gorsze pod względem jakości wykonania i użytych materiałów od tych sprzed kilkudziesięciu lat. Dzisiaj aparat z obudową full metal i manualnymi ustawieniami jest odbierany jako luksus za który trzeba słono płacić, kiedyś był to standard...

krisv740
[Usunięty]

SylwekG, więc wyrażaj się ściśle ;) - to o zakresie ogniskowych... :)

a jeśli chodzi o aparat , to ja proponował bym jednak właśnie coś evil i dwa szkiełka i masz całą sprawę pod kontrolą , a dodatkowo porządną matrycą a nie kawałek paznokcia przed denkiem od butelki i kupę frajdy na dość długo - powodzenia! :cool:

Aszex
[Usunięty]

Prawie na 100% tz10, ale sprawdź. Przydatny link:
http://dpreview.com/reviews/Q210grouptravelzoom/

Test hs10 jest na optycznych. Panas fz38 ma stabilizację na poziomie 3-4ev
http://www.cameralabs.com...FZ38/lens.shtml

Generalnie lepiej kupić tańszy kompakt i lustrzankę. Powinno starczyć 2000. Druga opcja premium kompact np lx3 (za parę miesięcy może wyjdzie lx4) lub s90 etc (potrzebujesz x10?).

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

SylwekG napisał/a:

1. Widać krzaki w odległości ok. 9m i budynki ok 250-300m. Af ostrzy na to co zajmuje większą część kadru czyli na krzaki, mimo że chcę zrobić zdjęcia tamtych domów.

2. Tu już widać ostro te domy - krzaki nie zakłócają pracy af - co i tak nie przeszkadza w przypadku mf.

Te 2 przypadki... Ech. Nie ma to jak źle ustawić AF, a potem narzekać jaki to AF jest zły.

Cytat:
3. Typowy przykład bezużyteczności af - dwie siatki pierwsza widoczna w tle w odległości ok. 3m, druga widoczna ostro ok 15m. Chciałem zrobić zdjęcie tej pierwszej, jednak af i tak zawsze "wie" lepiej i ostrzy na tą drugą. Problem błahy w przypadku mf, a ogromny dla af.

Jedynie tu AF rzeczywiście może mieć problem.

Aha, tak w ogóle to życzę powodzenia w wykonywaniu szybkich zdjęć, gdy czasu mało, z użyciem MF.

SylwekG 
Bywalec

Martin___ napisał/a:
Jedynie tu AF rzeczywiście może mieć problem.

Takich przypadków mogę podać mnóstwo. Jeden to chociażby próba zrobienia zdjęcia czegoś przez firankę okna, lub nawet przybrudzoną szybę - aparat ostrość ustawia na tych obiektach. Kolejny przykład powierzchnia wody, nocne niebo itp.

Martin___ 
Rozmowny

SylwekG napisał/a:

Takich przypadków mogę podać mnóstwo. Jeden to chociażby próba zrobienia zdjęcia czegoś przez firankę okna, lub nawet przybrudzoną szybę - aparat ostrość ustawia na tych obiektach.

A kto i po co robi takie zdjęcia? Wymyślasz już.

Cytat:
Kolejny przykład powierzchnia wody, nocne niebo itp.

Prawda jest taka, że AF nie radzi sobie jedynie w bardzo specyficznych warunkach. Przeważnie radzi sobie dobrze. A gdy sobie nie radzi, to wtedy używa się MF (ręcznie lub elektronicznie). Nie widzę tu żadnego powodu, by tak narzekać na AF, bo to baardzo dobry wynalazek, zazwyczaj wystarczający. O czasie, który się oszczędza w porównaniu z ręcznym ostrzeniem nie wspomnę.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

odpowiedź już w tym wątku padła i nie ma co dywagować, jak lubisz ostrzyć ręcznie kupuj lustro i Samyang 85mm f1.4 pełen manual i po sprawie :cool:

Odpowiedz do tematu